Tiainen: ”Tämä oli nyt sitten tässä”

Santtu Tiainen päätti pitkän uransa sunnuntaina Imatralla.
Kuva
Jani Hovi
Motocrossin SM-sarja päättyi Imatralle ja samalla päättyi myös Santtu Tiaisen upea, lähes 20 vuoden pituinen kilpailu-ura.

Tiaisen tekemä päätös on kuulemma lopullinen ja kun miestä kuuntelee, niin päätöksen ymmärtää, sillä siihen on selkeät perusteet.

- Kyllä tämä on lopullinen päätös. Tämä nilkka on, mikä on, eikä se tästä ainakaan parane, vaan menee korkeintaan huonompaan suuntaan. Minulla on kuitenkin ikää 29 vuotta ja nilkka on tässä kunnossa. Olisi mukava jos pääsisi edes nelikymppiseksi mahdollisimman vähillä operaatioilla. Aikansa kutakin, ja on tässä crossia jo kuitenkin ajettu.

Kuinka monta vuotta sinä ehdit ajaa?

- Odotapa, kun lasketaan. Kolmevuotiaana, eli vuonna 1994 sain ensimmäisen pyörän, mutta ensimmäisen kisani ajoin vuonna 2004 Siilinjärvellä.

Siihen on varmasti mahtunut kaikenlaista MM-sarja mukaan luettuna?

- Onhan siinä MM:ää, EM:ää, SM:ää ja paljon kansainvälisiä kisoja, Belgiaa ja Hollantia. On tullut himmeämpiä mitaleja ja Suomen mestaruuksia, kerhojoukkuemestaruuksia ja on tässä kaikenlaista tapahtunut.

Tämä kausi ei varmaan ollut sinulle kaikkein helpoin?

- Ei ollut. Aluksi tuntui ihan hyvälle, saimme pyörätkin toimimaan hienosti. Sitten alkoi olla tuon jalan kanssa ongelmia. Varsinkin Tampereella ensimmäisessä erässä siihen sattui aika kipeästi. Olen sen kanssa nyt vain yrittänyt elää ja treenata. Viime viikolla kävin magneettikuvauksessa. Onneksi siellä ei ollut mitään murtumaa, vaikka sellaista vähän epäiltiinkin. Nyt kokeillaan kengän pohjallista tähän jäykistettyyn nilkkaan ja yritetään välttää leikkausta. Kausi on nyt kuitenkin paketissa ja vain koipi on vähän kipeä. SM-pisteissä taisi tulla viides sija. Siinä mielessä olen tyytyväinen, että olen muuten ihan ehjänä, eikä tullut mitään pahempia lippoja. Nyt sitten vain kohti uusia haasteita.

Sinulla on pitkä kokemus SM-sarjasta. Minkälainen tilanne on SM-sarjassa mielestäsi tällä hetkellä?

- Mielestäni tilanne on hyvä ja taso on mennyt eteenpäin. Savaste, Sihvonen, Aaltonen ja Rannikko ovat nostaneet vauhtiaan. Kilpailu on ollut hyvää ja virolaiskuljettajia on ollut mukana. On ollut hyviä ja tiukkoja kisoja.

Virolaiskuljettajat ovat tainneet olla selkeä pirstysruiske?

- Ehdottomasti. En tiedä, miksi heitä ei nyt ole ollut enempää. Karkkilassahan oli useampia. Tosin Mägi taisi olla loukkaantuneena jonkin aikaa. Sitä parempihan se on, mitä enemmän kovia kuskeja on mukana.

Mitä tulevaisuus tuo sinulle nyt tullessaan?

- Töitä nyt ainakin ja katsotaan sitten, että mitä. Jos tuo jalka on siinä kunnossa, niin saatan joskus vielä jonkun pyörän ostaa ja käydä harrastamassa, mutta ei tällä jalalla ole mitään järkeä enää yrittää ajaa jotain SM-sarjaa. Toisessa erässä kun alkaa olla radassa reikää ja terävää pattia, niin se menee aivan kiertämiseksi, eikä voi ajaa yhtään niin kuin normaalisti pystyisin. Turha sitä on enää lähteä tuonne enempää itseään rikkomaan. Nyt tehdään jotain muuta ja nautitaan elämästä muulla tavoin.