Vähän suomalaisia Gotlannissa, Remes suosikkina kisaan

Eero Remes lähtee hakemaan voittoa lauantaina.
Kuva
Jani Hovi
Maailman suurimmaksi luokiteltu endurokilpailu Gotland Grand National ajetaan jälleen tulevana viikonloppuna.

Ensimmäisen kerran vuonna 1984 järjestetty Gotland Grand National -kilpailu kokoaa koronaviruksesta huolimatta tänäkin vuonna melkoisen joukon kilpailijoita Toftan ampumakentän alueelle. Vuonna 2000 ylittyi ensimmäisen kerran 2000 ilmoittautuneen raja ja vuonna 2016 ilmoittautuneita oli jo yli 3000.

Tänä vuonna ilmoittautuneita on kaikkiaan 2332 kappaletta. Kilpailu on ollut aiemmin suomalaisten suosiossa, joskin kaukana ovat ne ajat, jolloin paikalla on ollut parisensataa suomalaiskuljettajaa. Viime vuosina suomalaisjoukko on kuitenkin harventunut melkoisesti ja tänä vuonna ilmoittautuneita ei ole enää edes kahtakymmentä. Toki koronallakin on varmasti osuutta asiaan.

Luokkia on Gotlannissa aina ollut paljon, niin tänäkin vuonna. Alkuvuosina kisa käytiin yksipäiväisenä, mutta jo pitkään on ajettu kahtena päivänä. Perjantaina luokkia on peräti 17, kun radalle pääsevät kaikkein nuorimpien kuljettajien lisäksi myös vanhemmilla pyörillä ajavat. Heidän lisäkseen reittiä kiertävät myös kolmen harrastajaluokan sekä armeijaluokan kilpailijat.

Lauantaina on vuorossa pääkilpailu, jossa luokkia on yhteensä kahdeksan. Perinteistä 22 kilometrin pituista reittiä pääsevät heti aamulla kiertämään kolme harrastajaluokkaa. Kilpaluokat starttaavat kolmen tunnin mittaiseen urakkaansa kello 13.30 Suomen aikaa. Suomalaisittain mielenkiinto kohdistuu varmasti Eero Remeksen suoritukseen. Viime vuonnahan Remes oli tiukan kisan jälkeen yleiskilpailun kakkonen. Olisiko nyt jo aika saada kisaan toinen suomalaisvoittaja? Edellinen ja samalla ainoa suomalaisvoittaja on Samuli Aro, joka ajoi maaliin voittajana vuonna 2005.

Me tavoitimme Remeksen matkalla Gotlantiin ja kyselimme hieman tunnelmia ennen kisan alkua.

Mikä sai sinut lähtemään kisaan mukaan?

- Tässä ei ole kovin paljon ollut kisoja tänä vuonna ja se on kuitenkin hyvää treeniä. Olen ollut Gotlannissa neljä kertaa aiemmin ja voitto puuttuu edelleen. Sitähän sieltä on lähdettävä hakemaan.

Olit tosiaan viime vuonna kisan kakkonen. Onko nyt voiton vuoro?

- Voitostahan sinne lähdetään ajamaan. Pitkä kisahan se on ja kolmen tunnin aikana nyt voi sattua mitä vain. Joka tapauksessa lähdetään pitämään hauskaa ja nauttimaan ajosta ja sitä kautta saada mahdollisimman hyvä tulos.

Keitä pidät pahimpina vastustajinasi?

- En ole edes vilkaissut lähtöluetteloa, mutta eiköhän siellä ne samat nimet vuodesta toiseen ole mukana.

Minkäkokoisella pyörällä ajat tämän kisan?

- Pikkunelarilla lähden ajamaan.

Onko teillä koko tiimi mukana kilpailussa?

- Ei siellä varmasti muita ole kuin tiimin ruotsalaiskuskit. Minä ilmoitin tiimille myös halukkuuteni ajaa Gotlannissa, koska tiimi oli sinne menossa joka tapauksessa.

Minkälaista keliä odotat tai toivot?

- Tietysti parikymmentä astetta lämmintä ja auringonpaistetta, mutta se nyt ei taida olla mahdollista näin syksyllä. Olisihan se mukavampaa, jos ei vettä sataisi ja olisi hyvä keli, mutta sittenhän sen näkee. Aika vaihtelevaa se taitaa olla.

Kilpailua voi seurata Ruotsin SVT-kanavalta lauantaina kello 10.30 alkaen.