Enduron EM-sarjan finaali ajetaan Saksassa

Enduron EM-sarja saadaan päätökseen viikonloppuna Saksassa.
Kuva
Robert Pairan
Saksa sai kunnian isännöidä enduron kummankin arvosarjan tämän kauden päätöskisaa, kun jo ajetun MM-finaalin lisäksi myös EM-finaali ajetaan Saksassa.

Neljä kisaviikonloppua käsittävä enduron EM-sarja päättyy tämän kauden osalta tulevana viikonloppuna Saksan Rüdersdorfissa, joka sijaitsee Saksan itäisellä puolella lähellä pääkaupunki Berliiniä. Puolan rajallekaan ei ole matkaa kuin kuutisenkymmentä kilometriä. Alue on enduron harrastajille entuudestaan tuttu myös arvokilpailujen osalta. Viimeksi Rüdersdorfissa ajettiin MM-tasolla vuonna 2018 ja EM-tasolla vuonna 2015.

Viikonlopun reitillä on pituutta noin 60 kilometriä, josta valtaosa ajetaan maastossa. Reitti kierretään kumpanakin päivänä kolme kertaa. Maastokokeita kierroksella on kolme. Ensimmäisenä ajetaan aivan varikon tuntumassa oleva extremetesti. Toisena ajetaan crossitesti, joka on kestoltaan noin 6 minuutin mittainen ja hiekka- sekä nurmikkopohjainen. Kierros päättyy endurotestiin, joka on testeistä’ pisin. Aikaa kuluu noin 12 minuuttia. Testi ajetaan pääosin metsässä ja siinä on runsaasti ylä- ja alamäkiä.

Suosikit

EM-sarja on aiemmin kiinnostanut suomalaiskuljettajia ja menestystäkin on tullut ihan mukavasti. Tänä vuonna ei sarja kuitenkaan suomalaisia kiinnostanut. Saksassa sentään oli kaksi suomalaisnimeä lähtöluettelossa, mutta Juho Ahokkaan kohdalla korona pisti jälleen miehen suunnitelmat uusiksi. Hugo Svärd ei myöskään Saksaan lähtenyt, sillä pyörän kone koki totaalisen tuhon Kiteen CC:ssä ja osien saanti vei niin paljon aikaa, ettei Svärd halunnut lähteä täysin valmistautumattomana mukaan.

Yleiskilpailussa mestaruus on vahvasti menossa Belgiaan, sillä Erik Willems tulee Saksaan tukevassa 21 pisteen johdossa. Näin mestaruus saattaa ratketa jo lauantaina. Muut mitalistit ovat todennäköisesti Dan Mundell ja Dietger Damiens.

Youth-luokassa mestaruus on kahden kauppaa. Manuel Verzeroli johtaa viiden pisteen erolla ennen Clement Clauzieria. Pronssista tulee tiukka kisa italialaisten välillä, sillä neljä kuljettajaa kisaa viimeisestä mitalista

Vahvoilla ovat italialaiset myös Junior1-luokassa, sillä Carlo Minot johta sarjaa 12 pisteellä ennen maanmiestään Simone Cristiniä. Sarjakolmosena on Ranskan Killian Lunier.

Junior2-luokan kärkikaksikkokin tulee Italiasta. Lorenzo Bernini johtaa sarjaa 17 pisteen turvin, mutta on jo lähes varma mestari, sillä pistekakkonen Yuri Quarti, ei loukkaantumisen takia aja. Näin Tsekin Zdenek Pitel noussee hopealle ja Mike Bokslag ja Jaroslav Kalny kisaavat pronssista.

Kun senioriluokassakin sarjajohtaja edustaa Italiaa, niin EM-sarja ei paljon Italian mestaruussarjasta eroa. Alessandro Rizza on sarjan kärjessä 20 pisteen erolla ennen Martin Gottwaldia. Kolmantena on Cristoph Lessing.

Naisten luokkaa on dominoinut Nieve Holmes. Hän on voittanut yhtä lukuun ottamatta kaikki kisat ja vain melkoinen epäonni voi viedä britiltä mestaruuden. Vilde Marie Holt ja Marine Lemoine saavat sen sijaan kisata hopeasta tosissaan loppuun asti, sillä eroa on vain kolme pistettä.

Kilpailu käynnistyy kumpanakin päivänä kello 9:00 Suomen aikaa ja maaliin ensimmäisiä kilpailijoita odotetaan lauantaina noin kello 16:00. Sunnuntaina maaliin tullaan puolisen tuntia aikaisemmin.