Aro ja Ljungqvist nautiskelivat Italiassa

Samuli Aro palasi pyörän päälle Italiassa.
Kuva
Sandy Lindström
Samuli Aro ja Kurt Ljungqvist pitivät suomalaisten värejä esillä viikonloppuna Italiassa.

Jo perinteiseksi muodostunut Transborgaro-motocross kaasuteltiin viikonloppuna ja tälläkin kertaa kilpailussa mukana nähtiin suomalaisia kuljettajia, kun Samuli Aro asettui puomin taakse 1990-luvun kuljettajien luokassa ja Kurt Ljungqvist 1980-luvun luokassa. 

Torinon kupeessa, Borgarossa, kaasutellaan vuosittain Transborgaro-kilpailu, jossa mukana nähdään kuljettajia laidasta laitaan. Mukana on tavallisia harrastajia, mutta myös lajin entisiä supertähtiä. Tänä vuonna puomin takana olivat muun muassa Jeff Stanton, Broc Glover, Danny Laporte, Dough Dubach, Mickey Dymond ja Alessio Chiodi sekä monta muuta entistä huippukuskia. Kilpailu ajetaan kylän keskustan viereen rakennetulla kovapintaisella peltoradalla, johon on rakennettu helppoja hyppyreitä. Radan kierrosajat olivat tänä vuonna lähes kaksi minuuttia, joten mistään pienestä pyörityksestä ei ole kyse. Kilpailu kiinnostaa myös yleisöä, sillä tänäkin vuonna paikalla oli lähes 4000 katsojaa.

Kuljettajat on kilpailussa jaettu neljään eri luokkaan sen mukaan, milloin heidän huippuvuotensa ovat motocrosskilpailuissa olleet. Tosin tämäkään ei ole kiveen kirjoitettu sääntö, sillä esimerkiksi Chiodin huippuvuodet asettuvat 1990-luvulle, mutta koska mies ajaa yhä aktiivisesti kilpaa, oli hän mukana 2000-luvun kuljettajien luokassa. Suomalaisista Aro sai vastaansa muun muassa Stantonin ja Jamie Dobbin, Ljungqvistia vastassa olivat puolestaan muun muassa Dymond ja Dubach.

Kilpailun luonteeseen kuuluu, että kuljettajat pitävät varikolla hauskaa keskenään ja muistelevat menneitä, mutta kun kypärä laitetaan päähän, muuttuu tilanne.

- Kaikki ovat aikanaan tottuneet ajamaan tosissaan, niin kyllähän se tulee esiin myös tässä kilpailussa. Nytkin ensimmäisessä erässä olin startin jälkeen kakkosena ja Bader Manneh kaatui edestäni, jolloin nousin kärkeen. Jeff Stanton tuli hetken kuluttua minun ohitseni niin perhanan lujaa, ettei siinä kyllä säästelty yhtään, Aro nauroi.

Kilpailussa maailman tähdet ajavat näin ollen sulassa sovussa harrastajakuljettajien kanssa. Mutta miten sitten entiset huiput ovat päätyneet kilpailuun ajamaan?

- Itse olin kilpailussa ensimmäisen kerran muistaakseni vuonna 2013. Silloin Miska Aaltonen sai kutsun kilpailuun monien suomalaisten tuntemalta Riccardo Colonnalta. Hän oli kysynyt Miskalta, tulisiko hänelle mieleen ketään muuta kuljettajaa kisaan ja Miska soitti minulle. Sen jälkeen oikeastaan joka vuosi minua on kysytty mukaan ajamaan, Aro kertoi.

Aro ajoi kilpailussa paikallisen KTM-kauppiaan kalustolla, joka odotti miestä loppuviikosta Italiassa. Ljungqvist ja Aro olivat perjantaina testaamassa pyöriään läheisellä radalla ja ajoivat sunnuntaina varsinaisen kilpailun. Itse kilpailussa Aro tuskaili käsien puutumisen suhteen, mutta oli molemmissa kisaerissään neljäs.

- Meidän luokassamme Fabrizio Dini (Betan endurotiimin nykyinen päällikkö) voitti molemmat erät, Stantonin ollessa toinen ja Dobbin kolmas molemmissa erässä, Aro jatkoi.

Ljungqvist oli puolestaan omassa luokassaan erissä viides ja kuudes.