Suomalaiset menestyivät Slovakiassa

Roni Kytönen saapuu Heinolaan luokkansa kärkipaikalla.
Kuva
Kari Salminen
Suomalaiskuljettajat menestyivät mukavasti Slovakian EM-enduron avauspäivänä. Luokissaan kaikkiaan kuusi suomalaista ajoi kolmen parhaan joukkoon.

Juniorien U21-luokassa ruotsalaiset ottivat lopulta kaksoisvoiton. Max Ahlin ajoi selkeästi voittoon runsaan minuutin marginaalilla. Albin Norrbin nousi harmittavasti kakkospaikalle viimeisellä maastokokeella. Harmittavasti siinä mielessä, että kolmanneksi ajanut Peetu Juupaluoma oli se mies, jonka Norrbin pudotti kolmanneksi. Vain reilu sekunti erotti Juupaluoman kakkospaikasta.

- Ihan hyvä päivä oli, vaikka parempaankin oli mahdollisuus. Olin toisena ennen viimeistä pätkää, mutta tipuin siinä kolmanneksi. Ei siellä mitään mainittavaa tapahtunut, kaveri oli vain hiukan nopeampi, Juupaluoma myönsi.

Toiseksi parhaasta suomalaissijoituksesta vastasi Eetu Puhakainen ajamalla maaliin yhdeksäntenä. Pyry Juupaluomalla oli sen verran ylimääräistä ohjelmaa, että sijoitus oli kymmenes. Samuli Puhakainen ei tykännyt endurotestistä, eikä extremetestistä ollenkaan. Sijoitus oli 11. Lukas Kuhmonen oli sijalla 15 ja Niko Toukola sijalla 21.

Kaksoisvoittoja

Juniorien E1-luokassa suomalaiset näyttivät muille, miten enduroa ajetaan. Roni Kytönen voitti ja Antti Hänninen oli toinen. Kolmantena maaliin ajoi Martin Giertl. Kytönen oli yleiskissasakin neljäs, mutta silti jäi vielä jotain hampaankoloon.

- Crossilla pääsin ajamaan omaa ajoani, mutta ensimmäisellä endurotestilläkin ohitin seitsemän kuskia. Toisella kierroksella pääsin parempaan väliin ja ohitettavia oli vain kaksi. Viimeisellä kierroksella oli sitten taas kuusi ohitettavaa. Se vähän ärsytti tämän päivän ajossa, Kytönen harmitteli.

Juniorien E2/3- luokassa voittoon ajoi hieman odotetustikin Kristof Kouble, joka voitti molemmat päivät myös Portugalissa. Toinen oli Jed Etcheles ja kolmas Oscar Ljungström. Parhaasta suomalaissuorituksesta vastasi kuudenneksi sijoittunut Roni Salin, joka harmitteli, ettei viime aikoina ole tullut juuri enduroa ajettua, vaan treenit ovat olleet enempi crossipuolella. Luokan toinen suomalainen oli Mikko Kuoppamäki, joka ajoi uransa ensimmäistä EM-kisaa. Päivä oli vaikeuksia täynnä ja sijoitus oli 14.

Yli 250-kuutioisten nelitahtiluokassa juhlivat ruotsalaiset kaksoisvoittoa. Albin Elowson hoiti homman näyttävästi kotiin, vieden nimiinsä myös yleiskilpailun ykkössijan. Toiseksi ajoi Mikael Persson ja kolmanneksi parhaat EM-pisteet kuittasi vatsavaivojen kanssa taistellut Eemil Pohjola.

Seniorit vauhdissa

Senioriluokassa Sebastian Krywult löysi heti alusta lähtien vauhdin, johon ei kukaan pystynyt vastaamaan. Puolalainen otti voiton hurjalla lähes kolmen ja puolen minuutin erolla. Suomalaiset valtasivat kaksi seuraavaa sijaa järjestyksessä Janne Mukkala ja Santeri Enjala.

- Kyllä tänään syötiin täysin Krywultin kädestä, mutta oma ajokin oli aivan onnetonta. Ei vain lähtenyt kulkemaan ollenkaan. Oli vähän huono olokin. Joku tässä nyt vain mättää, Mukkala ihmetteli.

Naisten luokassa Nieve Holmes otti kauden ensimmäisen voittonsa. Toiseksi ajoi kotiyleisön riemuksi Katarina Jurickova ja kolmas oli Audrey Rossat. Iina Turkki ajoi kyllä maaliin, mutta myöhästymisraja täyttyi ja tulosliuskassa lukee keskeytys.

Sääennuste lupailee huomiselle hieman huonompaa keliä, joten reitille on tehty pieniä muutoksia. Kilpailu jatkuu kuitenkin samalla aikataululla.

Janne Mukkala oli veteraanien toinen.
Kuva
Kari Salminen
Peetu Juupaluomalla on hyvät mahdollisuudet varmistaa Suomen mestaruus sunnuntaina Riihimäellä.
Kuva
Kari Salminen