Enää viikko ja sitten Heinolassa tärähtää

Endurolegenda Juha Salminen kävi testaamassa Heinolan MM-enduron maastokokeita tiistaina.
Kuva
Jani Hovi
Enduron kauden kolmas MM-osakilpailu polkaistaan käyntiin Heinolassa reilun viikon kuluttua ja kilpailun valmistelut ovat kovassa vauhdissa.

Enduron MM-sarja palaa Heinolaan seitsemän vuoden tauon jälkeen, kun maailman huiput taistelevat MM-pisteistä 26.-28. päivä toukokuuta. Kilpailuun on ilmoittautunut yhteensä 136 kuljettajaa, joiden joukossa on kaikki sarjan kärkikuljettajat. Mukana on Brad Freemanin, Andrea Veronan ja Steve Holcomben johdolla kaikki EnduroGP-luokan TOP15 kuljettajat ja tietysti MM-sarjaa kiertävät Suomen huippukuljettajat. Näin ollen luvassa onkin todella kovatasoinen kilpailu.

Tapahtumia koko päiväksi

Kilpailu Heinolassa kulkee tutulla kaavalla ja kilpailukeskuksena toimii Komostenkylän motocrossrata (Komostentie 255, Heinola). Kisatapahtumat radalla käynnistyvät jo perjantaina illalla, jolloin kaasutellaan näyttävä supertesti. Samalla alueella ajetaan myös lauantaina ja sunnuntaina extremetesti ja endurotesti, jolloin katsojat pystyvät helposti seuraamana samasta paikasta kilpailua. Motocrossradan varikolla sijaitsee myös kilpailun varikko, eli samalla yleisö näkee kuljettajia myös huoltotöissä.

Illalla kello 19.00 käynnistyvässä supertestissä kuljettajat lähtevät pareittain liikkeelle ja ajavat vajaan kahden minuutin mittaisen testin. Supertesti ajetaan lähes kokonaan motocrossradan lähtömontussa, eli kuljettajat ovat yleisön silmien edessä jatkuvasti.

Molemmat varsinaiset kisapäivät käynnistyvät kello 9.00. Tuolloin kuljettajat suuntaavat motocrossradalla sijaitsevalta lähtöpaikalta niin sanotulle pohjoiselle lenkille ja ensimmäiselle maastosiirtymälle. Tuon maastosiirtymän jälkeen vuorossa on motocrosstesti. Valitettavasti yleisön kannalta paikka on haastava, sillä yleisölle ei ole pysäköintitilaa maastokokeen lähellä. Motocrosstestin pituus on noin kolme kilometriä.

Motocrosstestin jälkeen kuljettajat suuntaavat takaisin kilpailukeskukseen ja välihuoltoon, jonka jälkeen on heti vuorossa endurotesti. Endurotestin lähtö- ja maalipaikka sijaitsevat varikon välittömässä läheisyydessä ja testi ajetaan aiemmilta vuosilta tutuissa maastoissa. Se pitää sisällään perinteistä suomalaista metsäpolkua, jossa on myös kiviä ja juuria. Testin pituus on noin seitsemän kilometriä.

Endurotestin jälkeen kuljettajat lähtevät reitin toiselle pitkälle maastosiirtymälle, ennen kuin palaavat Komostenkylään ja ajavat extremetestin. Se ajetaan supertestin tavoin lähes täysin yleisön silmien edessä motocrossradalla. Noin puolentoista kilometrin pituisen testin jälkeen kuljettajat ajavat huoltoon, jonka jälkeen suunnataan uudelle kierrokselle.

Enduro- ja extremesti ovat aivan toistensa vieressä, eli yleisölle riittää nähtävää koko päiväksi Komostenkylässä.

Molempina päivinä tullaan ajamaan kolme kierrosta ja yhden kierroksen kesto on reilut kaksi tuntia. Päivän pituus tulee olemaan kokonaisuudessaan kuusi ja puoli tuntia.

Pääsyliput

Pääsyliput tapahtumaan maksavat 25 € / päivä, tai vaihtoehtoisesti tarjolla on myös kolmen päivän kisaranneke 40 €. Alle 12-vuotiaat pääsevät tapahtumaan ilmaiseksi vanhempien seurassa. Lippuja voi ostaa portilta tai etukäteen lippu.fi. Parkkimaksu Komostenkylän alueella olevalla jokamiesluokan radalle maksaa 5 €. Omatoimiparkki sijaitsee raviradalla, joka sijaitsee Komostenkylästä kaupungin suuntaan noin kilometrin päässä.