Uusia luokkia, rinta- ja selkäsuojat pakolliseksi, erillinen tankkauspaikka…

Kuva
Jani Hovi
Cross countryn ensi vuoden lajisäännöt on julkistettu ja niistä löytyy kasapäin muutoksia. Muun muassa paljon puhuttu huoltovarikko kokee muutoksia.

Vuoden vaihteen lähestyessä kaikki Suomen Moottoriliiton alaiset lajit ryhtyvät julkaisemaan uusia sääntöjä ensi kaudelle. Cross countryn lajiryhmä julkaisi jo uudet säännöt ensi vuodelle ja niistä löytyykin todella paljon muutoksia.

Uusia luokkia

Kun ruvetaan käymään muutoksia läpi, kohdistuu ensimmäisenä huomio uusiin luokkiin. Kilparatojen nuorille kuljettajille on julkaistu uusi luokka, joka on CC Junior 65. Tähän voivat osallistua kuljettajat aikaisintaan sinä vuonna, kun täyttävät 7 vuotta. Luokassa saa ajaa niin kauan kunnes täyttää 12 vuotta. Luokan ajoaika on 30 minuuttia.

Myös matkaenduroiden luokka on uusi. Kyseisessä luokassa saa ajaa yli 600-kuutioisilla pyörillä ja kuljettajien luokitus on vapaa, alaikärajan ollessa 18 vuotta. Sääntöjen mukaan luokka voi ajaa samassa lähdössä nuorten, kunto-, V60- ja classic -luokkien kanssa. Lähdön ajoaika on 1 tunti. Säännöt mahdollistavat matkaenduroluokan ajavan myös samassa lähdössä naisten-, V50-, ja C- luokkien kanssa. Tässä lähdössä ajoaika on puolestaan 2 tuntia.

Arvoluokkien osalta naiset saavat SML:n muiden lajien tavoin SM-arvon. Samalla myös V60-luokalle tulee Suomen Cup -arvo. Näiden lisäksi myös kerhojoukkuekilpailu saa SM-arvon. Kerhojoukkuekilpailu ajetaan kolmihenkisin joukkuein yhden henkilökohtaisen SM-kilpailun yhteydessä. Joukkueen kuljettajat voivat ajaa lähdöissä 2 tai 3 (luokat: A, B, U20, V40, V50, naiset ja C). Joukkueessa on kuitenkin oltava vähintään yksi SM-luokan (A,B ja naiset) kuljettaja.

Erillinen tankkauspaikka

Myös huoltoalueeseen liittyy useita uudistuksia. Säännöt määrittävät, että järjestäjän tulee tehdä huoltoalue siten, ettei kuljettajien nopeus pääse nousemaan vaaraa aiheuttavaksi. CC:n lajiryhmä toimittaa sääntöjen mukaan jokaiselle kilpailun järjestäjälle varikon suositusmallin seitsemän vuorokautta ennen kilpailua.

Lajiryhmä suosittelee myös pelkän tankkauspaikan järjestämistä, joka olisi erillinen läpiajokaista. Tällä alueella pyörän ja tankkaushenkilön välillä on oltava lippusiima. Kyseisellä alueella on sallittu pyörän tankkaus, ajolasien puhdistus / vaihto sekä juoman antaminen. Kaikki muut toimet ovat kiellettyjä. Huoltomaton toimittaminen tälle alueelle on järjestäjien vastuulla. Tosin tämä erillinen tankkauspaikka on säännöissä vasta suosituksena, joten sitä ei välttämättä tulla kilpailuissa näkemään.

Huoltoalueen nopeusrajoitus on poistunut säännöistä ja se on korvattu pykälällä ”ajaminen huoltovarikolla varomattomasti ja vaaraa aiheuttaen”. Jos näin tekee, on tuomaristolla oikeus antaa 5 minuutin aikarangaistus.

Muuta

Muista sääntömuutoksista ehkä mielenkiintoisin, tai ainakin kaikkia kuljettajia koskeva on se, että rinta- ja selkäsuojan käyttö on jatkossa pakollista. Säännöt kertovat myös, että suojan suositellaan olevan FIM EN 1621-1 ja / tai EN 1621-2 ja / tai EN 1621-3 standardin mukainen. Lisäksi säännöissä on paljon muuttunutta asiaa numeron varaamisesta, nousupisteistä yms.

Uudet säännöt löytyvät täältä.

Kommentit

Lähettänyt Heikki Savonen : To, 12/16/2021 - 11:23

Numeroiden varaus tulee mottiin, heti kun järjestelmä on valmis. Se on työn alla ja odotamme sen valmistumista asap. 
terv, CC lajiryhmä

Kieli
suomi

Lähettänyt Marko Hirvonen : Su, 12/26/2021 - 20:05

Toivottavasti cc junior 65 luokan ajot olisivat niin että kerkiäis huoltajakin ajamaan kisan ja huoltamaan juniorin... win win ja reissu kulutkin "puolittuisi" :D :D

 

Kieli
suomi