SML juhli 100-vuotista taivaltaan

Teksti
Lari Kunnas valittiin vuoden moottoriurheilijaksi.
Kuva
Tomi Tähti
Tasavallan presidentin tervehdys ja vuoden moottoriurheilijan palkitseminen kruunasivat SML:n 100-vuotisgaalan Lahden Sibeliustalolla.

Takomon vaikuttava rumpushow avasi Suomen Moottoriliitto ry:n palkintojenjakogaalan, joka järjestettiin Lahden Sibeliustalolla lauantaina 12.11.2022. Jaakko Saariluoman isännöimät juhlallisuudet alkoivat jo päivällä klo 12.00 Lahden moottoripyörämuseolla, jossa palkittiin vuoden 2022 Suomen Cup-menestyjät. Samalla juhlavierailla oli mahdollisuus tutustua SML:n 100-vuotisnäyttelyyn, joka on edelleen avoinna loppuvuonna Lahden Moottoripyörämuseon tiloissa. SM- ja PM- palkintojenjako käynnistyi Lahden Sibeliustalolla klo 16.30 ja merkittävää SM-sarjojen osalta oli se, että ensimmäisen kerran SML:n historiassa suomenmestaruustitteli jaettiin naisten luokissa Endurossa, Motocrossissa ja Cross Countryssa. Itse juhlagaalan ohjelmaan siirryttiin klo 19.30.


SML:n puheenjohtaja Erkki Heikkinen

Juhlagaalan alkusanat lausui SML:n puheenjohtaja Erkki Heikkinen, joka puheessaan nosti ansaitusti esille moottorikerhojen ja luottamushenkilöiden korvaamattoman työn 100-vuotisen moottoriurheiluperinteen rakentamisessa. Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö muisti Suomen Moottoriliitto ry:tä ja sen jäseniä omalla juhlaväkeä koskettavalla tervehdyksellään. Presidentti kiitti kirjeessään satavuotista liittoa suomalaisuuden edistämisestä maailmalla ja huomioi vapaaehtoisten elintärkeää työtä moottoriurheilun 100-vuotisen menestystarinan mahdollistamisessa. Suomi on maailman menestynein moottoripyöräurheilumaa maailmassa väkilukuun suhteutettuna, huomioi presidentti Sauli Niinistö. Koko presidentin tervehdys on luettavissa tämän sivun liitteenä.


SML:n puheenjohtaja Erkki Heikkinen ja FIM Presidentti Jorge Viegas

Maailman moottoriliitto FIM:n Presidentti Jorge Viegas oli saapunut myös paikalle kunnioittamaan juhlapäivää. Hän toi puheessaan esille Suomen Moottoriliitto ry:n merkityksen maailman moottoriurheilulle. Suomalaisten maine maailmalla on merkittävä ja koko suomalainen moottoriurheiluyhteisö on tunnettu periksiantamattomasta työstä radoilla ja kilpailujen järjestelytehtävissä. FIM:n Presidentin lisäksi SML:a muistivat omalla puheenvuorollaan Ruotsin moottoriliitto Svemon puheenjohtaja Robert Svensson ja FHRA:n puheenjohtaja Jarmo Grönman.


MX nuorten MM-joukkue: Saku Mansikkamäki, Viktor Leppälä ja Matias Miettinen. (Palkintoja jakamassa SML:n varapuheenjohtajat Outi Kallimäki ja Henri Saari)

Juhlagaalassa palkittiin erityismaininnoin vuoden 2022 aikana ansioituneita kilpailijoita, toimitsijoita ja valmentajia. Elämäntyöpalkinnot jaettiin henkilöille, jotka ovat omalla työllään edistäneet merkittävästi suomalaista moottoriurheilua Suomessa ja ulkomailla. Moottoriurheilun eteen tehdystä työstä palkinnon saivat Hannu Häkkälä, Miguel Garcia Carme ja Riku Routo. Palkittavien joukkoon kuuluivat myös Rico Salmela, Six Days Enduron Junioreiden MM-hopeajoukkue, MX-junioreiden MM hopeajoukkue, Porin Moottorikerho ry, Varkaus Racing Team ry, Alexander Wiik ja Jyrki Viitanen.
 


Voittamattomat-ansiomerkin saivat vas. Lasse Kurvinen, Eero Remes, Kim Savaste ja Kirsi Kainulainen (kuvasta puuttuu Mauno Hermunen)

Ansioituneiden toimijoiden lisäksi Gaalassa palkittiin kauden 2022 Euroopan Cup- ja EM-menestyjät sekä World Cup ja MM-mitalistit. 100-vuotisjuhlan erityisenä ohjelmanumerona olivat SML:n uuden Star -ansiomerkin ja henkilökohtaisen maailmanmestaruuden saavuttaneiden ”Voittamattomien” palkitseminen. Star-ansiomerkki, joka voidaan myöntää EM- ja MM-tasolla merkittävää menestystä saavuttaneelle kuljettajalle, myönnettiin Timo Laineelle, Eero Hyväriselle, Teuvo Länsivuorelle ja Pauli Piippolalle. Voittamattomat -ansiomerkin saavuttaneiden lista kasvoi jälleen viidellä uudella maailmanmestarilla, jotka ovat saavuttaneet tittelin vuoden 2012 jälkeen, jolloin ansiomerkkejä myönnettiin edellisen kerran. Voittamattomat -ansiomerkin saivat maailmanmestarit Mauno Hermunen, Kim Savaste, Eero Remes, Kirsi Kainulainen ja Lasse Kurvinen.


Vuoden Moottoriurheilija Lari Kunnas

Vuoden moottoriurheilija -palkinto myönnettiin tänä vuonna Motocrossin Sivuvaunujen MM-hopeaa saavuttaneelle Lari Kunnakselle, joka virolaisen parinsa kanssa ylsi pitkäjänteisen työn päätteeksi hienosti MM -sarjan hopealle.


SML:n kunniamerkin saajat vas. Jussi Roine ja Pentti Korhonen (kuvasta puuttuvat Kaj Ek ja Kari Tiainen).

SML:nkorkeimmat tunnustukset, hallituksen myöntämät kunniamerkit jaettiin kaikkiaan neljälle ansioituneelle henkilölle. Palkitut ovat tehneet pitkän elämän työn moottoriurheilun parissa, joko kilpailijana tai luottamushenkilönä ja 100-vuotis juhlavuonna kunniamerkki myönnettiin Pentti Korhoselle, Kari Tiaiselle, Kaj Ek:lle ja Jussi Roineelle. Kaikkien myönnettyjen tunnustusten myöntämisperusteet löytyvät liitteenä.


Lauri Tähkä

Juhla huipentui illan pääesiintyjään. Lauri Tähkä bändeineen siirsi tunnelman onnistuneesti virallisesta osuudesta rentoon ja iloiseen juhlahumuun tanssilattiaa myöden. Palkintojenjakotilaisuuksissa mukana oli kaikkiaan 570 henkeä ja gaalailta kokosi Sibeliustalolle lähes 450 moottoriurheilun kilpailijaa, toimitsijaa, luottamushenkilöä ja harrastajaa juhlimaan suomalaisen moottoriurheilun satavuotista menestystä!

SML ry haluaa kiittää kaikkia paikalla olleita hienosta illasta ja onnittelee kaikkia palkinnon saaneita kilpailijoita, taustajoukkoja ja toimijoita!