Verona odotetusti EM-avauksen nopein, Puhakainen paras suomalainen

Teksti
Italian EM-enduro kaasuteltiin hienoissa olosuhteissa.
Kuva
Annamaria Helander
Andrea Verona ei pettänyt odotuksia vaan ajoi EM-enduron avauspäivän selkeään voittoon. Suomalaisista podiumille nousi myös Samuli Puhakainen. Hän oli luokassaan kolmas.

Enduron MM-sarjan avauspäivä on saatu päätökseen Italian Castiglion Fiorentinossa. Andrea Verona tuli kilpailuun ennakkosuosikkina ja voiton hän myös otti. Veronan ero toiseksi ajaneeseen Samuele Bernardiniin oli lopulta lähes puolitoista minuuttia. Yleiskilpailussa kolmanneksi sijoittui Davide Soreca.

- Oli todella hyvä kilpailu. Reitti oli todella tekninen ja korkeatasoinen. Pidän siitä, että reitti on tekninen heti ensimmäisestä kierroksesta alkaen ja se laittaa ajaessa miettimään. Ensimmäinen kierros lähti sujumaan vähän hitaasti, mutta siitä eteenpäin kisa sujui hyvin, Verona kertoi maalissa. 

E1-luokassa kärkikolmikko erottui melko nopeasti muista. Davide Soreca lähti matkaan ennakkosuosikkina ja kuittasi voiton selkeällä erolla. Päivän kakkonen oli Davide Mei ja kolmonen Jacobo Traini. Luokan kolmesta suomalaisesta parhaaseen suoritukseen ylsi Eemil Helander. Tasainen vauhti tuotti lopulta kymmenennen sijan.

- En ole ajooni täysin tyytyväinen, parempaan olisi pitänyt pystyä. Ajo ei vain ollut oikein rentoa, mutta ei mitään ylimääräistä ohjelmaakaan ollut. Yhden kerran sammutin pätkällä ja siinä kaikki. Ilmeisesti oli vain vauhdin puutetta, tai sitten olin liian varovainen. Extreme ja endurotesti olivat tosi liukkaita. Pätkät olivat kivisempiä, mitä kävellessä osasin ajatella ja ne kuluivat yllättävän paljon. Viimeiselle kierrokselle ne kyllä kuivuivat selvästi ja ainakin minusta se viimeinen endurotesti tuntui paljon paremmalta. Koko huominen päivä pitäisi saada sujumaan sillä tavalla kuin se sujui, Helander suunnitteli.

Väinö Santamäki päätyi sijalle 26 ja Aleksi Alanteen EM-sarjan avauspäivä oikeutti sijalle 33.

E2-luokan odotettu valtias oli Andrea Verona, joka osoitti selkeästi sen eron, joka MM-sarjan mitalimiehellä on EM-sarjan kiertäjiin. Toiseksi ajoi Samuele Bernardini ja kolmantena maaliin kiirehti Daniel Mundell. Luokan ainoa suomalaisedustaja Peetu Juupaluoma oli hieman vaikeuksissa aamun ensimmäisellä extremetestillä, mutta teki sen jälkeen tasaista työtä ajaen maaliin sijalla 11.

- Päivä lähti aika heikosti käyntiin. Vetäisin heti ensimmäisellä extremellä vehkeet ympäri ja jäin heti varmaan minuutin pohjista. Siitä kun lähdin jatkamaan, niin ajo tuntui kyllä ihan hyvältä, mutta kello ei vain tykännyt käytännössä koko päivänä. Ei ollut mikään hyvä päivä, ei todellakaan sellainen mitä odotin. Ilmeisesti se on vain siitä kiinni, että olen ajanut liian vähän. Muuten ei ollut mitään vaikeuksia, eikä muita kaatumisiakaan tullut. Pyörä toimi hyvin ja vika oli ihan puhtaasti kuskissa. Huomiselle pitäisi jostain taikoa lisää vauhtia, Juupaluoma pohdiskeli.

E3-luokassa kolmen kärjen muodostivat Anthony Geslin, Mattia Capuzzo ja Andrea Castellana. Suomalaisia ei tässä luokassa ollut.

J1-luokan nopein mies ajamalla oli Youth-luokan hallitseva maailmanmestari Kevin Cristino. Niin nopea ei Cristinokaan kuitenkaan ollut, että rasitteeksi tulleista 2 AT-minuutista huolimatta olisi ajanut voittoon, vaan joutui tyytymään neljänteen sijaan. Voiton otti Killian Lunier ja toinen oli David Guillemot Scheid. Kolmantena podiumille nousi Charlie Chater. Tiitus Enjala ajoi melko tasaisen päivän ja saapui maaliin yhdeksäntenä.

J2-luokassa voittotaistelua käytiin koko päivän ajan Riccardo Fabrisin ja Matej Skutan välillä. Kaksikko vuorotteli kisan johdossa, mutta maalissa Fabris oli lopulta 14 sekuntia Skutaa nopeampi. Kolmospaikassa olivat kiinni Samuli Puhakainen, Matyas Chlum ja Roland Liszka. Ensimmäisen kierroksen jälkeen kolmantena oli Liszka, toisen kierroksen jälkeen Puhakainen. Kolmannella kierroksella Puhakaisella oli hieman ohjelmaa extremellä ja sijoitus vaihtui neljänneksi. Puhakainen paikkasi kuitenkin tilanteen hienosti ajamalla pohjat endurotestille ja se riitti siihen, että Puhakainen nousi kolmantena miehenä podiumille.

- Ensimmäinen kierros tuntui tosi vaikealta, mutta toisella kierroksella ajo lähti paranemaan. Viimeinen kierros tuntui ihan hyvältä, mutta tein heti extremetestillä ison virheen, kun tulin kalliolta alas ja jouduin ottamaan nollavauhdista uuden lähdön mäkeen. Muutenkin oli koko päivän ongelmaa huonon lähtöpaikan takia. Lähdin junioreista melkein viimeisenä ja jouduin ohittamaan joka kierroksella extremellä jonkun. Endurotestillä jouduin ohittamaan 3-4 kuskia ja se oli välillä vähän hankalaa, koska välillä ei meinannut päästä millään ohi. Viimeisellä kierroksella sattui hyvin, eikä tarvinnut ohittaa kuin yksi kuski, ja siitäkin selvisin helposti, niin sinne ajoin pohjat, Puhakainen kertasi kisapäivää.

Niko Puotsaaren kisa ei sen sijaan sujunut lainkaan suunnitelmien mukaan. Päivä päättyi viimeisellä extremellä sattuneeseen kaatumiseen, jonka seurauksena olkapää sai niin paljon kipeää, että kisa oli jätettävä kesken. 

Seniorluokan ennakkosuosikkina matkaan lähti Maurizio Micheluz, eikä suotta. Konkari takoi pohjat jokaiselle maastokokeelle ja kuittasi voiton lähes kolmen minuutin erolla ennen toiseksi ajanut Nico Rambowta. Kolmantena maaliin ajoi Martin Gottwald. Suomalaiskolmikko Juha Puotsaari, Mika Paavola ja Janne Rantanen teki tasaista työtä. Miehet ajoivat maaliin tässä järjestyksessä sijoilla 7, 8 ja 9.

Youth-luokassa italialaiset olivat juuri niin vahvoja kuin ennakkoon arveltiinkin. Viisi ensimmäistä sijaa meni isäntämaahan ja kolmen kärjen muodostivat Riccardo Pasquato, Luca Piersigilli ja Valentino Corsi. Luokan ainoa suomalaisedustaja Juho Ahokas aloitti EM-sarjan kohtuullisen mukavasti sijoittumalla avauskisassa kahdeksanneksi. 

Naisten luokan kuittasi odotetusti nimiinsä Tanja Schlosser, toiseksi sijoittui Mauricette Brisebard ja kolmanneksi Carla Scaglioni.

Kilpailu jatkuu sunnuntaina samalla aikataululla, eli liikkeelle lähdetään kello 9.30 Suomen aikaa.