99. Novemberkåsan käynnistyy

Teksti
Eemil Pohjola on kipeänä juuri Kåsanin aattona.
Kuva
Jani Hovi
Ruotsin kuuluisin, vaikein ja vanhin endurokilpailu Novemberkåsan ajetaan tänä vuonna Vimmerbyssä. Maaliin pääsyä lähtee tänä vuonna tavoittelemaan 200 kilpailijaa ja mukana on myös suomalaisia kuljettajia.

Novemberkåsan tunnetaan Ruotsin vaikeimpana endurokilpailuna, jossa keskeytys on todennäköisempää kuin maaliin pääsy. Vuodesta toiseen kuitenkin yrittäjiä riittää ja tänä vuonnakin mukaan on ilmoittautunut tasan 200 kilpailijaa. Tänä vuonna kilpailu ajetaan Vimmerbyssä, joka on tuttu paikka enduron harrastajille, sillä Vimmerbyssä on ajettu myös MM-tasolla. Eikä Kåsankaan ensimmäistä kertaa Vimmerbyssä ole, vaan kyseessä on jo kuudes kerta, kun Kåsan järjestetään täällä.

Suosikit

Kilpailun ennakkosuosikkina matkaan lähtee viime vuonna voiton ottanut Albin Elowson. Kärkipaikoille voi odottaa myös Niklas Perssonia, joka oli viime vuonna toinen. Suomalaiskuljettajat ovat myös käyneet Kåsanin voittoa jahtaamassa, mutta se ei ole onnistunut kuin Mika Aholalta, joka on noussut podiumin ykköspallille kahdesti. Viime vuonna Eemil Pohjola oli loistovauhdissa, mutta joutui keskeyttämään ketjurikkoon kolmannelta sijalta. Tänä vuonna Pohjolan oli tarkoitus lähteä uudelleen haastamaan Ruotsin ykkösnyrkkejä.

- Lähdettiin hyvissä ajoin paikalle, että ehtii kävellä pätkiä läpi ja tultiin tänne jo tiistaina. Ehdinkin silloin hiukan kävellä ja nyt olen ollut kaksi päivää kuumeessa. Tänään ei ollut enää kuumetta ja mennään tästä kohta katsomaan paria suota. Kurkku on kyllä aika kipeä ja jos ei kuume tule takaisin, niin katsotaan olisinko ajokuntoinen. Koronatestit ovat onneksi olleet negatiivisia, että kai tämä flunssaa on. Tavoitteista ei kannata edes puhua, mutta on tässä yö aikaa vielä nukkua, jos kokisi jonkun ihmeparanemisen. Tarkoitus on kuitenkin startata, keskeytän sitten jos siltä tuntuu. Kyllähän tämä aika lailla harmittaa, mutta ei voi mitään, Pohjola manasi.

Kärkipaikoille mielii myös Peetu Juupaluoma, joka on kokeilemassa Kåsanin valloitusta ensimmäistä kertaa. Tavoitteetkin mies on asettanut itselleen.

- Viime keväänä Espanjassa treenireissulla tiimikaverit yllyttivät, että syksyllä pitäisi lähteä ajamaan Kåsan ja täällä sitä nyt ollaan. Ihan perinteista enduroahan tuo näyttää olevan. Ei ainakaan vielä tullut mitään älytöntä vastaan. Välillä on märkää, välillä kiveä, on hiekkapätkää ja crossirataa. Voihan sieltä yllätyksiäkin tulla, koska ei noita kukaan rupea kokonaan kävelemään. Se lyhin pätkäkin on 8 kilometriä ja pisin on 26 kilometriä. Junioreista lähden hakemaan voittoa ja yleiskisasta mahdollisimman hyvää sijoitusta. Kolmen joukkoon olisi kova juttu, mutta kisa on pitkä ja vaikea. Tuuriakin tarvitaan, Juupaluoma tiesi.

Lisäksi suomalaisista mukana ovat eliittiluokassa ajava Atte Salo, sekä seniorluokassa Aki Immonen ja Kimmo Julku.

Reitti

Novemberkåsanin varikko ja kilpailukeskus sijaitsevat Astrid Lindgrenin maailman parkkipaikalla. Kilpailussa ajetaan neljä maastokoetta, joista ensimmäinen ajetaan päivän lopuksi vielä uudelleen ennen kuin kilpailijat pääsevät kuka pidemmälle ja kuka lyhyemmälle tauolle ennen yöosuuden alkua.

Ensimmäinen maastokoe on perinteinen Borghult, mutta lähtö on uudesta paikasta Nossenin leirintäalueelta. Maali sijaitsee Vimmerbyn jäähallilla. Borghultin suo on suhteellisen kuiva, mutta todennäköisesti sinne syntyy upotuspaikkoja. Haastavia paikkoja on kuitenkin muuallakin.

Toinen maastokoe on Gnagardalenin pohjoispuolella. Maastokoe on suurimmaksi osaksi uutta, joka saattaa tietää vaikeuksia, koska siellä on märkää ja pehmeää. Myös suolla käydään pariin otteeseen, joka sekin tietää varmuudella vaikeuksia.

Kolmas maastokoe on harjoittelualue Gnagardalenin ympäristössä. Se tarjoaa kilpailijoille kivikkoa, kivikkoa ja vielä vähän lisää kivikkoa. Luonnollisesti myös suota riittää ylitettäväksi.

Neljäs maastokoe on myös perinteinen Snokebo. Tällä kertaa kuitenkin ajosuunta on käännetty ja uuttakin on löydetty mukaan. Myös lähtö ja maali ovat uudessa paikassa. Maastokoe on todella märkä ja reikäinen. Lisäksi mukana on tietysti suota sekä useita erittäin haastavia rinteitä.

Kilpailu käynnistyy tavallista aikaisemmin ja nyt matkaan lähdetään lauantaiaamuna kello9.31 Suomen aikaa. Ensimmäinen maastokoe käynnistyy kello 9.40. Ensimmäisiä kilpailjoita odotetaan päivä osuuden maaliin noin kello 14 aikoihin. Yöosuus alkaa kello 17.30. Yöosuudella reitti kierretään kahteen kertaan ja lopuksi vielä ensimmäinen maastokoe kertaalleen. Yhteensä kilpailijoille tulee siis maastokokeita ajettavaksi kaikkiaan 14 kappaletta. Maaliin ensimmäisiä kilpailijoita odotetaan sunnuntaina noin kello 2.00 aikoihin.

Kilpailun livetuloksia voi seurata osoitteesta www.nts-timing.se