Ensimmäiset erät takana Karkkilassa

MX1-luokan lähtökiihdytyksessä kaikki olivat vielä tunnistettavissa.
Kuva
Jani Hovi
Sadekuurot sotkivat SM-eriä Karkkilassa, kun kaudet ensimmäisistä SM-pisteistä ajettiin Mansikin kuraisella motocrossradalla.

Motocrossin SM-kausi polkaistiin käyntiin Karkkilassa, jossa olivat jaossa SM-pisteet luokissa MXC/A, MX2 sekä MX1. Aika-ajot käytiin vielä eilisen rankkasateen jäljiltä märällä radalla, mutta onneksi aamuaurinko kuivatti rataa nopeasti. Lähtöjä siirrettiin eteenpäin 45 minuutilla, mutta sitten pääsivät radalle MXC/A-luokan kilpailijat.

Kaikkiaan 21 kilpailijaa asettui aika-ajon ykkösen, Eero Peipon, johdolla puomille odottamaan sen kaatumista. Parhaiten ensimetrit kiihdytti Joosep Pärn ja alkoi saman tien saada eroa muuhun joukkoon. Toisena oli Eelis Viemerö, kolmantena Miko Pirinen, neljäntenä Simo Koskinen ja viidentenä Aaro Menna. Kärkipaikka vaihtui kuitenkin jo avauskierroksella kun Pärn lipsahti nurin ja kärkeen nousi Viemerö. Pärn jatkoi kakkosena ja kolmanneksi oli noussut Matias Miettinen. Miko Pirinen ajoi neljäntenä ja Eero Peippo viidentenä.

Eelis Viemerö

Eelis Viemerö

Kun neljä kierrosta täyttyi, oli Viemerö venyttänyt eron toisena ajavaan Pärniin jo 39 sekuntiin. Pirinen oli noussut kolmanneksi perässään Miettinen ja Peippo. Samalla alkoivat ensimmäiset raskaat sadepisarat piiskata Mansikin rataa.

Kun seitsemän kierrosta oli täynnä, oli Viemerön johto jo yli minuutin toisena ajavaan Pärniin. Kolmospaikalle oli noussut Saku Mansikkamäki. Pirinen jatkoi neljäntenä, mutta Peippo vaani vain reilun sekunnin päässä. Samalla sadekuuro vain yltyi, radasta alkoi tulla todella liukas ja kaatumisia nähtiinkin runsaasti.

Järjestys ei enää lopussa muuttunut ja näin Eelis Viemerölle avauserästä täydet pisteet. Toiseksi sijoittui Joosep Pärn, kolmanneksi Saku Mansikkamäki, neljänneksi Miko Pirinen ja erän viides oli Eero Peippo.

Tulokset kuitenkin muuttuivat tuomariston päätöksellä. Erän voittanut Eelis Viemerö sai 10 sijan rangaistuksen keltaisen lipun noudattamatta jättämisestä ja Miko Pirinen hylättiin oikaisun takia. Näin voittoon nousi Joosep Pärn, toinen oli Saku Mansikkamäki, kolmas Eero Peippo, neljäs Jere Padinki ja viides Simo Koskinen.

Talvikun tahtiin

Sadekuuro oli jo mennyt menojaan kun MX2-luokassa aika-ajon nopein, Matias Vesterinen, johdatti 24 kilpailijan joukon lähtöpuomille. Kärkipaikan startista ottivat Kimi Koskinen ja Jörgen-Matthias Talviku seuraavina Kaarel Tilk, Kasper Kangasniemi ja eilen ylivoimaisesti MXJ-luokkaa dominoinut Jimi Laitinen. Samalla saatiin jälleen kuin piristeeksi uusi sadekuuro radalle.

Toisen kierroksen täyttyessä Koskinen ja Talviku olivat saaneet jo mukavan eron muihin. Parinkymmenen sekunnin päässä taistelivat kolmospaikasta Tilk ja Kangasniemi. Laitinen ajoi edelleen viidentenä.

Jörgen-Matthias Talviku

Jörgen-Matthias Talviku

Neljännellä kierroksella kärkipaikka vaihtui kun Talviku onnistui ohittamaan Koskisen, mutta ei onnistunut karistamaan Koskista kannoiltaan. Tilk, Kangasniemi ja Laitinen jatkoivat seuraavina, mutta ero kärkikaksikkoon oli jo lähes minuutin luokkaa.

Kuudennen kierroksen alkupuolella Koskinen teki pienen virheen ja jäi Talvikusta seitsemän sekunnin päähän. Tilk alkoi myös saada eroa Kangasniemeen, eikä Laitinenkaan onnistunut saamaan Kangasniemeä kiinni.

Koskinen aloitti takaa-ajon ja oli kahdeksannella kierroksella enää reilun sekunnin päässä Talvikusta, mutta lipsahti sitten nurin. Kakkospaikka säilyi edelleen, mutta ero kärkeen venähti jo lähes puoleen minuuttiin. Myös Tilk oli vaikeuksissa ja kolmospaikka vaihtui kahdeksanteen sijaan. Kolmanneksi nousi Kangasniemi ja neljänneksi Laitinen. Viidenneksi oli puolestaan noussut totaalisesti startissa epäonnistunut Matias Vesterinen, jolla aivan hurja kyyti päällä. Seuraavalla kierroksella Vesterinen oli jo neljäntenä ja jahtasi tiukasti kolmossijaa.

Jörgen-Matthias Talviku ajoi tarkasti kisan lopun ja kuittasi erävoiton. Kimi Koskinen ajoi maaliin kakkosena puoli minuuttia voittajalle jääneenä. Matias Vesterinen teki mahtavan nousun ja ajoi ruutulipulle kolmantena. Neljäs oli Kasper Kangasniemi ja viides uransa ensimmäistä MX2-luokan kisaansa ajanut Jimi Laitinen.

Kullas hallitsi

Harri Kullas sai aika-ajon nopeimpana kunnian johdattaa MX1-luokan 26 kilpailijan joukon lähtöpuomille sadepisaroiden rummuttaessa kuljettajien kypäröitä. Puomi kaatui ja parhaan startin otti Kim Savaste, mutta hyvin nopeasti kärkipaikalle nousi Harri Kullas ja eroa alkoi syntyä muihin saman tien. Kolmosena ajoi Tanel Leok perässään Emil Silander ja Rene Rannikko. Avauskierros täyttyi kärkikolmikon osalta samassa järjestyksessä, mutta nelosena uudelle kierrokselle lähti Rannikko aivan tuntumassaan Santtu Tiainen. Seuraavalla kierroksella Tiainen teki kuitenkin virheen, tippuen yhdeksänneksi ja viitospaikalle nousi Andero Lusbo.

Kun viisi kierrosta oli takana, neljän kärki oli edelleen ennallaan. Kullas johti 15 sekunnin marginaalilla ennen Savastetta ja muu joukko oli jo lähes minuutin verran takana. Juuso Matikainen oli noussut viidenneksi ja myös Santtu Tiainen teki jälleen hyvää nousua jatkaen nyt kuudentena.

Yhdeksän ajetun kierroksen jälkeen kärkikaksikko oli karannut jo puolentoista minuutin päähän muilta, eikä keskinäinen järjestyskään enää ajamalla muuttuisi, sillä Kullas oli runsaat puoli minuuttia Savasteen edellä. Rannikko jatkoi edelleen kolmantena perässään Leok ja Matikainen.

Kullas sai rauhassa katsoa parhaat ajolinjat loppuerässä ja ajaa varmasti erän voittoon. Vähintäänkin yhtä selkeästi erän kakkoseksi ajoi Kim Savaste. Päivän pienoisesta yllätyksestä vastasi hienon kisan ajanut Rene Rannikko. Hän tervehti ruutulippua kolmantena. Neljänneksi sijoittui Tanel Leok ja viidentenä maaliin saapui Juuso Matikainen. Santtu Tiainen oli kuudes ja seitsemänneksi ajoi paremmin enduropoluilta tuttu Eemil Pohjola.

**Uutista päivitetty MXC/A-luokan osalta 15:55