Enduron MM-sarjassa kesätauko ohi

Teksti
Steve Holcombe johtaa MM-sarjaa.
Kuva
Jani Hovi
Enduron MM-sarjan kolmen kuukauden kesätauko on ohi ja tulevana viikonloppuna ajetaan MM-pisteistä Portugalissa.

Enduron MM-sarjassa on jäljellä enää kaksi kisaviikonloppua, jotka ajetaan peräkkäisinä viikonloppuina Portugalissa. Tulevana viikonloppuna ajetaan Valpacosissa, joka on vajaan 20 000 asukkaan kaupunki. Se sijaitsee Portugalin pohjoisosassa runsaan 150 kilometrin päässä rannikkokaupunki Portosta itään.

Kilpailu noudattaa tuttua kaavaa. Perjantaina ajetaan supertesti, joka käynnistyy kello 21.00 Suomen aikaa. Lauantaina ja sunnuntaina kilpailijoilla on edessään noin 50 kilometrin pituinen reitti, joka pitää sisällään kolme maastokoetta.

- Ensimmäisenä ajetaan extremetesti. Se pitää sisällään ylä- ja alamäkiä. Välillä käydään myös kalliolla. Se on tuollainen tekninen, lyhyt ja ytimekäs luonnonmukainen rykäisy. Seuraavana on vuorossa endurotesti. Se on sellainen nopea, siinä on muutama kohta, missä pääsee kunnolla avaamaan. Pituutta sillä on viitisen kilometriä. Kolmantena on crossitesti. Se on sellaista selkeää ja nopeaa tienpohjaa sekä peltoa. Siinä on myös ihan oikeaa crossirataa mukana. Reitti kierretään 3,5 kertaa, eli viimeisellä kierroksella jätetään crossitesti pois, Tiitus Enjala selvitti kisapäivien kulkua.

Päivä käynnistyy kello 11.00 Suomen aikaa sekä lauantaina että sunnuntaina. Ajoaikaa on noin seitsemän tuntia, joten ensimmäisiä kilpailijoita odotellaan maaliin noin kello 18.00.

Suosikit

EnduroGP-luokan pistejohtoon nousi Slovakiassa Steve Holcombe, mutta ero toisena olevaan Brad Freemaniin on vain 13 pistettä. Mikäli Freeman on täysin toipunut loukkaantumisestaan, niin tiimikaveruksille tulee varmasti tiukka kisa. Kaksikkoa ei kuitenkaan tule päästämään helpolla pistekolmosena Portugaliin saapuva Andrea Verona. Ero kakkospaikkaan on vain kuusi pistettä. Mestaruuteen on mahdollisuus vielä myös Josep Garcialla ja Hamish Macdonaldilla.

Enduro1-luokassa Josep Garcia on ottanut jo kuusi päivävoittoa ja johtaa sarjaa 18 pisteellä ennen Theophile Espinassea. Kolmospaikassa ovat vahvimmin kiinni Jamie McCanney ja Zach Pichon. Myös Matteo Pavoni jahtaa luokasta mitalia. Suomalaisista Roni Kytönen on tässä vaiheessa seitsemäntenä, eikä mitalille ole tänä vuonna asiaa.

Enduro2-luokan johdossa on Steve Holcombe 18 pisteen turvin ennen Andrea Veronaa. Kärkikaksikko on selkeästi karannut jo kolmantena olevalta Hamish Macdonaldilta, joka on jo kakkossijastakin 33 pisteen päässä. Johto neljäntenä olevaan Nathan Watsoniin on kuitenkin turvallisen tuntuisesti 21 pistettä,

Enduro3-luokan johdossa jatkaa Brad Freeman, vaikka jäikin kokonaan ilman pisteitä Slovakiassa. Niskaan puuskuttaa kuitenkin Mikael Persson vain neljän pisteen päässä. Antoine Magain ja Matteo Cavallo ovat jo sen verran jääneet kärkimiehille, että ratkovat todennäköisesti keskenään pronssin kohtalon.

Suomalaiset

Suomalaisten edustus Portugalissa on Roni Kytöstä lukuun ottamatta junioriluokkien puolella. Juniorluokkaa johtaa tuttu nimi Jed Etchells, joka on puristanut 10 pisteen eron Albin Norrbiniin.

Parhaana suomalaisena on Samuli Puhakainen, joka löytyy pistetaulukon kahdeksannelta sijalta. Junior1-luokassa Puhakainen on mukavasti neljäntenä, mutta valitettavasti mitalimahdollisuus on enää lähinnä teoreettinen. Luokan toinen suomalaiskuljettaja Peetu Juupaluoma on sijalla 14, mutta Junior1-luokassa sijoitus on kuudes.

Youth-luokan kärjessä on Kevin Cristino, joka käy tiukkaa kisaa mestaruudesta Thibault Giraudonin kanssa. Suomalaisista pisteissä sijalla 13 on Niko Puotsaari. Luokan toinen suomalaisedustaja Portugalissa on Tiitus Enjala, joka pääsee vasta nyt avaamaan kauden MM-tasolla.

- Nyt on jo aika lämmintä ja viikonlopuksi on ennustettu yli 30 astetta. Onhan se suomalaiselle paljon, mutta mieluummin minä kauniilla kelillä ajan kuin sateessa. Täytyy vai muistaa juoda paljon, niin eipä kai siinä mitään. Tämä on tosiaan minulle MM-sarjan tämän kauden avaus, niin ei oikein tiedä mitä odottaa. Konnevedellä meni kuitenkin SM-kisa ihan hyvin, mutta kyllä ajokunto saisi olla parempi. Minulla on ollut myös hiukan flunssaa, joka alkaa onneksi olla jo ohi. Tavoite olisi kuitenkin ajaa pisteille. Pätkät ovat kaikki aika nopeita ja niiden pitäisi sopia minulle. Kaikki pätkät on kävelty kolmeen kertaan ja pyörä on hyvä, vielä kun ukko vain jaksaisi ajaa, Enjala totesi lopuksi.

Alla luokkien pistetilanteet.