Suomalaisilla vaikeaa Italiassa

Teksti
Roni Kytönen ei ollut tyytyväinen päiväänsä.
Kuva
Freddy Ccy
Enduron MM-sarjan Italian osakilpailun lauantaipäivä päättyi Josep Garcian voittoon. Suomalaiskuljettajilla oli sen sijaan vaisu päivä.

Italian osakilpailussa kuljettajilla oli edessään 12 maastokoetta, joka oli varmasti riittävä määrä, etenkin kun huomioidaan 30 asteen pinnassa ollut lämpötila. Onneksi maastokokeet eivät sentään olleet kovin pitkiä. Endurotesti oli ajallisesti pisin, kestoltaan kärjen osalta 8 minuutin luokkaa. 

EnduroGP-luokassa lämmin keli ei ainakaan Josep Garciaa haitannut. Espanjalainen otti kärkipaikan haltuunsa jo päivän toisella maastokokeella. Vaikka välillä virheitä tulikin, ei johtopaikka enää vaihtunut, vaan Garcia ajoi kauden kolmannen voittonsa.

- Oli kova päivä. Kaikki tekivät extremellä isoja virheitä. Sain ensimmäisen puolikkaan aikana tehtyä hyvän eron. Viimeisellä kierroksella tein itsekin ison virheen extremellä ja tilanne meni tiukaksi. Sain kuitenkin säilytettyä eron maaliin saakka, Garcia selvitti.

Brad Freeman joutui alussa taistelemaan kakkossijasta, mutta kun hän viidennellä maastokokeella nousi toiseksi, hän sillä sijalla myös sen jälkeen pysyi.

- Oli pitkän tuntuinen päivä. Olen pettynyt, koska tein paljon virheitä. Se on tällä tasolla anteeksiantamatonta. Garcia ansaitsi voittonsa, mutta yritän huomenna paremmin, Freeman lupasi.

Andrea Verona oli alussa suurin uhka Freemanin kakkossijalle, mutta aika pian kävi selväksi, että nyt oli tyytyminen kolmanteen sijaan.

- Oli aivan hullu tunnelma, koska oli niin paljon faneja kannustamassa. Varmasti kaikkien italialaisten oli hieno ajaa. Tein paljon virheitä tänään. Extremellä olin jumissa ja crossilla konttasin. Eilinen supertestikin meni huonosti. Toivottavasti huominen sujuu ilman kaatumisia, koska vauhtini on ollut hyvää, Verona arvioi.

Luokittain 

Enduro1-luokassa Josep Garcia ja Steve Holcombe ovat jakaneet voitot ja kakkossijat keskenään. Garcialle voitto oli nyt jo viides ja toiseksi sijoittunut Holcombe on voittanut kahdesti. Kolmantena podiumille nousi Zach Pichon. Suomalaisittain kisa olisi voinut paremminkin mennä. Roni Kytönen ajoi maaliin yhdeksäntenä.

- Todella huonosti meni, eikä ole mitään seliteltävää. Kun ei suju, niin ei suju. Ensimmäisellä extremellä tulin yhden mäen takaisin alas, mutta todella vaikeaa oli koko päivän. Tänään kaikki pätkät olivat myrkkyä, mutta varsinkin endurotesti. Se on perinteinen italialainen endurotesti, jollainen ei ole koskaan ollut minun suosikkini, mutta nyt se ei sujunut ollenkaan. Toivotaan, että huomiselle tulee vettä niin, että tuntuu, niin peli kääntyy ihan toisin päin, Kytönen uskoi

Hermanni Haljalan vauhti EM-kisassa viikko sitten lupasi hyvää. Vauhtia löytyikin, vaikka 10. sija ei sitä suoraan kerrokaan. 

- Tässä luokassa on vain hirveän paljon kovempi taso kuin viime vuonna. Nyt pystyn kuitenkin välillä jo ajamaan 7-8 sijalle oikeuttavia pätkäaikoja, eli eteenpäin on menty. Päivään mahtui kyllä ohjelmaakin. Se ensimmäinen extreme oli jo melkoinen kaaos. Pääsin sen vaikean mäen kyllä ylös, mutta jäin jumiin heti sen jälkeen kun mäki jatkui. Kolmannella extremellä tein isomman virheen, perä osui kiveen, se linttasi pyörän poikittain ja jäin mäkeen kiinni. Viimeisellä endurotestillä puristin oikein tosissani ja se tulikin hyvin, kunnes sellaisessa pimeässä mutkassa meni etupyörä vallista läpi, siitä puuhun ja pyörä solmuun. Ajoin siitä sitten rauhallisesti maaliin. Huomiselle on luvattu reilua sadetta. Voi tulla mielenkiintoinen päivä, Haljala pohti.

Enduro2-luokan voiton otti odotetusti Andrea Verona, jolle voitto oli jo kuudes. Nathan Watson ajoi toiseksi ja kolmas oli Jed Etchells. Podium oli hänelle kauden ensimmäinen.

Enduro3-luokka kirjattiin jälleen Brad Freemanille. Hänellekin voitto oli kauden kuudes. Toinen oli Hamish Macdonald ja kolmas Matteo Cavallo. 

Juniorit

Juniorluokassa Max Ahlin löysi huippuvauhdin jo Romanian osakilpailussa, eikä täälläkään ollut voittajasta epäselvyyttä. Ahlin ajoi voittoon lähes kahden minuutin erolla ennen toiseksi kiirehtinyttä Thibault Giraudonia. Päivän kolmonen oli alkukautta dominoinut Axel Semb. Samuli Puhakaisen vauhti on ollut MM-sarjassa hieman kateissa ja sitä se oli tänäänkin. Vaikka sijoitus oli12, alkaa ajo kuitenkin löytyä. J2-luokassa Puhakainen oli kuudes. 

- Ajaminen tuntui paikoitellen aika hyvältä, tuli vain kaatuiltua turhan paljon. Päivän ensimmäisellä pätkällä pääsin lähdöstä 10 metriä kun tuli joku aivopieru ja ajoin suoraan päin betoniestettä ja jäin siihen kiinni. Toisella kierroksella vedin yhdessä alamäessä oikein kunnolla tangon yli ja satutin hiukan rannettakin. Kolmannella kierroksella extremellä joku järjestäjän edustaja seisoi keskellä pätkää ja kaaduin siihen. Viimeisellä kierroksella ajattelin, että otan sen rauhallisesti, niin se tulikin ilman virheitä. Endurotestillä en löytänyt kunnon vauhtia millään kierroksella. Crossitesti taas oli tosi liukas, mutta siellä sain yhdellä kierroksella kunnon ajan. Pyörä ainakin tuntuu nyt paremmalta kun muutimme vähän iskunvaimennusta ja karttaa siihen, Puhakainen kertoi.

Youth-luokassa jäi ensimmäinen maastokoe kokonaan ajamatta, koska kuljettajat saivat edellisen luokan kiinni, eikä lisäaikakaan pelastanut tilannetta. Luokan pistejohtaja vaihtui, kun kärkimies Alberto Elgari joutui keskeyttämään jo alkuvaiheessa. Voittoon ajoi Manuel Verzeroli ja nousi samalla pistejohtoon. Toiseksi sijoittui Luca Colorio ja kolmantena podiumille nousi Romain Dagna. Suomalaisittain ei päivästä kovin paljon kerrottavaa ole. Tiitus Enjalan kisa keskeytyi vatsakipuun ja Juho Ahokas päätyi sijalle 17. 

- Aamu lähti vähän kankeasti käyntiin, endurotesti oli sellaista ihme häsläämistä. Crossille sain kyllä hyvän fiiliksen, mutta pelto ei vain ole minun juttuni. Toinen kierros meni ihan puhtaasti, mutta sitten kolmannella kierroksella tein ison virheen extremellä ja olin siellä pitkään jumissa ja jouduin hakemaan uutta vauhtia alhaalta. Ei extreme minun mielestäni mitään enduroa ole. Siellä oli myös kiertoreitti, josta annettiin vielä lisäaikaa jos käytti sitä. Viimeisellä kierroksella ei ollut mitään ihmeellistä, mutta vauhtia pitäisi vain saada lisää. Tavoite kuitenkin täyttyi, koska pääsin maaliin, Ahokas naurahti.

Naisten luokassa jäi myös extremetesti ensimmäisellä kierroksella ajamatta, eikä heitä päästetty sinne vielä toisellakaan kierroksella. Kisa voitosta oli todella tiukka. Rachel Gutish menetti kärkipaikkansa viimeisen kierroksen extremellä ja joutui tyytymään niukasti kakkossijaan. Voiton kuittasi vajaan viiden sekunnin marginaalilla Mireia Badia. Kolmanneksi ajoi Elodie Chaplot.

Kisa jatkuu sunnuntaina, mutta millä aikataululla on vielä arvoitus. Alueelle on ennustettu rajua sadetta ja se saattaa vaikuttaa ajettavaan kierrosmäärään, maastokokeisiin ja aikatauluun.