Dramaattinen loppuratkaisu, Lammille mestaruus

Teksti
Miika Lammi vei dramaattisten vaiheiden jälkeen Suomen mestaruuden.
Jussi Määttä
Snowcrossin Pro-luokan SM-taisto sai hurjan loppuratkaisun Ukkohallassa lauantaina, kun mestaruudesta kamppailleet Miika Lammi ja Joonas Keskiaho keskeyttivät ratkaisevan finaalin. Lammi kuittasi lopulta tittelin.

Moottorikelkkailun snowcrossin neljän paikkakunnan Suomen mestaruuskausi päättyi Hyrynsalmen Ukkohallan laskettelukeskuksessa perjantaina ja lauantaina järjestettyihin osakilpailuihin. Pääluokat Pro ja Pro Lite kamppailivat SM-pisteistä kumpanakin päivänä.

Vääntö Pro-luokan SM-kullasta kulminoitui Polar Cross Moottorikerhon Miika Lammin ja Lapin Moottorikelkkailijoiden Joonas Keskiahon välille. Keskiaho voitti kauden kolme ensimmäistä osakilpailua, mutta Lammi piti sarjan ykköspaikkaa hallussaan kolmen seuraavan osakilpailun voittojensa vauhdittamana, kun jäljellä oli enää Ukkohallan lauantai. Lammi oli voittanut Ukkohallan perjantaisen finaalierän alle viiden sekunninsadasosan turvin kakkoseksi ajaneeseen Keskiahoon nähden.

Lauantain finaalissa draamaa tarjottiin heti ensimmäisellä kierroksella, kun Lammin kelkka hajosi hänen noustua juuri toiseksi ja sarjakärki joutui keskeyttämään. Täydellisen pettynyt Lammi talsi jo varikolla leiriään kohti, kun hän kuuli kilpailun kuulutuksen kertovan, että myös keulilla ajaneen Keskiahon kelkka oli hajonnut muutamaa kierrosta myöhemmin ja hänkin oli keskeyttänyt. Lammin pettymys vaihtui epäuskoiseen iloon, sillä hän voitti kuin voittikin Pro-luokan Suomen mestaruuden ja Keskiahon oli tyytyminen SM-hopeaan.

- Fiilikset ovat todella sekavat! Tämä on ensimmäinen Pro-mestaruuteni, muttei viimeinen, talvella 2020 Pro Lite -luokan Suomen mestaruuden voittanut Lammi hehkutti innoissaan finaalin tauottua.

- Koko kauteni oli mielettömän hyvä. Olen ajanut tasaisen nopeasti ja ollut monesti koko kisapäivän ajan nopein kuski.

Moninkertainen Suomen mestari ja kansainvälisestikin menestynyt Mikko Osmo ajoi kauden parhaansa voittaen Pro-luokan finaalierän. Samalla Osmo nousi SM-pronssille ja päätti vuonna 2009 alkaneen pitkän uransa jalometalliin.

- En olisi uskonut, että voin voittaa ja nousta SM-pronssille. Lähdön jälkeen alkoi kuitenkin tuntua siltä, että annetaan kaikki tai ei mitään ja nautitaan. Näytti onnistuvan. Kiitos kaikille, etenkin kotiin, Osmo kertoi liikuttuneena välittömästi finaalin jälkeen.

Ukkohallaan SM-sarjan kolmospaikalla saapunut, Siilinjärven Vesan Joona Marin ei päässyt vielä nauttimaan uransa ensimmäisestä SM-mitalista, vaan taipui lopulta sarjaneloseksi. SM-sarjan viides oli Polar Cross Moottorikerhon Aleksi Juntunen.

Pohjois-Suomen matkailu ja kehittämisyhdistyksen isännöimän kilpailun lauantaisessa Pro-luokan finaalissa Osmon perässä toiseksi ajoi Ruotsin Albin Lundqvist ja kolmanneksi Juntunen.

Pro Lite -luokan Suomen mestaruuden kuittasi ylivoimaisen kauden päätteeksi Sonkajärven Moottorikelkkailijoiden (SoMoKe) Leevi Puustinen. Etelä-Pohjanmaan Moottorikelkkailijoiden Eetu Kari otti SM-hopeaa ja SoMoKen Joni Komulainen SM-pronssia. Sarjanelonen oli Lapin Moottorikelkkailijoiden Myrsky Rissanen ja sarjavitonen Rovaniemen Moottorikerhon Juuso Ylipahkala.

SM-sarjassa kuudenneksi sijoittunut, Ruotsin lisenssillä kilpaileva Oscar Nikula voitti Pro Liten Ukkohallan finaalin, missä Ylipahkala oli toinen ja Rissanen kolmas. Mestari Puustinen kuittaisi nelospaikan.

Kylmälälle ja Hertenille SM-tittelit

Naiset ja 14-16-vuotiaat juniorit ajoivat SM-sarjojensa neljännen, eli viimeisen osakilpailun Ukkohallan lauantaissa. Naisten Suomen mestaruuden uusi Lapin Moottorikelkkailijoiden Taru Kylmälä, joka sijoittui Ukkohallassa viidenneksi. SM-hopeaa vei seuratoveri Venla Kauvosaari ja SM-pronssia Tuupovaaran Moottorikerhon (TuupoMK) Saga Forsell. Sarja-avauksen voittanut TuupoMK:n Mila Nevalainen putosi pisteissä niukasti neljänneksi, kun häneltä jäi ajamatta kaksi viimeistä osakilpailua loukkaantumisen takia. Sarjan viides oli Kemijärven Moottorikerhon Elina Palojärvi.

Ukkohallan SM-osakilpailun voitti Ruotsin Hilda Öhman. Kauvosaari oli toinen ja Forsell kolmas.

Junior 14-16 -luokan Suomen mestaruuden kuittasi Pietarsaaren Moottorikerhon Emil Herten. Rovaniemen Moottorikerhon Topi Rinne otti SM-hopeaa ja Enontekiön Moottorikerhon Niklas Ollila SM-pronssia. Neljäs oli Lapin Moottorikerhon Onni Niskala ja viides Polar Cross Moottorikerhon Atte Vanhatalo.

Ukkohallan finaalin voitti Vanhatalo ennen Herteniä ja Rinnettä.

Kurkela ja Kariniemi veteraanimestarit

40- ja 50-vuotiaat veteraanit päättivät Suomen Cup -kautensa neljännen osakilpailun merkeissä Ukkohallan lauantaissa.

40-vuotiaissa mestaruutta juhli Keski-Suomen Moottorikerhon Pasi Kurkela. Hopea meni Tampereen Motocrossin Vesa Silvanille ja pronssi Kuopion Moottorikerhon Arto Järvenpäälle.

Lapin Moottorikelkkailijoiden Niko Korsumäki voitti Ukkohallan finaalin ennen Taivalkosken Kelkkailijoiden Hannu Härköstä ja Kurkelaa.

50-vuotiaiden Suomen Cup -titteli matkasi Lapin Moottorikelkkailijoiden Jouni Kariniemelle. Mikkelin Moottorikerhon Anssi Viskari saavutti hopeaa ja Kauhajoen Moottorikelkkailijoiden Marko Koivisto pronssia.

Koivisto voitti Ukkohallan finaalin, missä Kariniemi oli toinen ja Keskipohjanmaan Moottorikelkkailijoiden Osmo Määttälä kolmas.

Joutsen nuorimpien Suomen Cup -voittaja

Ukkohallan perjantaissa päättyi 13-14-vuotiaiden kuljettajien Junior 13-14 -luokan Suomen Cup. Mestaruuteen ajoi päätösosakilpailun voittanut, Lapin Moottorikelkkailijoiden Peetu Joutsen ennen seuratoveriaan Valtteri Kotalaa. Pronssia otti Oulun Seudun Moottorikelkkailijoiden Niklas Isokääntä.

Perjantaina kansallisissa luokissa voittoihin ajoivat Micro Junioreissa Lapin Moottorikelkkailijoiden Jami Taali, Mini Junioreissa Oulun Seudun Moottorikelkkailijoiden (OSMK) Oliver Typpö, Junior 11-12 -luokassa OSMK:n Emil Isokääntä ja harrasteluokassa Rovaniemen Moottorikerhon Hugo Rinne, joka oli ykkönen myös lauantaina kansallisessa Sport-luokassa.

SM-kauden kilpailutapahtumien suorat lähetykset ovat katsottavissa MJP-Eventsin YouTube-kanavalla: