2023 KTM 890 Adventure on valmiina matkaamaan uusin maisemiin ja paikkoihin - oletko sinä?

Teksti
Kuva
KTM
KTM on jatkuvasti kehittänyt matka- ja seikkailumotoristien mahdollisuuksia toteuttaa toiveensa. Ja kehitys jatkuu.

KTM 890 Adventure on vakiinnuttanut asemansa seikkailupyörien kärkikastissa. Sen keveä ajettavuus, vääntövahva moottori, oivallinen ergonomia, ja suorituskyky haastavissa olosuhteissa puhuvat puolestaan. Mutta hyvästä voi aina tehdä vieläkin paremman. Niinpä 2023 markkinoille KTM 890 Adventure tulee entistä terävämpänä ja suorituskykyisempänä.

2023 KTM 890 Adventuren esittely käynnistää kuusiosaisen KTM:n #DARE2ADV -kampanjan toisen vaiheen. Maailmanlaajuinen #DARE2ADV-kampanja haastaa motoristit ympäri maailman toteuttamaan unelmiaan ja ylittämään ne periaatteella "Tämä pyörä pystyy siihen, mikset sinäkin pystyisi?". Kampanjan aikana järjestetään yksittäisiä tapahtumia kuten THE WORLD ADVENTURE WEEK ja vuosittaisia KTM ADVENTURE RALLY -tapahtumia. Yksi tapahtumien tärkeimmistä työkaluista on tietenkin KTM 890 ADVENTURE. Lisätietoja: tästä.

KTM 890 Adventure on alun perinkin tehty selviämään haastavistakin olosuhteista pitkilläkin matkoilla. Sen 2022 tuntuvasti päivitetty, pirteä ja vääntövahva LC8-moottori on entisellään, eli tuottaa 105 hevosvoimaa ja 100Nm vääntövoiman 6500 kierroksella minuutissa. Näillä arvoilla maisema vaihtuu ripeästikin ja elektroninen ride-by-wire varmista tehon helpon hallinnan. Ajo-ominaisuuksia ja ergonomiaa tehostavat matala painopiste ja muodoiltaan kapea 20-litran polttoainesäiliö. Kun tähän lisätään kevyt kokonaispaino, on selvää, että KTM 890 Adventure on helppo ajettava niin istuen kuin jalkatapeilla seisten. Tukeva teräksinen takarunko kantaa notkumatta matkustajan lisäksi suurenkin määrän matkavarusteita.

Eli kuinka hyvästä on voi tehdä vieläkin paremman? Tätä pohti myös KTM:n suunnitteluryhmä, joka purki kokonaisuuden pieniin osiin ja tutki mitkä yksityiskohdat voisi toteuttaa paremmin ja näin kohentaa ajomukavuutta.

Yksi olennainen seikka on istuinkorkeus. Siihen vaikuttavat istuin ja polttoainesäiliön muotoilu. Säiliön ergonomisen muotoilun ja istuimen korkeussäädön avulla istumakorkeus on matalimmillaan 825mm. Lisäksi erillisen madallussarjan avulla sitä voi madaltaa vielä 25mm lisää. Matala istumakorkeus on toteutettu tinkimättä hyvästä maavarasta, joten ajotuntuma ja käsiteltävyys on yhtä erinomainen kuin aikaisemmin. Yksi olennainen 2023 muutos on polttoainesäiliön ja rungon välinen suoja. Se on nyt yhtenäinen etukatteen kanssa. Tämä lisää turvallisuutta ja kantaa paremmin isompien GPS-laitteiden kuorman. Lisäksi 2023 KTM 890 Adventure on varustettu leveämmillä sivukatteilla, jotka suojaavat paremmin kuljettajaa oksien ja kivien iskuilta sekä pomppujen aiheuttamilta kolhuilta.

Pompuista puheenollen, säädöiltään päivitetty WP APEX 43 mm etuhaarukka nyt varustettu myös teleskooppien yläpäässä olevilla puristus- ja paluuvaimennuksen säädöillä. Korkeuden minimoimiseksi on takapään APEX-iskunvaimennin "piilotettu" rakenteisiin. Ajomukavuutta etenkin röykkyisellä reitillä parantavat puolestaan iskunvaimentimen päivitetyt perusasetukset. Uusi 9.3 mp ABS -yksikkö välittää tietoja 6-suuntaiseen liiketunnistimeen, joka ohjaa ABS-yksikköä (jarruvoimaa) olosuhteiden ja ajomode-asetusten (ajo-ohjelmien) mukaan. Ominaisuuksiltaan alan uutta edustava ABS-yksikkö reagoi ajomode-asetuksiin. Näin esimerkiksi Offroad-ABS -asetuksella (soratie/metsäpolku) takajarru on lukittavissa ja etujarrun ABS-ohjaus siten, että teho on maksimissa ilman pelkoa etupyörän lukittumisesta. Offroad-ABS -asetus aktivoituu automaattisesti Offroad- ja Rally-ajo-ohjelmilla. 2023 KTM 890 Adventuren Demo-asetuksella kuljettaja voi käyttää kaikkia ajoavustimia ja -ohjelmia maksutta ensimmäiset 1500 kilometriä. Näin hän voi päättää, jos haluaa ostaa lisävarusteena olevia ominaisuuksia ja ajo-ohjelmia.

KTM 890 Adventuren ajomukavuutta ja tuulisuojaa on parannettu korkeammalla, KTM 450 Rally -tyyppisellä tuulilasilla. Samalla kaksipaikkaisen istuimen mukavuutta on kohennettu uudenlaisella pehmusteella sekä virtaviivaisuutta ja roiskesuojaa tehostettu uudenmallisella etulokasuojalla.

Mittariston 5" TFT-näytöllä on nyt uudenlainen, entistä paremmin naarmuuntumista ja heijastuksia estävän suojalasi. Lisäksi näytön grafiikka ja ohjelmointi on päivitetty, joten valikoiden selaus ja asetusten valinta on entistä selkeämpää ja helpompaa. Mittariston taustavalo säätyy vallitsevan valon mukaan. Näytön sekä KTMconnect applikaation parannettu yhteistoiminta mahdollistaa tarkan ja yksityiskohtaisen Turn-by-Turn+ navigoinnin sekä entistä helpomman audiotoiminnan ja puhelujen vastaanoton. Erityisen kätevä uusi ominaisuus on mahdollisuus selata 10 viimeisimmän puhelun tai oman "Top 10" listan puhelutietoja. Lisäksi kuljettaja voi ajon aikana TFT-näytön kautta lisätä omia merkintöjä Turn-by-Turn+ navigointiohjelmaan ilman, että joutuu pysähtymään ja kaivelemaan esiin älypuhelintaan.

Eri muoviosien linjakkaat uudet grafiikat ja värit on nyt valmistettu samalla tekniikalla kuin KTM offroad-malleissa, joten ne kestävät huomattavasti paremmin kulutusta. Näkyviä muita käytännöllisiä parannuksia on muun muassa moottorin ja polttoainetankin alumiininen suojarakenne. Ohjaustangon painikkeisiin on nyt lisätty myös hätävilkkujen pikapainike. Olennainen parannus 2023 KTM 890 Adventure osalta ovat myös uudet, etenkin offroad-ajoon sovitetut Pirelli Scorpion STR -renkaat.

KTM 890 ADVENTURE on helppo kustomoida omien tarpeiden mukaan alkuperäisillä KTM PowerParts tarvikkeilla ja lisävarusteilla. Valikoimissa on muun muassa erilaisia suojia, tavaratelineitä ja -laukkuja, GPS- ja puhelintelineitä, lämpökahvoja, erimallisia istuimia ja ajovalosarjoja sekä LED-vilkut.

2023 KTM 890 ADVENTURE tekniikkaa ja ominaisuuksia:
// Päivitetty ergonomia ja muotoilu lisää ajomukavuutta ja suojaavuutta
// Kevyt kokonaispaino, kilpapyöristä periytyvä runko ja rakenteet takaavat erinomaiset ajo-ominaisuudet ja suorituskyvyn sekä käytännöllisyyden
// Päivitetyn WP -jousituksen uudet asetukset ja säätimet tehostavat ajotuntumaa ja ajomukavuutta
// Optimoidut, matka-ajoa mukavoittavat ominaisuudet: TFT-näytön selkeät valikot, uudet sovellukset, päivitetyt Ride ajo-ohjelmat, korkea tuulilasi ja entistä mukavampi 2-paikkainen istuin
// Paremmin Offroad-ajoon sopivat PIRELLI SCORPION STR -renkaat
// Kaksi uutta värivaihtoehtoa ja virtaviivaisempi grafiikka