Maastoajokielto

Kirjoittaja: Markku SaloLähes kaikki jäällä, ja sittemmin myös maastossa ajaminen kiellettiin ns. raskasmetalli päästöjen ja esim. puun juurille aiheutuvien vahinkojen takia.
Mitenkähän on nykyisin, kuinka paljon poltto ja voiteluaineet sisältää noita.
Vanhan ja niin kehnon mopon kanssa joka saastuttaa, ei kokemusteni mukaan kauas pääse luonnossa.
Raskasmetalli on säväyttävää musiikkina, säväyttääkö vielä luonnossakin.
Ennallaan on mottoriajoneuvon luonnolle aiheuttamat muutokset, mutta ei mitään verrattuna nykyisiin, metsäparannustöihin, ym. aurauksiin.
Taitaa ainoa "raskasmetalli" olla nykyisin kuskin metsään hylkäämä, paska mopo ;)
Elän toivossa, että vielä pääsis ajamaan kevät hangilla ;)

Kirjoittaja: MIKA TUOMINENTere

Kyllä se taitaa aika miniimaallista olla mitä kuramopo nuita metalleja tuottaa.. aiheutuu vahinkoa puunjuurille... juu jos ajelee siellä täällä metsässä ja varsinkin taimikossa ymmärrän että voi vahinkoa aiheutua.. jos pysyy merkatulla polulla jää vahinko aika minimaalliseksi.. nimim. isäukon metsässä enkaa ajanu.. että valuu bensaa ja öjyä metsikköön... saastuttaa luontoa.. eiköhän nekin lirut ole aika merkityksettömiä.. muistan kuulleeni taannoin lounaskahvilassa 6-tien varrella erään metsäkone kuskin suusta..: "***kele ! aamusella tankkasin hydraliikkaöljysäiliöön 40 litraa ja taas on alarajalla" minnekköhön se oljytippa lirahti?

Kirjoittaja: JÄÄTÄVÄ OYTekstissäsi paljastuu varsin yleinen harhakäsitys raskasmetalleista.

Ne pohjaveteen pääsevät raskasmetallit ovat jo maaperässä luontaisesti.

Mopon ajourat rikkovat maaperän ja kuorivat pintahumuksen, jolloin maaperään sitoutuneet aineet pääsevät tunkeutumaan pohjavesiin.

Tämä on todennettu, muttei kyllä ole mitenkään merkittävä ongelma.

Mopojen öljyt ja / tai polttoaineet eivät ole ongelma edes luonnonsuojelijoiden mielestä, tai ainakaan sellaisten luonnonsuojelijoiden, joilla on kapasiteettia käsitellä em. saasteasioita objektiivisesti.

Tosiasiassa ainoa merkittävä ongelma on muiden ajoalueita käyttävien ihmisten negatiiviset tuntemukset mopoajelusta.

Ykkösenä ongelmista on äänet, sitten törmäyksen pelko ja polkujen ruma ulkonäkö.

Turussa on havaittu myös muiden harrastajien (tässä tapauksessa koiraharrastajien) hamuavan ajoalueita käyttöönsä (tai pois motoristien käytöstä) vetoamalla lakiin tai asetukseen, jonka tietävät tekevän ajelusta luvanvaraista.

Yleiseen mielipiteeseen puolestaan pyritään vaikuttamaan eniten vetoamalla (sinänsä oikein) mopojen käyntiäänen häiritseväisyydellä ja tietenkin em. saaste-mielikuvilla.

Varsin vähän on todellisuudella, tai rationaalisella toiminalla tekemistä näiden ajokieltojen kanssa.

Tavallisen kaupunkilaismotoristin mahdollisuudet lähialueajeluun metsissä alkavat olla vähissä.

Mahdollisuuksiin saada harrastaa enduroa edelleen näillä lähialueilla voi eniten vaikuttaa omalta kohdaltaan ajelemalla mahdollisimman hiljaisella mp:llä, jossa on valot ja kilvet, sekä tietenkin ottamalla muita muutoinkin huomioon metsässä liikkuessaan.

Muita liikkujia kohdatessaan voi pysähtyä ja vaihtaa pari ystävällistä sanaa. Jos tällaisessa tilanteessa tulee vastaanotettua "kovaa palautetta", niin koittaa vain olla ystävällinen.

Me ollaan näet jo alakynnessä, joten huonolla käytöksellä ei ainakaan ole mitään voitettavissa, jos koskaan on.

Terveisin Harri

Kirjoittaja: Markku Salo"Mopon ajourat rikkovat maaperän ja kuorivat pintahumuksen, jolloin maaperään sitoutuneet aineet pääsevät tunkeutumaan pohjavesiin."

Tuohon viittasin kun mainitsin noi "hoidetut" metsänpohjat jotka on "metsänhoidollista" syistä kynnetty "kauniisti" ;).

Kirjoittaja: MARKO TAMMINIEMIKuusimetsä, ei siis taimikko.

Kuusen juuren päältä ajaminen kesällä/talvella rikkoo pintajuuristoa.
Tämä aiheuttaa tyvilahoa, lahottajasienten päästessä rikkoutuneen juuren kautta puuhun.

Mäntymetsässä ei ole moista ongelmaa, koska männyllä ei ole niin mittavaa pintajuuristoa. Ja taisi olla niin, että mänty osaa vastustaa "pöpöjä" paremmin.
Metsäoppilaitoksessa istuskelusta on jo sen verran aikaa, että en nyt ihan saletti ole.

Kotomettässä on ollut enskarata samoilla tienoilla n. 15v. Ehkä joka kolmannessa uran vierestä aikain saatossa kaadetusta puusta on löytynyt tyvilahoa.

No, harrastuksia pitää olla ja ei se maailma muutamaan puuhun kaadu.
Mutta em. asia on hyvä pitää mielessä, kun on saanut ajoluvan jonkun metsään. Varsinkin kuusimetsään.

Kirjoittaja: SAMI KAVERIasiaan melkein liittyen. maanantaina tuli jim:iltä mielenkiintoinen dokumentti, muistaakseni ihmisten jälkeen tai jotain sinnepäin. siinä oli kuviteltu aikaa ihmisrodun katoamisen jälkeen, ja ne asiantuntijat jotka kameran eteen oli saatu, olivat varsin yhtä mieltä asiasta että ihmisen kadottua, luonto korjaa itsensä varsin pian. hurjimpana, ja myös vähiten kuvittellisena oli tsernobylin ydinvoimala onnettomuuden alue 20 vuotta myöhemmin. säteilyhän tappoi alueelta lähes kaiken elollisen, voiko kuvitella paljon pahempaa ihmisen aiheuttamaa tuhoa? no anyway, nyt parikymmentä vuotta myöhemmin luonto voi vallankin hyvin ihmisen kadottua. siis 20 vuotta. 200 vuoden päästä siellä lienee kaikki ok. ja toi 200 vuotta maapallolla ei ole yhtään mitään. en todellakaan kannusta ketään olemaan välittämättä luonnosta paskan vertaa, päinvastoin! mut luonto ei välitä meistä paskan vertaa. on se golf virta pysähtynyt ennenkin, ja kasvihuoneilmiöitä on ollut useita. ja jääkausia. minusta yliaktiiviset viherpiiperöt voi haistaa vitut, järki käteen asiassa kuin asiassa

toinen osa tosta dokkarista tulee ens maanantaina

Kirjoittaja: LAURI MANNINENOheisesta linkistä voi katsoa musiikkivideon, joka kuvattiin Pripyatissa (noin 2 km Tsernobylin voimalasta) pari vuotta sitten. Luonto ottaa hommat haltuun nopeasti, mutta pitempiaikainen oleilu alueella olisi vaarallista ja esim. sammaleiden päälle ei saanut astua koska niissä pitoisuudet oli niin korkeat. Eristetyllä alueella asui kuitenkin paljon eläimjä mm. villihevoslauma.

http://www.youtube.com/watch?v=N9oXgIvAn6E

Kirjoittaja: Hannu MerikallioSami, Tsenobylin luonto ei palaudu entiselleen vähään aikaan (muutama tuhat vuotta) siellä olevan radioaktiivisen säteilyn johdosta. Säteily vaikuttaa sekä kasveihin että eläimiin. Tsernobyl ei valitettavasti ole pahinta, mitä ihminen voi luonnolle ja itselleen tehdä. Ns. viherpiipertäjien ennustama kasvihuoneilmiö voi osoittautua moninkertaisesti pahemmaksi ja laajemmaksi kuin kohtuullisen paikallinen ydinvoimalaonnettomuus. Jääkausia on ollut ja Golf-virta on pysähtynyt, silloin vain maapallolla ei ollut yli 6 miljardia ruokittavaa ihmistä. Enduron vaikutukset luontoon ovat paikallisia kohtuullisen mitättömiä verrattuna esim. teollisuuden tai maatalouden päästöihin. Enskaa vastustetaan varmasti osittain tietämättömyyden takia. Lajin etujärjestöjen ja harrastajien tehtävänä on antaa lajista oikea kuva, eli toimia lajin pr-ihmisinä. Aina kun vedetään pelkästään suurella tunteella ilman faktoja, menee yleensä aika pitkälle pieleen. Harjoittelualueista päättävät tahot pitää saada ymmärtämään faktat. Kiihkoilu pois ja tosiasiat tilalle.

Kirjoittaja: TIMO MAJAMÄKIIhan tuossa vieressä kasvoi muutama hehtaari vanhaa kuusta. Alueella ei taatusti ole ajettu endurolla koskaan, eikä rikottu juuristoa traktorillakaan, eikä millään.
Kävi parturi ja kaatoi kaikki pois. Tulos; puolet kuusista oli tyvilahoja.
Näin se luonto joskus toimii.

Kirjoittaja: SAMI KAVERIhannu: siis ihmisen aiheuttama pahimman luokan kasvihuoneilmiöhän on parasta mitä ihminen voi luonnolle tehdä (ehkä laajamittaisen ydinsodan jälkeen). tällä tavoin toi 6 miljardia ihmistä saadaan vähenemään radikaalisti, ellei jopa katoamaan kokonaan. sit luonto pääsis korjaamaan itsensä jälleen. en mä nyt edelleenkään väitä että luonnon tuhoaminen/saastuttaminen olis hyvästä. karu totuus on kuitenkin se että ihminen on ainoa laji tällä pallolla joka saastuttaa. linkolalaiseen maailmankatsomukseenhan toi kuuluu. (ei, en ole linkolan kannattaja, halusin vaan heittää näkemystä hiukan toisenlaiselta kannalta).

Kirjoittaja: JÄÄTÄVÄ OYKaverillani on parin sadan hehtaarin metsätila ja hänen mukaansa kuusella on tuo laho-ongelma on sitten ajettu tai ei.

Kertoi vielä esimerkkinä, ettei varmaankaan kuusi tiedä onko juuren sotkunnut HIRVI vai moottoripyörä ja vuosituhansia on kuitenkin kuusi kestänyt mukana.

Mutta liikkeellä on tosiaan tutkimukseen perustamatonta tietoa kuusituhoista, joita aiheutetaan maastomoottoripyörillä.

T Harri

Kirjoittaja: AKSELI KAAKKOUskoisin myös, että parhaaseen lopputulokseen pääsemme kuitenkin siirtymällä itse kauemmaksi muista metsässäliikkuvista porukoista. Historia on osoittanut kuinka heikoilla tää porukka on kun aletaan tosissaan miettimään kuka häiritsee ja ketä.

Ympäristön asenne mopoporukkaa kohtaan täällä kaupunkien keskustojen lähistöllä on mitä on, mitä kauemmaksi "maalle" menee sitä suvaitsevampaa porukkaa luonnossaliikkujat tuntuvat olevan (ihme kyllä).

Sähköenskoja odotellessa...

Kirjoittaja: ARTO AALTOMoottoriurheilun ympäristöluvat tulevat olemaan tulevaisuudessa aina tiukemmassa. Kerhojen tekemien hakemusten tuleekin olla aina ammattimaisemmin laadittuja! Laadukkaaseen hakemukseen (tai valitukseen) tarvitaan tulevaisuudessa enemmän konsultoivaa asiantuntemusta. Nykyinen SML liittoyhteisö ei ole tähän konsultointiin resursseiltaan kykenevä. Tosiasiat tulee tunnustaa ja perustaa Suomeen yksi moottoriurheilulajiliitto SML+AKK=120%. Liittojen perustoiminnoista saadulla säästöllä mahdollistetaan uuden ympäristöasiantuntijan palkkaus!

Pätevä ympäristöasiantuntija olisi hyvin tärkeässä roolissa kaikessa Suomalaisessa moottoriurheilussa, ajosuorituspaikkojen ja kilpailulupien hakemisessa sekä lakien valmistelussa kuin myös lääninhallitus tason valituksissa.

-Artsi

Kirjoittaja: TIMO MAJAMÄKIOlet pitkälle oikeassa Akseli. Täällä syrjämailla ei turhista niuhoteta.
Sarkolan sänkicrossiinkin saa ajomaita ja talkooväkeä joka vuosi, eikä kukaan valita melusta. Paitsi mökkiläiset. Ja mistäköhän ne mökkiläiset tänne tulevat?

Kirjoittaja: MARKO TAMMINIEMITyvilahosta vielä.

Tyvilahoa toki esiintyy ilman ihmisen vaikutustakin.
Ylivanhaksi päästetty kuusikko on altis taudeille, kuten ihmisvanhuksetkin.

Itse en toki ole mikään tutkija ja koulustakin on tovi aikaa... Mutta reippaan 20v kun on tullut metsurinhommia tehtyä talvisin, olen huomannut että kuusikko jossa ei muuten esiinny tyvilahoa, ko. kuusikon traktorin ajouran aikanaan juurista vaurioittamat kuuset on m

Kirjoittaja: TIMO MAJAMÄKIJuu tuo kuusikko mistä kerroin, oli marmasti pääosin sitä mistä kerroit. Siksi tautia löytyi luonnostaan.
Mökkiläisiä pahemmin sorsimatta ja juttua yleistämättä, olen niitä tarkkaillessa tullut tulokseen että:
aikataulutettu kesämökkiloma on kuin tuote, josta maksetaan hinta. Vähän kuin hotellista tai leirintäaluepaikasta. Kun mökille asetutaan, odotuksena kai on että kaikki arkielämän häly on poissa. Ei kuulu liikennevalojen piipitys korvissa ja kaikki menee "asiakkaan" toiveiden mukaan.

Kun sitten sattuu vaikkapa niin ikävästi, että isäntä noukkii kiviä läheiseltä kylvömaalta väärään aikaan, särkyy ehdoton rauha. Traktorin kauha kolisee ja lomalaisen aamu-uni katkeaa. Siitä seuraa konflikti (niinkuin eräällä naapurin isännälle kävi).

Nyt marraskuussa, kun kuusikossa ei ole edes hirvikärpäsiä, on mukava nostella kotarin luistia. Naapurit (tutut ihmiset joiden koti on täällä) vaan kuulostelee että Timohan se siellä naatiskelee.

Kirjoittaja: KIMMO POHJONENJuu ei toi enskahomma taida saastuttavuudesta olla kiinni, enemmänkin toi "melusaaste" ja asenteet.........en oo ikänä nähny norppanuorien ja viherpipertäjien rotestoivan golf kenttiä ........vaikka ne ovat suuria ympäristön rasittajia kasvinsuojeluaineineen (rikkaruohomyrkkyineen) kuluttavat jesuksesti arvokasta vettä jne........ei me ainoita "syntisiä" olla enemmän vaan hampaissa,
mut varmaan toikin vaikuttaa kun suomessa niin paljon huippu golffareita muttei kunnollisia enska ja rossi miehiä????? eikä muitakaan moottoriurheilijoita.........ei pidä arvostella Järvenpään kaupunki on sentään panostanut että on "saanut" kolme miestä MM-Enduro sarjaan..........ei sentään harjoitusmahdollisuuksia ole tarjottu mutta Eerokin sai männä vuosina 300 euron stipendin (muistaakseni) tupla SM-stä ..........sillä jo käy aika lailla reenailemassa...........ja veronmaksajien rahoilla petkele..............montakohan yleisurheilukenttää, jäähallia tai korismestaa kylästä löytyis jos menestystä tulis moisissa lajeissa?

Kirjoittaja: Kalle LindroosTää maankäyttö on itseasiassa aika kuuma aihe. Jenkeissä on perinteisesti ollut noi kansallispuistot kurapyöräilijöiden käytössä mutta nykyään trendi alkaa olemaan että polut suljetaan kurapyöriltä. Liikaa melua ja poluilla ei tahdota pysyä. Suomessa ollaan oltu tässäkin kieltämisessä valovuosia edellä ja on aina kielletty kaikki vastaava.

Sähkömopoja odotellessa. Voidaanko sitten laittaa kaikki mäntypistiäistuhot ja happosateet enduromotoristien syyksi?