Supercross jatkuu tänään erikoisjärjestelyin

Edellisen kerran kuljettajat ajoivat Daytonassa.
Kuva
Garth Milan
Monster Energy Supercross-sarja jatkuu tänään Salt Lake Cityssä.

Koronavirusepidemian vuoksi pari kuukautta tauolla ollut Amerikan supercross-sarja jatkuu tänään Salt Lake Cityssä, Utahissa. Kautta on jäljellä vielä seitsemän osakilpailua ja ne kaikki tullaan ajamaan Rice-Eccles -stadionilla, seuraavan kolmen viikon aikana. Kisapäivinä toimii sunnuntait ja keskiviikot, mutta kilpailujen alkamisajat vaihtelevat. Tänään ajettava kilpailu ajetaan päiväkilpailuna ja se starttaa iltapäivällä klo 13. paikallista aikaa. Suomen aikaa kilpailu käynnistyy klo 22. Keskiviikon kilpailut ajetaan iltakilpailuina ja muiden sunnuntaikisojen alkamisajat vaihtelevat.

Erikoisjärjestelyt

Stadionalueelle pääsee yhteensä 900 ennakkoon nimettyä henkilöä, joista 400 pääsee stadionille sisään kilpailun aikana. Muut henkilöt eivät pääse stadionille, vaan joutuvat seuraamana kilpailuja television välityksellä tiimirekoissa. Yleisöä ei luonnollisesti stadionille oteta, vaan kaikki luvan saaneet ovat jonkinlaisissa työtehtävissä kilpailuun liittyen. Kaikkien luvan saaneiden ihmisten piti käydä COVID-19 -testissä vähintään 48 tuntia ennen stadionalueelle menemistä, eli käytännössä kaikkien oli käytävä siellä perjantaina aamupäivällä. Mikäli jollain on todettu testeissä koronavirus, eivät he pääse alueelle. Lisäksi kuljettajilta mitataan kuume ennen jokaista kilpailua ja jos heillä on kuumetta, eivät he saa osallistua kilpailuun. Mikäli joku henkilö tästä 900 nimetystä ryhmästä poistuu Utahista seuraavan kolmen viikon aikana, joutuu hän käymään uudelleen COVID-19 -testissä 48 tuntia ennen seuraavaa kilpailua. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kuljettajat ja tiiminhenkilöt tulevat viettämään Utahissa seuraavat kolme viikkoa.

Kaikkien on pidettävä stadionalueella myös maskeja päässään, paitsi kuljettajien ajon aikana. Tiimien henkilökunta ei saa mennä toisten tiimien varikkoalueelle ja kaikkien on muuten pidettävä turvaetäisyys muihin. Media eristetään lehdistötilaan kilpailun ajaksi ja he eivät pääse esimerkiksi haastattelemaan kuljettajia kilpailujen jälkeen normaaliin tapaan. Mekaanikot eivät saa olla kuljettajien luona lähtöpuomilla ja ratavarikolla heidän tulee pitää myös turvaetäisyys muihin. Kaikille henkilöille on jaettu usean kymmenen sivun ohjeistus miten alueella tulee toimia, joten todellakin voidaan sanoa, että kilpailut viedään läpi todellisten erikoisjärjestelyiden saattelemina.

Tomac suosikkina

Eli Tomac lähtee kauden seitsemään viimeiseen kilpailuun kolmen pisteen johtoasemasta Ken Roczeniin nähden. Viime vuoden mestari Cooper Webb on kolmantena, mutta jo 29 pistettä Tomacin takana. Coloradossa asuva Tomac on varmasti kuin kotonaan myös Salt Lake Cityssä, joka sijaitsee Coloradon tavoin korkeassa ilmanalassa. Vaikkakin kaikki kuljettajat ovat saapuneet paikalle jo muutamia päiviä sitten ja päässeet totuttautumaan ilmanalaan, on Tomacille siltä pieni etulyöntiasema tämän suhteen.

250-kuutioisten itärannikon sarjassa johtoa pitää Chase Sexton. Shane McElrath on toisena kymmenen pisteen päässä. RJ Hampshire on sarjassa kolmantena, mutta hän ei osallistu kauden viimeisiin kilpailuihin. Hampshire päätti mennä polvileikkaukseen, kun sarjan piti alun perin jatkua vasta syksyllä ulkosarjan jälkeen. Kun tieto kilpailujen ajamisesta kesäkuun alussa tuli, oli se Hampshiren kannalta jo myöhäistä, kun hänen eturistisiteensä oli jo leikattu. Itärannikon sarjaa on jäljellä vielä viisi kilpailua.

250-kuutioisten länsirannikon sarjan kärkipaikkaa pitää hallussa Dylan Ferrandis, seitsemän pisteen erolla Justin Cooperiin. Austin Forkner on kolmantena, kuusi pistettä Cooperista. Länsirannikon sarjaa on jäljellä kolme kilpailua.

Kolmessa ensimmäisessä kilpailussa 450-kuutioisten kanssa radalla nähdään 250-kuutioisten itärannikon kuljettajat, jonka jälkeen länsirannikon kuskit ajavat kaksi kilpailua. Tämän jälkeen itärannikon kuskeilla on yksi oma kilpailu, ennen kuin kauden viimeisessä kilpailussa nähdään molempien rannikoiden 20 parhaan kuljettajan yhteiskisa.

Kaikki seitsemän kilpailua voi katsoa suorina lähetyksinä (tai tallennuksina jälkikäteen) Supercross LIVe -palvelun kautta. Palvelun hinta loppukauden kilpailuille on 64,99 dollaria.

Lisätietoa palvelusta.

Sarjojen pistetilanteet: