Toukokuunajo tarjoaa monipuolisen reitin

Mukavaa metsäpolkua kilpailun toisella maastokokeella.
Kuva
Pasi Järviö
Perinteikäs Toukokuunajo kaasutellaan jo 57. kerran Orimattilan maastoissa 21.5. Kilpailu toimii V40- ja V50-luokkien Suomen Cup-osakilpailuna.

Toukokuunajossa on luvassa hyvinkin perinteikästä Suomienduroa, niin hyvässä kuin pahassa. Reitti pitää sisällään kolme hyvin erilaista maastokoetta. Kuljettajat saavat heti ensimmäisellä maastokokeella ranteet lämpimäksi, sillä luvassa on noin kolme kilometrinen ja reipasvauhtinen peltopätkä. Oman haasteensa muutoin helpolle ja hauskalle peltorevitykselle tuovat maastokokeen alussa sijaitsevat tukkiesteet. Toinen maastokoe on klassista Toukokuunajoa, jossa kysytään kuljettajien rytminvaihto kykyä. Maastokoe on paikoin nopeaa metsäautotietä ja motouraa, mutta sisältää runsaasti hitaita ja kivikkoisia kohtia. Maastokoe kuljettaa ajajat myös muutaman tarkasti ajettavan mäen päälle. Kolmas maastokoe on kova pohjaista polkua ja on luonteeltaan jouhea. Siirtymät kulkevat pääosin maastossa sekä jonkin verran hiekkateillä.

- Olemme pyrkineet tekemään reitistä monipuolisen. Ykkönen on ihan peltopätkä, kakkonen on Suomimantsaa, mutta mitä kuljettajat ovat kertoneet niin se on hirvittävän hyvä pätkä. Kolmosella on hirveän nopeaa tienpätkää sekä kivikkoa, mutta pääosin se on nopea pätkä, ratamestari Pekka Koskela kiteyttää.

Reittiä on helpotettu V70- ja Classic-luokkien osalta. Tosin vain siirtymien osalta, sillä kaikki luokat ajavat kaikki maastokokeet. Kierrosten määrä täsmentyy lähempänä kilpailua, mutta varmaa on se, että jokainen luokka saa ajaa enduroa aivan koko rahan edestä.

Paluu juurille

Koskela halusi palata reitin tiimoilta juurilleen, sillä kilpailu kulkee miehen vanhoilla kotikonnuilla. Tuo onkin tuonut Koskelalle muistoja mieleen omalta kilpauralta.

- Siellä ajetaan meikäläisen kilpauran aikaisia treenipolkuja. Olen siellä itse ajanut viimeksi vuonna 1975 kun tuo jalka meni, mutta vielä siellä on paikoin nähtävissä minun vanhoja jälkiä.

Koskela jakaa kiitosta Orimattilan moottorikerhon talkoolaisille, mutta haluaa kiitellä myös paikallisten maanomistajien myönteistä suhtautumista kilpailun järjestämiseen. Koskela haluaakin korostaa, että kun luottamus maanomistajien kanssa on syntynyt, on oltava myös tuon luottamuksen arvoinen.

- Tukosen Antista on ollut minulle hirveän suuri apu, kun hän tuntee kaikki isännät sieltä seudulta. Ei ole ollut paikallisten isäntien kanssa minkäänlaisia vaikeuksia, kun olemme Antin kanssa lupia kyselleet. Meillä on sellainen sopimus, että korjaamme jälkemme ja tasaamme metsäautotiet kilpailun jälkeen, jotta saamme ensi keväänäkin järjestettyä täällä kilpailut, Koskela päättää.

Kilpailukeskuksena toimii Villikkalan Nuorisoseurantalo osoitteessa Seuratie 30, 16270 ORIMATTILA (ARTJÄRVI). Ensimmäinen maastokoe on noin kilometrin päässä kilpailukeskuksesta, joten huollolla on oiva mahdollisuus nähdä kilpailijoiden ajoa. Tätä varten ensimmäinen maastokokeen luona on pysäköintialue sekä kioski.

Toukokuunajon ilmoittautuminen päättyy sunnuntaina 15.5. Kilpailun reitistä ei julkaista reittivideota. Lisätietoja kilpailusta päivitetään osoitteeseen www.orimk.fi/65