Uusien äänisääntöjen soveltaminen

Kirjoittaja: Harri VanhalaSekä motocrossin että enduron äänisäännöt muuttuivat vuoden alusta. Haluaisimme varoittaen tiedottaa, että JOS uusista säännöistä pidetään kiinni, voi olla tiedossa ongelmia tai ainakin kiinnostavia keskusteluita kisojen katsastuksessa.

Säännöt ovat varsin paljon ankarammat kuin aiemmin ja enduron lajiryhmässä jo aiemmin tehdyn linjauksen mukaan porrastettu niin, että 2008 -mallisille on uusi sääntö voimassa, muille vanha sääntö. Porrastuksen tarkoitus on, että vielä käyttökelpoiseen vanhaan kalustoon ei tarvitsisi tehdä kalliita tai jopa lähes mahdottomia muutoksia.

Mietiskelimme, mikä on tarkkaan ottaen 2008-mallinen pyörä ja homma kävikin mutkikkaaksi. Tämä tulkintaehdotus koskee VAIN enduroa, motocrossin osalta emme ole asiaa miettineet. Kyse on yksityisajattelusta, jota Vicke Ruokolahti ja minä olemme harrastaneet ja jossain määrin koeponnistaneet tätä ajatusta. On helppo keksiä tarkentavia sääntöjä, mutta tällöin menetetään selkeyttä.

Katsastustilanteen helpottamiseksi pitäisi olla jokin helppo, täysin yksiselitteinen tapa tulkita kyseiseen pyörään sovellettava sääntö. Katsastusmiehen selkään ei voi sälyttää sitä riesaa, että aletaan selvitellä runkonumeroista tms. pyörän nimellistä vuosimallia jonon huohottaessa niskaan. Äänikatsastuksessa ei ole tähän mennessä tarvittu runkonumeron tai muidenkaan papereiden tarkistamista, kiirettä on piisannut ilmankin eikä sitä vastedeskään haluta.

Niinpä ehdotamme, että:
Pyörän tullauspäivämäärä tai ensirekisteröintipäivä ratkaisevat. Jos pyörä on 1.1.2008 jälkeen tullattu tai ensirekisteröity, se on 2008 säännön mukainen oli pyörä sitten minkä ikäinen tahansa.

Tämä voidaan tarkistaa jo ilmoittautumisen yhteydessä ja tehdä merkintä katsastuskorttiin katsastajia varten.

Sääntöjen tarkoitus on alentaa äänitasoja ja jos hankkii kisatarkoituksiin ensirekisteröitävän pyörän, sen on syytä olla uusien määräysten mukainen iästä tai pyörän alkuperäistarkoituksesta riippumatta. Kyse ei tarkkaan ottaen ole siis vuosimallin 2008 pyöristä, vaan vuonna 2008 käyttöönotetusta kalustosta.

Ounastelemme, että tästä voi tulla ongelma Päijänne-ajoissa, joilla on erityismerkitys sekä perinteen että kuskien tekemien investointien takia. Siksi etukäteistiedotus on erittäin tärkeää ja me teemme sen, minkä epävirallisesti voimme. Katsastus ei ole oikea tapa välittää tietoa, vaan sekä viimeinen että vihoviimeinen.

Enduron uusien sääntöjen mukaan ääniraja on entisellään, mutta mittaus tehdään männännopeudella 13 m/s entisen 11 m/s sijasta. Muutos on iso. Viime vuonna testailtiin ja ainakin kolmannes viimevuotisista ei olisi mennyt läpi uusista säännöistä.

Niinpä vetoamme kilpailun järjestäjiin ja "virallisiin" tahoihin, että kilpailijoille tiedotetaan riittävän selkeästi, mitkä säännöt ovat voimassa. Samoin toivomme, että äänikatsastajien ei tarvitsi katsastustilanteessa selvittää pyörään sovellettavaa sääntöä. Endurossa ei ole oltu kovin johdonmukaisia sääntöjen noudattamisessa äänien osalta.

Yleisesti ottaen enduron äänitilanne on edelleen varsin hyvä, joskin pientä rapautumistakin on ollut havaittavissa. Viherpiipertäjät eivät pörise pakoputkissa, vaan meidän moottoriemme pakoäänet.

Uusia vuosia kaikille, voima kanssanne

Vicke Ruokolahti
Harri Vanhala

Kirjoittaja: MIKKO LEHMUSMorjens Harri + muut ääniexpertit
Kuinkas noita Motocross-puolen äänimääräyksiä tulkitaan tänä vuonna? Nyt on käytössä vanha 2005 mallin pikkunelari jossa on vakiovaimennin + sen mukaiset normiäänet.
Tulevana kesänä olisi intoa käydä ajamassa jokunen veteraanikisa 20 v kisatauon jälkeen mutta millaisilla äänillä pääsee katsastuksesta läpi? Ei taida tuo 2005 mallin vanhus enää täyttää 2008 äänimääräyksiä vai mitataanko MX pyolellakin vanhat mopot vanhoilla äänentasoilla? En löytänyt SML:n sivuilta mitään tulkintaa ko. asiasta.

t: Mikko L.

Kirjoittaja: Harri VanhalaTerve vaan!
Endurosäännöissäkään ei suoranaisesti ole siirtymäaikoja, vaan oikeastaan pitäisi kaikkeen kalustoon soveltaa ankarampia, uusia sääntöjä. Tämä on selvästi kohtuutonta ja lajiryhmä päätti jo hyvissä ajoin, että sääntöä sovelletaan vain uuteen kalustoon. Esittämämme tarkennusehdotus vain pyrkii selkeyttämään rajaa.

Motocrossin puolella en tiedä keskusteluja aiheesta käydyn. Enduroasia aktivoitui ensin, kun endurokisat alkavat jo talvella. Meillä ei ole mitään päättävää tai edes esittelevää asemaa. Olemme huhtikuussa 2007 lähestyneet MX-lajiryhmää asiaa koskevalla kirjeellä ja huhtikuussa 2007 katsastuskurssilla tehtiin opiskelumittauksia sekä uusien että vanhojen sääntöjen mukaan. Ehkä jokin selventävä kannanotto lajiryhmältä voisi olla paikallaan. Enduron ja crossin säännöt ovat hiukan erkanemassa toisistaan ja crossin siirymäkausiongelma voi olla, että pyörien vuosimalleista on hankalampi kehittää yksiselitteistä tulkintaa. Endurossa viranomaispaperi ei ehkä ole täydellinen rajanvetäjä, mutta ainakin selkeä.

Motocrossin uusissa säännöissä eivät kierrokset muutu, mutta 2-tahtisille sallitaan 96 dB ja nelareille 94 dB. Todellisuudessa nelarit tulevat edelleen olemaan paljon äänekkäämpiä, mutta suunta on oikein.

Valitettavasti emme pysty Mikon kysymykseen tarkemmin vastaamaan.

Harri ja Vicke

Kirjoittaja: Marko MoisanenTervehdys,

olisi mukava tai ainakin rauhoittava tietää ennen kisoja, että minkälaista älämölöä oma pikkunelarienska pitää eli olisiko jossain mahdollista mittauttaa äänet?

T Moisa

Kirjoittaja: SIRKKU KANNISTOKuten tästä ollaan Harrin kanssa puhuttukin, omasta mielestäni raja pitäisi vetää heinäkuuhun 2007 ja kaikki sitä tuoreemmin paperein varustetut saisi vanhalla säännöllä mikäli todellisesti mallisvuodesta olisi esittää liikkeen kauppasopimus tai edes jälleenmyyjän kirjoittama vapaamuotoinen todistus. Kuten tuossa toisessa aiheessakin ilmi käy, ongelma ei koske monia, mutta on kohtuuton pyörälle, jolle ei tullin luvan hakeminen ole tullut ennen vuoden vaihdetta tarpeelliseksi. Etenkin jos löyhemmällä säännöllä pääsee 2008 malliset 2007 paperein kuitnekin uuden säännön mukaan suunnitellut laitteet.

Joko niin, että IHAN KAIKKI mallivuoteen katsomatta menee 13m/s tai sitten MALLIVUODEN mukaan, OIKEESTI. Minunkin ehdotuksellani paperit voidana katsoa jo ilmoittautumisen yhteydessä, joten protestoinnitkin jää silloin vaiheeseen ennen katsastusta.

Toivottavasti vielä saadaan ilmoittautumiseen useampi "linja" ainakin suurimmissa kisoissa. Mitä olen kuullut niin kertalisenssijono saattaa joskus venyä puoleen tuntiin ja itskein mennelllä kaudella jonotin parhaillaan pelkkää ilmoittautumista lähes sen.

Kirjoittaja: MARKO LAINEIhan hyvät noi äänirajat, mutta jos niistä pidetään oikeasti kiinni niin esim. Honda CRF450 pitäisi mitata kierroksilla 6280 ja vielä alle 94 dB. Ei taida enää mennä tarvikevaimentimetkaan läpi tuosta kun esim. LeoVince ilmoittaa Ahola replicalle vm. 2007/2008 seuraavat: 5300 rpm/96dB.
Eli jotta harrastajat pääsisivät edes jotenkin noista rajoista läpi, niin pitäisi keskittyä ennemminkin nyt selvittämään millä konsteilla noi vakiot ja tarvikevaimentajat saa tuon rajan alle, vuosimallista riippumatta. Siis jos keinot siihen on, niin ne myös kaikkien tietoon.

Mitä tulee tuohon kertalisenssijonoon, niin järjestäjät ottamaan vaan tuo ennakkomaksu käyttöön. Näin tehdään esim. Mäntsälän jääradallakin. Järjestäjä voi kirjoittaa noi laput valmiiksi ja kun rahatkin on siirretty, niin aikaa ei siihen hommaan kulu yhtään ylimääräistä.

Kirjoittaja: Harri VanhalaEspoon sarjaenskoihin voitaneen järjestää mittausmahdollisuus niiltä osin kuin Espoossa ajetaan, osa sarjasta ajetaan Espoon ulkopuolella. Tietysti muutenkin erikseen sopimalla: harri.vanhala(at)kolumbus.fi . EMK:n mittauskalusto on varsin tavanomainen ja vastaavia mittareita löytyy monelta työpaikalta, joskin nelareiden mittaus on osoittautunut useille mittarityypeille vaikeaksi. EMK:n sivulla (www.espoonmoottorikerho.fi) on kohta Ympäristöasiat, jossa kerrotaan, mitkä halpismittarit ovat testeissämme toimineet. Ongelmahan on ollut kierrosten mittaaminen. Parissa kisoissa olemme testailleet puhtaan mekaanista, resonanssiin perustuvaa mittauskiekkoa, joka painetaan moottorin kylkeen ja jossa värähtelevä rautalanka ilmaisee, milloin halutut rundit ovat voimassa. Erinomaisen toimiva värkki eikä maksa paljon mitään, jonkun kympin korkeintaan.

Marko on aivan oikeassa tuosta rajasta, se alkaa olla varsin haasteellinen teknisesti enkä itse ole kovin varma, olisiko enskan rajoja tarvinnut kovasti nostaa. Eräs nousevan auringon valmistaja on harrastanut omaan pesään kusemista vaimentimen ja sytkän sovittamisella mittauskierroksiin. Tehdas hyötyy, laji kärsii. Jos tämä välistävetomerkki olisi toiminut vastuullisesti muita kuin osakkeenomistajia kohtaan, ei sääntöjä ehkä olisi tarvinnut muokata.

Mittauskierrosten nosto on aivan oikea toimenpide ja antaa realistisemman kuvan nelareista. Äänirajaa olisi samalla voinut rukata ylöspäin, mutta se on varmaan poliittisesti mahdotonta, vaikka nettovaikutus nousseiden kierrosten kanssa olisi ollut hiljaisempi laji. Rehellisin keinoin vanhan rajan läpäisseille ei olisi tarvinnut tehdä mitään, mutta vilunkivaimentimet olisi saatu pois.

Joskus kyllä ihmetyttää, millaista asiantuntemusta FIM:n teknisessä komissiossa äänipuolella mahtaa olla. Eivät nämä uudet säännöt ollenkaan huonoja ole, mutta miten koko nelareiden tulo onnistuttiin niin perusteellisesti hölmöilemään ja nyt tekemään paikkaa paikan päälle. Enskapuolella vähempi, crossissa perusteellisesti. Kansallisella tasolla on sitten yritettävä vähän pehmentää siirtymäsäännöksin, mistä on kiitettävä liiton jotain tasoa.

Olinko ensimmäinen, joka antaa edes vähän meriittiä liitolle?

Kirjoittaja: PENTTI RAITTILATervehdys kaikki hyvät ystävät. Täällä sitä vielä Savon korvessakin henki jotenkin pihisee. Tähän pahuksen ääniasiaan mennäkseni? Niin onko se nyt vielä niin , että enskassa ei tarvitse ääniä mitata ollenkaa kun pittee sellaaset vuoan kansalliset kisat? Sitten vielä toinen kysymys: Jos pittee kisat ihan vuoan kysymäti siltä Liitolta yhtää mittää nii mites sitte? Kun tämä nyt on vaan niin, että nämä ääni jutut ovat tämän edellä olevan liiton pienen piirin juttuja. Täällä ihan oikeassa maailmassa niillä ei ole kovinkaan suurta merkitystä. Tai sitten on???. Mutta on ihan turha toitottaa näitä säännöksiä kuin jostakin lakikirjan sivuilta. SML:llä ei ole mitään oikeuksia rajata moottoriurheilukilpailujen järjastämisoikeuksia, eikä nämä ääniasiat tule koskaan esille kilpailulupien hakemisessa ainakaan täällä köyhässä savossa. Jotenkin kaikki on ihan turhaa pilkun panemista? Totta on se, että joku roti pitää olla äänessäkin. Pysyville radoille se on ensiarvoisen tärkeää. Mutta esim. Päitsi, joka on ajettu kohta 100 vuotta? Kyllä kai siellä vieläkin ne mummot jossakin Raittiinsaarenkorvessa unelmoivat... jos sais vielä kerran kuulla sen Kärhän sixtäysin äänen ....???? Pappa

Kirjoittaja: Harri VanhalaTuhdisti tuntuu henki pihisevän, liekö hyvä vaiko paha henki, tervehdys Papalle!

En minä näitä äänijuttuja ilokseni toitota. Siltä varalta vain, että sääntöjä satuttaisiin noudattamaan, haluan omalta osalta pienentää mahdollista pettymystä, jos joku sattuu jäämään katsastuksessa nalkkiin. Säännöt ovat olleet stabiilit monta vuotta ja nyt kun muutos tulee, siitä tiedottamista ei pidä katsoa kovin pahalla silmällä eikä korvalla.

Kun olen itse lähempänä suuria keskuksia, niin voin sinne oikeittein immeisten perälle kertoa, että piäkaapunnin syvämes sijaitsevalle Laakson kentälle ei kaivata ihan kaikkein pahimmin meluavia pelejä, vaikka ne Mikkelin Kittaajien metsiin mahtuisivatkin.

Kirjoittaja: matti ruuskaKannattaa heti tilata hyllyt täyteen vaimennin villaa ja pullo harjoja, taitaa olla talven/kevään kysytyimmät tuotteet.

Kirjoittaja: PENTTI RAITTILANiin se on ollut jo aikaisemminkin, että endurokisoissa kaikkein eniten ääntä tuottava tapahtuma on äänen mittaus. Ehdotankin, että Päitsin äänen mittaus viedään pois kauas johonkin esim. lentokentän kupeeseen. Siitähän eivät heikkohermoiset stadilaiset valita. Sitten sitä voisi ajaa pienen esittelylenkin kaupungilla niillä normaaleilla ajokierroksilla konessa, jotka ovat n. 1/2 siitä mitä sitä moottoria pitää huudattaa paikallaan mittaustilanteessa. Ja kukahan se tietäjä on, jonka mielestä enduroa ajetaan suuremmilla moottorin kierroksilla kuin motocrossia? Niin että olisiko kuitenkin otettava maalaisjärki mukaan. Kun täällä maalla ei oiken mittari erota metsässä moottorin ääntä, kun metsän taustamelu (tuulen humina, linnut ,yms) ovat kovempia. Luulenpa, että siellä Ämmässuon viihtyisässä luontokeitaassa lokkien rääkynä peittää alleen nelarien sulosoinnut. Se on vähän niin, että kenen korva se lepää missäkin äänessä ;-) Pappa

Kirjoittaja: Harri VanhalaNo osoittaako tämä metsien hiljaisuus, että meluntorjunta on turhaa vai ei.

Täällä pääkaupunkiseudulla varttuneena tiedän, ettei motocrossin tai enduron FIM-sääntöjä laadita Ämmässuolla eikä edes Pasilassa SML:n tiloissa.

Tässä painikisassahan alkaa taas tahriutua. Korostetaan nyt vielä kerran, ettei Arvi Lindiä kannata ampua, jos uutiset eivät miellytä. En ole sääntöjen keksijä.

Kirjoittaja: TOM NORDMANOnneksi sääntöjen laatijat ovat ajan tasalla ja tietävät kiistattoman asian

Kirjoittaja: PENTTI RAITTILAEi tässä ole mitään painikisaa, eikä varmasti tulekaan. FIM laatii omia sääntöjään, ja se FIM:in enduro on ihan erilainen kuin Suomi enduro. Ei niillä FIM:in säännöillä voi mitenkään ajaa Päijänne-Ajoa. Ei myöskään yhtään Suomen SM-sarjan kilpailua. Tämä tässä milestäni on se ydinkysymys. Miksi meillä täällä tässä ääniasiassa pitää olla paavillisempi kuin Paavi (FIM) itse?? Pappa???

Kirjoittaja: NiffeTaitaa olla kaksitahtisten uusi tuleminen ihan kohta käsillä. Minäkään en ole koskaan ymmärtänyt, miksi moottoripyörien pitää olla niin äänekkäitä, kun sillä ei ole juurikaan merkitystä laitteiden suorituskyvyn kannalta. Pikemminkin päinvastoin.
Muutenkin olisi mukavaa, jos asiaa vaihteeksi lähestyttäisiin niin, että kuka keksiikään fiksuimmat ympäristöä säästävät tekniikat kilpapelien suorituskykyyn kajoamatta. No eihän täällä ennenkään pyörää ole keksitty, semminkin miten kierretään kehää, mutta sehän ei ole sama asia.

Kirjoittaja: VILLE KOIKKALAINENKyllä taitaa äänenvaimennuksella olla osaa pyörän suorituskykyyn. Jos pyörää hiljennetään liikaa hävitään tehossa se, tosin nykytekniikalla saadaan näitä ongelmia poistettua.

Kirjoittaja: Harri VanhalaÄänenvaimennus luonnollisestikin VOI syödä tehoja. Missä tahansa teknisessä suunnittelussa vapausasteiden rajoittaminen tuo ongelmia. Jos ääniä ei tarvitse ottaa huomioon, niin on helpompi tehdä tehoa paremmin tuottava pakoputkisto. 2-tahtinen on tässä vahvoilla, sillä sen loppuvirtaus joutuu kuristumaan joka tapauksessa painepulssien hallinnan takia. Mutta niinhän se on, että kilpamoottori pitäisi tehdä siihen parhaiten soveltuvalla teknologialla eikä sääntöjä rukkailemalla.

Kilpamoottorin suunnittelussa on muitakin rajoituksia. Esimerkiksi moottorin koko on rajoitettu, joten voitaisiin todeta, että pitäytyminen alle 250-kuutioisessa koneessa kyllä syö tehoja.

Teimme Vicken kanssa tilastoja ensimmäisinä mittausvuosina. Niitä ei kuitenkaan tohdittu julkaista, ettei meitä alettaisi pitää puolueellisina. Kyse on mielenkiinnosta itse asiaa kohtaan. Nyt tieto on jo vanhentunutta, esim. Akrapovich on petrannut radikaalisti. Toinen syy tilastojen pimittämiseen on, että vaimennuskyky riippuu kovasti myös vaimentimen huoltamisesta.

Minusta näissä ääniasioissa ei säännöistä pidä syyttää yhtään ketään. Jos puhutaan moottoriURHEILUSTA eikä vain harrasteajelusta, pitäisi olla yhdentekevää, millaiset säännöt rajoittavat pyörän ominaisuuksia. Oleellista on, että kaikilla on samat säännöt ja että niitä myös noudatetaan. Näistä äänisäännöistä on moniaalla pyritty lipsumaan eikä sekään ole reilua.

Mulla ei mene kyllä vieläkään jakeluun, miksi äänten hiljentäminen olisi jotenkin paha asia.

Kirjoittaja: SIRKKU KANNISTOKaikella kunnioituksella Pappa Raittilaa kohtaa en vaan edelleenkään ymmärrä mistä moinen asenne tulee. Eikö sen jo pitäisi riittää, että YKSIKIN ajopaikka on suljettu ääniasioiden vuoksi? Minusta tämä on aivan sama asia kuin luvaton ajelu, oli sitten kyse ajoita tai paikoista. Toinen niistä asioista, millä perustein ajamiseen voidaan puuttua ja ajaminen kieltää. Pappa Raittila tuskin on valmis järjestämään kauden 7-9kpl enduron SM-osakilpailuita Otavassa, joten on varmasti syytä huomioida käytännön rajoituksen muillakin paikkakunnilla kuin Mikkelissä: yhtenä vuotena järjestetty kilpailu voi olal luviltaan kiven alla, mahdoton, kun kerran kaikki mäikäävät miten lystäävät. Myös kansallisissa kisoissa.

Vanhalan pintti on se tärkein: kaikille sama. Kunpa vain toteutuisi uudella säännölläkin...vrt. aiemmat kommentit! Mitä tahtipropagandaan (kerta kerralta hiukan paremmin piilotettua) tulee, niin ketään tuskin aihene matikka kiinnostaa, joten heitänpä seuraavan kommentin pohdintaan: verratkaapas hyvät ihmiset Biken Master Enduro -testin tuloksia tämä vuosi vs. viime vuosi, tuskinpa nähdään yhdessäkään pikkuluokan kilpurissa tehon alenemaa! Isojen luokkien suhteen vertailu on tarpeeton ja turha, viritystapa vaihtelee vuosittain, eikä yhdessäkään pyörässä ole viritysaste lähelläkään maksimia, äänien puolesta puhumattakaan!

Kirjoittaja: PENTTI RAITTILATässä sitä taas paasataan. Toiset puhuu aidasta ja toiset seipäistä. Yritän selventää: Olen ehdottomasti sitä mieltä, että moottoripyörien äänenvaimennus on oltava kunnossa. Kutenkin tapa jolla siihen puututaan on väärä. Täysin teoreettisella tavalla moottoreita paikallaan huudattamalla ei saada mitään tietoa siitä miten moottori ääntelee maastossa ajettaessa. Tiedän, että ns. ääntenmittaajatkin ovat paljolti samaa mieltä. Tosiasiahan on, endurossa eniten ääntä tuottaa äänenmittaus tapahtuma. Jo sillä herätetään yleisön paheksuntaa. Onko sitä viisasta suorittaa em. Laakson kentällä? Normaalissa ajossa ei pyörien äänet erotu mitenkään liikenteen kohinasta.
On ihan turha kuvitella, että ajajat jotenkin viritysmielessä rassaavat putkia. Poikkeuksena voivat olla ihan tietämättömät aloittelijat.
Kyllä täällä maaseudulla on asiat osattu hoitaa, niin Otavassa kuin esim. viime vuoden CC-kisoissakin... niin että tervetuloa Metsien Huminaan. T. Pappa

Kirjoittaja: Harri VanhalaOllaan aika paljon samaa mieltä paitsi että nykyinen äänimittaus antaa melko luotettavan kuvan siitä, miten pyörä käyttäytyy maastossa. Tosin itämaan tietäjät ovat tämän herkun pilanneet FIM:n herrojen suosiollisella avustuksella. Olisivat FIM:ssä ajoissa kurkanneet sylinterinkanteen, niin olisivat huomanneet, että 2- ja 4-tahtiset eivät ole rakenteeltaan samankaltaiset toisin kuin vielä jokunen vuosi sitten säännöissä todettiin.

Endurossa mittausmenettely ei ole erityisesti suosinut nelareita mutta motocrossin puolella erittäin räikeästi. Crossissa tähän on tulossa uuden säännön mukana jonkintasoinen korjausliike.

Jos Mikkelin suunnalla on hyvä JA toteuttamiskelpoinen ehdotus vaihtoehtoiseksi äänikontrolliksi, niin erittäin tervetulleita ovat ehdotukset. Varoitan jo, että pelkästään korvakuulolla katsastaminen johtaa katsastuspaikalla sellaiseen huutoon, että mittausmeteli on mitätön siihen verrattuna.

Äänimittaus on kuin maantiekartta. Koska autoon on epäkäytännöllistä ottaa koko maata kyytiin, on tehty riittävän tarkoin maata kuvaava kartta. Kartta ei ole valtakunta, mutta se edustaa sitä. Samoin nykyinen mittaustapa antaa tai sen pitäisi antaa riittävän edustava kuva todellisista äänistä ilman, että pyörällä pitäisi lähteä ajamaan maastoon. Sitä en kiistä, etteikö epäkohtia ole.

On melkoinen kärjistys väittää, että äänimittauksissa ääntä tulisi lähimainkaan sellaisia määriä kuin kuormitetussa moottorissa. Kierrokset ovat paljon alemmat kuin käyttökierrokset, kuormittamattoman moottorin läpi ei ilmaa paljon kulje. Voisi mennä hyvät mielipiteet haaskiin, jos perehtyisi asiaan. Mittauspaikan kokonaismelusaaste on päivän mittaan kyllä korkea, kun kaikki tapahtuu samassa kohdassa.

Varsin hauska ajatus on kuultu motocross-puolelta. Ajatus perustuu siihen, että mittaus tehdään jonkin kilpailuun vaikuttavan suorituksen aikana. Jos aika-ajot olisivat yksilöllinen tapahtuma eli kukin ajaisi itsekseen kierroksen tai pari, voisi mittauksen tehdä ns. tositilanteessa, sillä kuskin ei kannattaisi himmailla äänten takia. Tietysti voisi tarkoituksella ajaa hitaahkosti mittauskohdalla ja hyväksyä sen, että saa huonomman puomipaikan ja satsata siihen, että avarammalla röörillä saa edun takaisin kisan aikana.

Totean vielä, että vaikka ääniasia on leimallisesti iskostunut minuun ja Vickeen, niin me emme sääntöjä tee emmekä ole vaatineet äänitasojen alentamista kuin Espoossa. Olemme kyllä toivoneet julkisesti, että jos sääntöjä noudatetaan jossain kisassa, niitä sitten noudatettaisiin kaikissa kisoissa ja kaikkia koskevina. Sen verran tyyriiksi mittaaminen on vuosien myötä meille tullut, ettei sitä huvikseen tee. Meidän moittimisesta ei ole suurtakaan hyötyä, joskaan en kiistä sen hauskuutta.

Uudenmaan seutukaavassa on tiettävästi Uudenmaan alueelle varattu kaksi paikkaa, jossa maastomoottoripyöräilyä voi yhteiskunnan hyväksymällä ja jopa tukemalla tavalla harrastaa. Toinen on Espoossa tulevalla uudella radalla ja toinen Vantaalla Lavangossa. Tarkistamattomien tietojen mukaan 10-15 vuoden aikana voi ajaminen loppua hyvin perinteisillä paikoilla ja ratojen määrä supistua neljännekseen tai allekin nykyisestä. En väitä, että melulla olisi tässä kehityksessä ratkaiseva osuus, mutta ei se merkityksetöntäkään ole. Espoon Kulmakorpeen aikanaan tuleva rata ei ole sittenkään hirveän syrjässä asutuksesta etenkin, jos Histan alue rakennetaan. Tällä pyrin kertomaan, että tiheämmin asutulla seudulla ei ajeta siellä, missä huvittaa tai sorakuopan omistaja sallii. On pakko ottaa huomioon ympäröivä yhteiskunta. EMK:ssa on tätä jo salaa harjoiteltu ja opittu, että kannattaa olla etukäteispainotteinen ympäristöasioissa eikä reagoiva. Toimitaan mieluummin aktiivisesti kuin pakotettuina. Vaikka minä ja Vicke olemme EMK:n väkeä, ei pidä luulla, että tässä Espoon asiaa ajettaisiin. Kukin radanpitäjä voi määritellä omat kuviot ja testata yhteiskunnan sietokykyä.

En yhtään ihmettelisi, vaikka HMK:n kaltaisia kerhoja tulisi lisääkin. Kerho on suuri ja kaunis, mutta sillä ei ole omaa rataa. Ei ole mitenkään mahdotonta, että sellaiset perinteiset kerhot kuin Karkkila, Vihti, Sipoo tai Hyvinkää ovat joskus samassa tilanteessa. Sori, kun mainitsin nimeltä nämä hienot kerhot enkä ole tarkoin perehtynyt heidän asioihinsa, mutta yleistrendi ei näytä hyvältä maankäytöllisesti. Espoossa maankäyttölobbaus ja -yhteydet ovat olleet esillä ainakin 10 vuotta ja ehkä jotain tulostakin saataneen. Ympäristöluvissa melulla on aivan ratkaiseva osuus. Seutukaavoitushan ei sinänsä estä kuntia käyttämästä maataan crossiratoihin, mutta antaa asian vastustajillekin mahdollisuuksia.

Onko jollain kerholla kokemusta siitä, että olisi muita merkittäviä ympäristöongelmia ollut kuin melu?

Tulipa taas pidettyä meteliä.

Kirjoittaja: NiffeSiinä Harri on harvinaisen oikeassa, että jos Espookin - takavuosien monikeskussuunnittelun näkyvimpänä hedelmänä - muuttuu tiheään asutetuksi kunnaksi, on HMK:n kohtalo todennäköisesti EMK:in kohtalo. Joka tapauksessa ratoja menee solkenaan kiinni lajin ympäristönsuojelunäkökulmasta epäedullisen maineen ja osittain lajin harrastajien välinpitämättömän asenteen seurauksena. Se on vähän niinkuin myöhäistä rypistellä sitten, kun on sukanvarret täynnä eli ongelmaa ei noteerata ennen kuin se aktualisoituu omassa kunnassa. Sen verran on jo joka tapauksessa näyttöä äänisäännösten ja ajolupien noudattamisen jättämisestä, että voidaan todeta asian vesittelyn olevan lajin tulevaisuuden kannalta vahingollista.

Miksi sitten kaksitahtisuudesta tulee aina kuittailtua sopivan tasaiseen tahtiin, on olemassa syynsäkin. Esimerkiksi vanhan KTM 350cc kaksitahtisen maksimiteho löytyi jo kierrosluvulta 7500 r/min, joten kaiken lisäksi isojen kaksitahtisten kierrättäminen on tarpeetonta. Vähemmän kierroksia merkitsee ilman muuta vähemmän ääntä. Kierrosluku on osapuilleen sama mihin 450cc nelitahtisen tyhjäkäynti on säädetty, ettei se stumppailisi koko ajan. Muistaakseni esimerkiksi taannoin Yamahan vastaavan kokoinen nelari kiersi 14000 kierrosta ja huipputehot 2000 kierrosta aikaisemmin. Onko tuo sitten ihme, että sanomista tulee suurin piirtein Inkoosta asti?

Kirjoittaja: PENTTI RAITTILAKun tuossa nyt edellä kysytään vaihtoehtoa mittauksen suorittamiseen, niin annan sen. Maastokokeen lähdön jälkeen n. 20 metriä, ja noin 2 m. spoorista sivussa. Siinä tilanteessa kaikki varmaan yrittävät puristaa moottorista tehot irti. Näihin käytettyihin tehoihin nämä äänet liittyvät, ja sen takia ääniä ei metsästä erota. Enintään 80% kuljettajista käyttää edes 50% moottorin tehosta suomi-enskassa.
Niin ja se kai oli insinöörivitsi, että joku muka himmailisi jos ääniä mitataan. Käytännössä niillä putkenvaihdoilla ei mitään tekemistä moottorin tehoon. Aloittelevien ajajien korvienväliin voi olla kylläkin.
Toivottavasti tämä juttu tästä voidaan jättää hyvillä mielin bittiavaruuteen. Kyllä tässä kaikki varmasti lajin parasta ajattelevat. Toivon, että alueelliset erot ymmärretään tosiasioina, ja myös, että vihdoin moottoriliitto ymmärtää ettei se ole maailman napa, eivätkä sen säännöt määräile mitenkään yleistä toimintaa Suomessa. ;-) Pappa

Kirjoittaja: MARKO LAINETuota ohiajomittausta on testattu ja käytetään jääradalla jo nyt. Itse olen sitä kartingin kokemusten perusteella sinne ehdottanut.
Vähän aikaa sitten sain kuulla luotettavalta taholta että myös FIM:ssä on todennettu nykyisen mittaustavan ongelma ja siellä ollaan valmistelemassa tuota mittaustapaa. Nyt en muista oliko sen tarkoitus tulla jo 2009 vai vasta 2010, mutta tulossa on. Eivät pääse enää tehdastiimitkään kikkailemaan sytytyksien ja ruiskujen kanssa katsastuksissa. Näin varmasti tehdään jo Suomessakin, vaikka sitä ehkä kukaan myönnä. Nekin kikat kun onnistuu nykyisin jo napin painalluksella.

Kirjoittaja: Harri VanhalaRatalajeissa ohiajomittauksen järjestäminen on yksinkertaisempaa kuin endurossa, jossa ei ajeta monta kertaa saman paikan ohi ainakaan siinä mitassa kuin crossissa, jääradalla, rr:ssä tai kartingissa. Jos endurokuski himmaa mittauspaikassa, ei sillä sijoituksen kannalta ole niin suurta merkitystä kuin ratalajeissa.

FIM:ltä on jo tullut juttua uusista mittaustavoista Srb:n suusta. Kovin vain vaikutti komplisoidulta kansalliselle tasolle sovellettavaksi.

Kirjoittaja: MARKO LAINEEihän tuon mittauspaikan tarvitse olla kuten kameratolppien eli kaikkien kilometrin päästä näkyvillä. Ja jos niitä on useampia reitin varrella nopeissa kohdissa, niin kyllä se alkaa enskassakin jo tuntumaan jos jokaisessa paikassa hellää. Säännöthän käsittääkseni antaa mahdollisuuden mitata noi äänetkin reitillä ihan kuinka monta kertaa tahansa. No FIM:n fiksut päät nämäkin asiat miettivät meidän puolesta, joten odotellaan siihen saakka rauhassa ja mennään nyt näillä nykyisillä variaatioilla.

Kirjoittaja: PENTTI RAITTILAOnko tämä nyt ihan oikeasti niin, että Harri tosiaan luulee, että pakoputkilla ja äänillä on jotakin merkitystä endurokilpailuissa menestymiseen? Ja vielä, että jos joku Herr Serbi jostakin Transylvvanista sanelee näitä ehtoja? Niin kyllä tähän on sitten nostatettava ihan kunnon talonpoikais(järki)kapina. Ehdotankin nyt ensihätään, että tämä keskustelu siirretään megasquirt. net sivuille, ja täällä voidaan puhua vielä ihan oikeista asioista. :(Pappa.

Kirjoittaja: Paavo KymäläinenVoisitko Raittila aloittaa kapinasi vaikka ilmottautumalla enduron lajiryhmän vetäjäksi. Siellä on paikka vapaana, missä voit todella vaikuttaa näihin asioihin.
Saataisiin tuokin asia hienolle mallille.
Paavo Kymäläinen

Kirjoittaja: Harri VanhalaJos enduron äänillä ja pakoputkilla ei ole merkitystä menestykseen, niin juuri silloinhan niiden äänien vaimentamista ei luulisi kenenkään vaivautuvan vastustamaan.

Sekä ison veden takana että EU:ssa ollaan hallinnossa kovasti valmistelemassa säännöstöjä, joiden mukaan kilpa-ajoneuvoille ei sallita sen voimakkaampia ääniä kuin katuajoneuvoillekaan. Kyse ei ole siitä, kenen mailla ajellaan tai onko kyse suljetusta paikasta. Jos ääni leviää ulkoilmaan, pitää aparaatin täyttää tieliikenteen äänimääräykset. Näin siis suunnitellaan enkä pitäisi mahdottomana, että näin tulisi myös käymään. Voi näihin etukäteen pikkuhiljaa yrittää mukautua.

Moottori- ja vaimenninteknologioissa pitää tapahtua tosi paljon, jos crossivireisen ison nelarin haluaa saada tieliikennekelpoiseksi tieliikenteen mittaustavalla.

Ei ole minun vikani tai ansioni, korkeemmas kärees.

Kirjoittaja: PENTTI RAITTILAJotenkin se tässä on outoa, että näistä äänenmittauksista Suomessa ei pääse läpi sellaiset pyörät, jotka ovat suoraan maahantuojalta, vain muutama tunti ajettu, ja pakoputkistoon ei ole mitenkään koskettu. Tässä jutussa on nyt tullut selvästi esille, että mittaajat kuvittelevat ajajien tekevän tahallaan "rikoksia". Tämä asenne on täysin väärä ja aiheuttaa syvän luottamuspulan näihin mittaustilanteisiin. Tietenkin vaimentajien villojen huolto on tärkeää aina, ja siitä annettava valistus paikallaan. Nykyään on verokarhuilla ja ulosottomiehillä velvollisuus opastaa ja neuvoa hankaluuksiin joutuneita kansalaisia. Tässä vapaaehtoisessa harrastushommassa pitäisi kai olla tämä neuvonta päällimmäisenä, eikä rankaiseminen.
Niin ja en mitenkään halua mihinkään liiton hommiin, olen liian vanha ja suorapuheinen. ;) Pappa

Kirjoittaja: NiffeVäärin pappa - väärin. Toisin kuin muuhun lainsäädäntöön, kaikkeen mihin mahdollisesti liittyy tavalla tai toisella ajoneuvoverotus, pätee vain ja ainoastaan paikallinen lainsäädäntö ja ellei näin olisi, Suomella olisi ainakin kohtuullinen 50 vuoden siirtymäaika. ;) No leikki leikkinä, mutta muistanet Charles Darwinin "Lajien synty"-teoksen tärkeimmän opetuksen; eloon eivät välttämättä jää vahvimmat, agressiivisimmat ja kauneimmat, vaan ne, joilla on paras kyky sopeutua muuttuviin olosuhteisiin.

Kirjoittaja: Harri VanhalaValistustahan tässä nimenomaan on pyritty jakamaan, sen pitäisi käydä ilmi oitis keskusteluavauksen ensimmäisestä lauseesta. Jos se näyttää uhkailulta, ei valistuksen tasolla päästä rehvastelemaan. Mittaustekniikan insinöörikoulutukseen ei kuulu kansanvalistus, joten siltä osin ollaan pahaisia harrastajia.

Jos kukaan muu tätä valistusta tekisi, niin minä ja Vicke laitettaisiin kädet kyynärpäitä myöten ristiin ja jäätäisiin eläkkeelle tästä riesasta. Vielä toistaiseksi päämittausvastuu enduron puolella näkyy olevan meidän harteillamme ja jos kerran joudumme tekemään päätöksiä (oikeastaan suosituksia) pyörien hyväksymisestä tai hylkäämisestä, niin totta hitossa haluamme kuskien tietävän etukäteen, mistä on tai tulee olemaan kysymys.

Ei kai tässä vielä kaiva kengässä se, että Husabergit olivat jokunen vuosi sitten liian äänekkäitä tehtaalta tullessaan? Ei se ollut meidän vika. Darwin teki tässä työtään Niffen hengessä. Luonnonvalinta opetti tehtaan tekemään pakoputkia, ei ongelmia pelkästään Suomessa ollut. Musta Pekka näkyy vaihtavan omistajaa. Ehkä 5 vuotta sitten Gas-Gas oli yhtäkkiä ongelma, jotain viritelmiä tehtaalla oli tehty eikä ollut muistettu kertoa vaimenninosastolle.

Jos kilpailun järjestäjät ja lajiryhmä tekevät päätöksen, että säännöistä noudatetaan jotain muuta kuin sääntöihin kirjoitettua versiota, se sopii meille (= minä ja Vicke) mitä erinomaisimmin. Taisin jo edellä mainita, että kohta vuosi sitten lähestyimme enduron lajiryhmää kirjelmällä, jossa ehdotettiin sääntöjen lieventämistä siirtymäkauden ajaksi.

Tarkoituksena ON:
* informoida kuljettajia tiukentuvista säännöistä
* anoa lievennyksiä muutostuskan lieventämiseksi (koskee sekä katsastajia että kuskeja)

Tarkoitus EI ole:
* säikyttää kuljettajia ja pyrkiä heitä hylkäämään
* pitää sääntömuutokset salassa

Jos meillä olisi jokin tarve hylätä pyöriä, niin emme kai niin tyhmiä olisi, että pilaisimme nautinnon etukäteisellä varoittamisella.

FIM on lähestynyt kansallisia toimijoita paimenkirjeellä, jossa aivan erityisesti muistutetaan uusista äänisäännöistä.

Koko äänipakka on uusjakovaiheessa. Kukaan ei tiedä raakoja faktoja, miten äänirajat on saavutettu. Ensimmäinen uusien sääntöjen mukainen iso kv. endurokisa on Ruotsin MM. En tiedä, miten siellä on sääntöjä noudatettu aiempina vuosina. Meillä on edessä Nurmijärvi, Numminen ja Päijänne. Meitä on pyydetty jo perinteisesti hoitamaan Päijänteen äänimittaus ja juuri siksi nyt niin kovasti tiedotuttaa. Jos kritiikkiä kohdataan, niin mieluummin etukäteen kuin katsastuksessa.

Kirjoittaja: SIRKKU KANNISTOKoita nyt vaan Harri tajuta, että olet Penan Arvi Lind, ei voi mitään, ei vaikka kuinka selittäisit ;-)

Kirjoittaja: MARKO LAINEKyllähän sitä valistusta on tullut kovasti että rajat tulevat kiristymään. Mutta kun sen tietää jo kaikki.
Nyt kuitenkin uskoisin että se tavan harrastaja joka meinaa tulla mukaan suoraan kaupasta ostetulla uudella vakiopyörällä, ei pääsekään enää niistä rajoista läpi. Eli mitä hänen pitäisi tehdä että katsastuksessa ei tulisi se hylkäys. Konkreettisia neuvoja millä ne äänet saadaan alemmaksi, niitä tässä varmasti kaipaa monikin.
Nyt otetaan kuitenkin se perusolettamus että änkkäri on alkuperäinen tai täysin vastaava ja siinä on uudet villat.
Minkä verran ulostuloreikää voi pienentää ilman että kone hajoaa sen takia ja kuinka paljon pelkästään sillä nyt on kumminkaan merkitystä? Voiko ääntä pilkkoa että sen taajuus muuttuisi eikä ääni kantautuisi niin pitkälle? Esim. tällaisiin kun joku asiantuntija osais vastata... Eli kun on halua pienentää ääniä, mutta ei tiedä miten noihin nykyisiin rajoihin pääsee...

Kirjoittaja: Harri VanhalaMarko haastelee asiaa.

Uusi raja on endurossa haasteellinen eikä nelarikuskeilla ole paljon kotikonstein tehtävissä, kun kuristaminen suurella todennäköisyydellä aiheuttaa ongelmia. Rajojen kiristyessä vaimennin, pakoputkisto ja moottori muodostavat kokonaispaketin, johon ei ilman melkoisia resursseja ole käsiksi käyminen. Pakoputkistoihin erikoistuneet yrityksetkin ovat joutuneet skarppaamaan. Aiempi virtausten hallinta on ollut pakko täydentää vaimennusosaamisella.

Äänenvaimennuksen osalta aletaan olla tilanteessa, jossa moottorien osalta on oltu jo vuosia. Muinoin lajiin kuului, että kansa värkkäili omia pakoputkistoja ja viilaili männänhelmoja ja hioi kanavia joko paremmiksi tai yleensä huonommiksi. Nykyään virittäminen on valmiiden palikoiden asentamista ja testaamista ja parhaimmillaankin suutinten vaihtamista. Tehtaiden tutkimus ja valmistus ovat perin korkealuokkaisia ja käyttäjä on joutunut ahtaalle.

Niinpä Markolle ja muille ei paljon neuvoja ole annettavissa. Kammioiden mitoittaminen jne. on niin arvauspohjaista puuhaa, että aika monta putkea joutuisi rakentamaan, jotta äänet saisi alas ilman, että tehokäyrään tulee katastrofeja. Juuri tästä syystä halusimme uusia sääntöjä sovellettavan vain uusiin pyöriin.

FIM ei muuta sääntöjään ilman perusteellisia keskusteluja valmistajien kanssa. Lieneekö kohtuullista olettaa, että endurokilpapyöräksi myyty laite täyttää vuosimallin mukaisten sääntöjen vaatimukset? Näin ei aina ole, ikävä kyllä.

Villavaimentimessa villan kyky vaimentaa ääntä riippuu paitsi mitoista, myös villasta itsestään. Aivan erityinen toivomus maahantuojille on, että vaimenninpatruunoiden osalta katteet voisi viedä mahdollisimman alas. Tämä voi olla edullista myös merkin myynnin kannalta eikä välttämättä pelkkää tappiota.

Olen siinä Papan kanssa kovasti samaa mieltä, että äänet eivät ole enduron ongelma Suomessa, kunhan edes vanhaa sääntöä kuuliaisesti noudatettaisiin eikä ajettaisi ihmisten nurkissa. Motocrossissa kivut tulevat olemaan paljon kovemmat, kun työ on vasta alkamassa eikä kovin tosissaan asiaan ole puututtu. En tosin viime vuonna seuraillut sen puolen asioita.

Kirjoittaja: SIRKKU KANNISTOTähän kyllä kuuluu tämä "mainos":
Maksaa se temmin paisari 350+ egee, mutta villa on halpaa, 2T Enduroiden orkkis villapanos maksaa Purolla lähinnä nimelliset 17e, kokoa löytyy sen verran että siitä tekee joka kotariinkin uudet villat. Toimivuuskin on hyvä, Skain orkkis 92dB ja sitten Sipoossa saivat temmin panoksella 86dB ;-)

Kirjoittaja: NiffeYritän ratkaisua! Postdarwinistisessa yhteiskunnassa moottoripyöräilijän ostoslistalla on aikaisempien kysymyksien lisäksi jatkossa myös seuraava kysymys:
Montako desibeliä tämä moottoripyörä pitää ääntä - alittaako se katsastuksessa vaadittavasta xx dB:n melurajan xxxx-kierrosluvulla?

Koska moottoripyörät ovat kuluttajalainsäädännön piirissä olevia kulutushyödykkeitä, tässä kohtaa vastuu siirtyy ainakin osittain kauppiaalle, joka, paitsi kovana myyjänä, myös raudanlujana ostajana siirtää ongelman maahantuojalle, joka selittää tehtaalle pyörän yllättävän markkinaosuuden menetyksen sen soveltumattomuudella nykyisiin kilpailusäännöksiin. Sitten ideaalimaailmassa tehdas tekee modarin pakoputkistoon ja maine normit täyttävästä mallista kiirii kulovalkean tavoin ja kauppa käy. Näin siis ideaalitapauksessa. Käytännössähän moottoripyörän ostaja haluaa, maksoi mitä maksoi, juuri sen punaisen, vihreän tai keltaisen moottoripyörän, koska siinä on sitä alavääntöä enemmän kuin muun värisissä moottoripyörissä. Sitten sönkötetään katsastusasemalla. Jos kaupantekohetkellä on asiasta keskusteltu ja luvattu pyörän läpäisevän kaikki testit, alkaa moottoripyöräkauppias sönköttää ja sitten seuraavksi maahantuoja sönköttää, puhumattakaan, että tehtaan edustaja sönköttää, ettei Ruotsissa ole tätä ongelmaa ja kyselee samaan hengenvetoon, että montako myydään lisää, jos rakennetaan kerralla oikein se pyörä.

Miltä ajatus kuulostaa? Onko tämä aivan bullshiittia vai sönkötetäänkö sitten täällä taas porukalla lisää, kun katsastukset on pidetty?

Kirjoittaja: Harri VanhalaNiffe on periaatteessa oikeassa. En vain ole mielelläni paikalla katsastamassa, jos toiminta todella menee kuvatulla tavalla. Kuten Woody Allen sanoi: en pelkää kuolemaa, mutten halua olla paikalla, kun se tapahtuu.

Valintaa pitäisi voida tehdä jo etukäteen ilman, että kama ostetaan ja viedään katsastukseen.

Enduropuolella on erikoisongelmana, että melkoinen osa pyöristä on crossipyöriä, joihin asennellaan valo- ja äänisarjoja. Uusi sääntö on niin tiukka, että crossipyörillä voi olla ongelmia päästä läpi saman pyörän enskaversion vaimentimilla.

Saas kattoo. Näihin asioihin ei juuri nyt kukaan uskalla ottaa kantaa, kun tietoa ei ole eikä sääntöä ole missään koeponnistettu. Tiedän tätä pohdittavan kuula punaisena.

Kirjoittaja: Paavo KymäläinenMarkolta kysyisin, että kun hän virittää laitteitaan, niin mistä se tieto tulee? Valmistajalta, tarvikemyyjältä, virittäjävelholta? Eikös sieltä samasta paikasta pitäisi tulla sitten myös tämä äänijuttutietous? Ei kait Harri ja Vicke voi alkaa testaamaan kaikki eri viritysvaihtoehdot, tai kait voivat, jos heille siitä maksetaan.
Aika usein täällä kirjoitetaan Moottoriliitosta, minä teen sen jälleen. Liiton sivulla: http://www.moottoriliitto.fi/luottamus.php?page=14 on luettelo vastuuhenkilöistä.
Tekniset vastuuhenkilöt
Ilkka Heinäaho(moottoripyörät) ja Petri Laaksonen (moottorikelkat)
Olisiko niin, että Ilkka ei lue näitä sivuja ja siksi ei ole voinut vastata. Voisiko joku Ilkan lähipiiristä vaikka vihjata hänelle? Näin saisimme aivan oikeata tietoa, joka vielä olisi ajankohtaista ja virallista. Eikös nämä henkilöt ole juuri nimetty näitä asioita varten?
Paavo Kymäläinen

Kirjoittaja: MARKO LAINEEipä noita laitteita paljon nykyisin viritellä tarvitse ja jos tarvitsee niin sitten ruuvataan vaan valmista palikkaa kiinni.

Nämä ääniasiat vaan ei ole sellaisia että voi hyllystä valita kuinka hiljaisen pakoputken haluaa, jos näin olisi niin ongelmaahan ei olisi. Ja kyllä niitä noisekillerin erilaisia muotoja ja äänen vaimennusta voi tutkia ihan yleisessäkin mielessä ettei tarvitse olla mitenkään merkkikohtaista. Vain tutkimalla voi jotain uusia keinoja löytyä.

Mielestäni kuitenkaan ei voida vaatia sellaisia melurajoja joihin valmistajatkaan eivät tarjoa ratkaisua, jos ei niitä keinoja joku kerro. Melurajathan on crossissa tänä vuonna ihan samat kuin endurossa eli 13m/s ja 94dB uusilla nelareilla, joten jokaisen crossipyörän pitäisi vakiona mennä myös endurokatsastuksesta läpi äänien puitteissa. Arvatkaan vaan meneekö yksikään...

Kirjoittaja: NiffeMulla on vastaus tuohonkin. Osta sellainen pyörä, joka huutaa parahimmillaankin 87 dB, niin siihen jää jo melkoinen marginaali, koska kyseessä on logaritminen asteikko. Kyllä pyöristä hiljaisempia voi suunnitella. Meluongelman ydin on lähinnä siitä, että kova meteli myy paremmin kuin pikku pihinät. Metelissä on voimaa (!) tai ainakin voiman tuntua.

Kirjoittaja: JARI WALLENIUSJa edelleen bomberit ynnä muut mopopojat vetää 50cc-1200cc peleillään ilman äänenvaimennusta kylien keskustoissa. Vähän vielä "availlaan" kun on ihmisiä paikalla. Se vasta pahaa tekeekin.

No, eiköhän prätkien katsastus ala 2-5 vuoden sisään. No, säätö/dynopajat ja korjaamot saa hommia kun pelejä laitetaan katsastuskuntoon/"ajokuntoon" kerta vuoteen..

Kari Wallenius

Kirjoittaja: MARKO LAINENiffe: mulla on jo sellainen pyörä, tai itseasiassa kaksikin. Sitä kutsutaan polkupyöräksi. ;) Ei vaan taida silläkään päästä katsastuksesta läpi, vaikka toinen aika uusi onkin...

Kirjoittaja: SAMU LEHTINENMontakos pyörää joutui jättää Lievestuoreen kisan väliin äänien takia? 2t pelien vaimennukseen ei varmaankaan tarvitse kovin montaa euroa laittaa. Ainakin Lievestuoreella oli useassa pyörässä crossivaimennin kiinni ja tais mennä äänistä läpi?