Ensimmäiset SM-erät Karkkilassa takana

Kuva
Jani Hovi
SML AMOQ SM-motocrossin ensimmäiset kisaerät Karkkilassa on ajettu. MX125 luokan voitti Aaro Menna. MX2-luokka kirjattiin Kimi Koskiselle ja MX1-luokkaa hallitsi Jere Haavisto.

MX125-luokassa puomille asettui täysi määrä, eli 40 kilpailijaa, joista ensimmäisenä pääsi starttipaikkansa valitsemaan aika-ajossa nopeimmasta vauhdista vastannut Sampo Rainio. Kun puomi kaatui, kärkipaikan otti Aaro Menna. Hän sai peräänsä Arttu Sahlstenin ja Viljami Kyllösen. Rainio nousi kuitenkin nopeasti johtoon ja lähti vetämään letkaa. Kakkospaikalla oli Menna ja seuraavina Kyllönen, Sahlsten ja Mico Linna.

Rainion pyörään tuli kuitenkin käyntihäiriöitä ja kisa oli pilalla. Aaro Menna nousi kolmannella kierroksella kärkeen ja teki saman tien selvän eron muuhun joukkoon. Viljami Kyllönen ajoi toisena perässään Arttu Sahlsten, Eero Peippo ja Mico Linna.

Kun seitsemän kierrosta oli täynnä, Menna johti jo 16 sekunnin turvin ennen Kyllöstä, jolla alkoi olla tiukat paikat hyvää nousua tehneen Peipon kanssa. Kahdeksannella kierroksella Peippo nousikin kakkospaikalle, eikä Kyllönen pystynyt siihen vastaamaan. Sahlsten jatkoi neljäntenä ja viidenneksi oli noussut Tiitus Räikkönen.

Aaro Mennalla oli lopulta helppo työ ajaa voittoon. Yhtä selkeästi Eero Peippo ajoi maaliin toisena. Kolmossijasta oli kuitenkin tiukkaa kisaa ruutulipulle saakka. Viljami Kyllönen pystyi pitämään kolmannen sijan, Arttu Sahlsten oli neljäs ja viidenneksi nousi aivan kalkkiviivoilla Santeri Oinonen.

- Sain hyvän startin, mutta tein pienen virheen ja jäin toiseksi. Sitten Sampolle (Rainio) tuli jotain ongelmaa ja pääsin takaisin kärkeen. Sen jälkeen sain ajaa ihan omaa varmaa ajoani maaliin, Menna selvitti erän kulkua.

Mennan johdolla

MX2-luokassa puomille saatiin 26 kilpailijaa. Sampo Rainio urakoi kahdessa luokassa ja ajoi myös tämän luokan aika-ajossa nopeimman ratakierroksen. Puomilta parhaiten irtosi Kimi Koskinen saaden peräänsä Sampo Rainion, joka otti kuitenkin nopeasti kärkipaikan haltuunsa. Matias Vesterinen jatkoi kolmantena ja seuraavina olivat Mauno Nieminen ja Miro Varjonen.

Kun neljä kierrosta oli ajettu, Rainio ja Koskinen olivat tehneet selkeän eron muihin. Viidennellä kierroksella kärkipaikka vaihtui ja Koskinen siirtyi ykköspaikalle. Rainio seurasi kuitenkin aivan tuntumassa. Nieminen jatkoi kolmantena ja nelospaikalle oli noussut lähdössä epäonnistunut, mutta sen jälkeen hurjaa nousua tehnyt Roni Kytönen, joka kävi tiukkaa kisaa Niemisen kanssa kolmospaikasta. Miro Varjonen ajoi edelleen viidentenä.

Koskinen jatkoi kärjessä hyvää vauhtia ja Rainio antoi muutaman kierroksen jälkeen periksi. Koskinen ajoi voittoon lopulta vajaan 8 sekunnin erolla ennen toiseksi sijoittunutta Rainiota. Kytönen ei mahtanut kärkikaksikolle mitään, mutta oli kuitenkin selkeästi erän kolmas. Nieminen ajoi maaliin neljäntenä ja Varjonen sijoittui viidenneksi.

- Oli hyvä startti, mutta olin unessa ensimmäisellä kierroksella ja Sampo (Rainio)pääsi ohitseni. Viidennellä kierroksella pääsin takaisin kärkeen ja sain tehtyä eroa Sampoon. Olen erään oikein tyytyväinen, Koskinen kertoi.

Haaviston hallintaa

MX1-luokassa mukaan lähti valitettavasti vain 20 kilpailijaa. Aika-ajossa kiireisin oli Jere Haavisto, joka otti myös parhaan lähdön. Pekka Nissinen oli toisena perässään Teemu Makkonen, Valtteri Malin ja Ville Meisola.

Kun kolme kierrosta täyttyi, oli Haavisto nykäissyt jo 10 sekunnin eron toisena edelleen ajavaan Nissiseen. Teemu Makkonen, Andero Lusbo Eero Remes ja Juuso Matikainen kisasivat tiukasti kolmospaikasta. Lusbo ohittikin pian Makkosen ja Matikainen puolestaan ensin Remeksen ja sitten Makkosen.

Kierrosta myöhemmin Lusbo nousi jo kakkospaikalle, mutta Haavisto oli karannut jo 15 sekunnin päähän. Nissinen jatkoi kolmantena, mutta Matikainen hengitti jo niskaan neljäntenä. Remes oli nyt viidentenä.

Haavisto meni kärjessä menojaan ja ajoi erän voittoon. Erän lopulla mielenkiinto kiinnittyikin kakkospaikan kamppailuun. Matikainen oli hiipinyt aivan Lusbon tuntumaan ja kolmanneksi viimeisellä kierroksella Matikainen ohitti Lusbon ja ajoi maaliin toisena. Lusbo sijoittui kolmanneksi, Remes oli noussut neljänneksi ja viidentenä ruutulipulle ajoi Nissinen.

- Startti oli hyvä ja sain ajaa omaa ajoani. Erän loppupuolella kädet alkoivat puutua ja erän loppu menikin vähän ajeluksi, Haavisto totesi.

Toiset erät Karkkilassa käynnistyvät kello 15:00