Tampereen ajanotto-ongelmat, uudet luokkajaot ja muuta

Teksti
Ensi kaudella Suomessa nähdään kaksi veteraanien luokkaa.
Kuva
Jani Hovi.
Motocrossin lajiryhmä tiedottaa Tampereen SM-motocrossin ajanotto-ongelmista, uusista luokkajaoista veteraaneihin sekä MX50- ja MX65-luokkien joukkuekilpailuista.

Tampereen SM-viikonlopussa nähtiin paljon ajanotto-ongelmia ja vaikka ongelmia pyrittiin ratkomaan koko viikonlopun ajan, juurisyytä ei löydetty ja tulospalvelu petti vähän väliä. Sunnuntaina päivän viimeisessä erässä, MXV35/MXV45, tulospalvelu lopetti toimintansa noin 4 minuuttia ennen ajoajan täyttymistä, mikä johti tilanteeseen, että täydellisiä tuloksia ei pystytty vielä kilpailupaikalla julkaisemaan. Kyseisen erän tuloksia on pyritty ratkomaan maalikameran videolta ja näin pyritty muodostamaan erän tulokset. Tulokset on nyt julkaistu, mutta niissä saattaa olla virheitä. Näin ollen, jokaista kuljettajaa pyydetään tarkistamaan oma sijoituksensa ja jos kokee, että oma nimi on tuloksissa väärässä paikassa, niin ottakaa yhteyttä mx.lajiryhma@moottoriliitto.fi
Tulokset löytyvät tulosarkistosta:
https://tulosarkisto.fi/races/view/500

MX-lajisääntö määrittää, että sivunumerokilpien numeroiden tulee olla selkeästi luettavissa. Numeropohjien väri ja numeroiden väri on vapaasti valittavissa. Erässä oli mukana muutamia pyöriä, joissa tämä sääntövaatimus ei täyttynyt. Moni usein miettii, että "onko niillä nyt niin väliä, kun on transponderit", niin tällaisessa ongelmatilanteessa niillä on suuri merkitys. Samoin, jos kuljettaja syyllistyy sääntörikkeeseen ja ratatuomarin pitäisi saada numero ylös, niin silloinkin näiden asioiden pitäisi olla kunnossa. Toivotaan, että ajanotto-ongelmilta vältytään tulevaisuudessa, mutta nämä numeroasiat pitäisi jokaisen laittaa nyt kuntoon ennen seuraavaa kilpailua. Asia on huomattavasti helpompi korjata tässä kilpailujen välillä, kuin sitten seuraavassa kilpailussa kilpailupaikalla.
  

Sääntö-/luokkamuutoksia kaudelle 2023

MX-lajiryhmä on aloittanut vuoden 2023 valmistelut ja muutamia päätöksiäkin on jo tehty. Moni luokka on ajautunut tai on ajautumassa tilanteeseen, missä kilpailijoiden määrä on hälyttävän pieni. Muun muassa MX1- ja MX2-luokkien osallistujamäärät ovat olleet pieniä läpi koko kauden, eikä lyhyellä aikavälillä tähän ole tulossa muutosta. Toisaalta taas, esimerkiksi TOP250-kilpailut ovat olleet suosittuja, mutta kesä ja kesälomakausi on näkynyt näiden luokkien osallistujamäärissä. Polttoaineiden hinnat ja samalla nyt vaikkapa näkymät sähkönhinnan kehityksestä tulevat vääjäämättömästi vaikuttamaan lähitulevaisuudessa myös meidän lajiimme, kuten moneen muuhunkin vapaa-ajantoimintaan. Yhtä kaikki, muutama aloite ja jo aiemmin pohdinnassa ollut MXV-luokkien ikärajamuutokset on kuitenkin saatu käsiteltyä. Paljon on vielä asioita avoinna ja näitä pyritään edistämään tässä loppukesän aikana, jotta syksyn lajipäivillä on jo kauden 2023 askelmerkit tiedossa.

MXV-luokka
Jo useamman vuoden voimassa ollut luokkajako MXV35, MXV45 ja MXV55 on tullut tiensä päähän. Asiasta on keskusteltu jo pidempään, mutta luokat ovat säilyneet tähän kauteen asti muuttumattomina. MXD-luokalle myönnetty SM-arvo kaudelle 2022 on omalta osaltaan rajoittanut luokkien yhdistämistä, joten MX-lajiryhmä on tehnyt päätöksen vähentää MXV-luokkien määrää kolmesta kahteen. Kaudella 2023 MXV-luokat tulevat olemaan: MXV35 ja MXV50.

Aloite: MX50 joukkuekilpailu
MX-lajiryhmä on käsitellyt aloitteen MX50-luokan joukkuekilpailusta. Tällä hetkellä MX-lajiryhmä ei näe kilpailuformaatin tarpeellisuutta, eikä näin ollen ole tuomassa ko. kilpailua kaudelle 2023. MX50-luokan kilpailijamäärät ovat olleet laskussa nyt toista kautta peräkkäin, vaikkakin monessa kerhossa tehdään vahvaa ja arvokasta juniorityötä pienimpien parissa.

Aloite: MX65 joukkuekilpailu, formaattimuutos
MX-lajiryhmä on käsitellyt aloitteen MX65-luokan joukkuekilpailun formaattimuutoksesta. Aloitteen ajatuksena oli, että MX65-joukkuekilpailu muutettaisiin noudattamaan MX85-luokan joukkuekilpailuformaattia. MX-lajiryhmän näkemys joukkuekilpailusta on kuitenkin sellainen, että kaikki ajavat kaikkia vastaan. Näin ollen, MX85-luokan formaatti on tätä taustaa vasten se outolintu, mihin suuntaan joukkuekilpailuja ei tulisi viedä. MX65-joukkuekilpailun isoin ongelma on, että joukkueita joudutaan karsimaan pois jo ilmoittautumisvaiheessa. MX-lajiryhmä on tehnyt päätöksen, että MX65-luokan formaattia ei tulla muuttamaan MX85-luokan mukaiseksi, mutta tulee etsimään keinot, millä MX65-luokassa joukkueiden esikarsintaa ilmoittautumisvaiheessa ei tarvitse tehdä nykyiseen tapaan. Samalla MX85-luokan formaatti pyritään mahdollisuuksien mukaan uudistamaan ja yhtenäistämään muiden joukkuekilpailuformaattien kanssa.
 

Kommentit

Lähettänyt TERO RIUTTAMÄKI : Ti, 08/02/2022 - 17:38

Näin äärimmäisen hitaana veteraanikuljettajana on ollut haasteellista osallistua 54 vuotiaana 45 vuotiaiden veteraanien luokkaan. Nyt odotus palkitaan ja pääsen edelleen osallistumaan 5 vuotta nuorempien kanssa MXV 50 luokkaan. Mutta onhan samassa luokassa toki yli 60 vuotiaitakin... MXV35 Veteraaniluokka oli ehkä turhin kun katselee 35-40 vuotiaiden suoritustasoa. Mutta kilpailuhan ei ole tässä iässä pääasia, vaan osallistuminen.

Kieli
suomi