Sixiltä kasarmille

Kuva
Jani Hovi
Suomen nuoret endurohuiput viettävät parhaillaan aikaa armeijan harmaissa, kun lokakuun saapumiserässä Santahaminaan astelivat Roni Kytönen, Hugo Svärd ja Peetu Juupaluoma.

Suomen Six Days -maajoukkue saapui takaisin kotimaahan aikaisin maanantaiaamuna. Laskeutumisen jälkeen suurin osa porukasta suuntasi kotiin nukkumaan, mutta Roni Kytönen ja Hugo Svärd eivät olleet niin onnellisessa asemassa.

- Nukuimme pari tuntia autossa ja sen jälkeen vaihdoimme armeijan vaatteet päälle ja suuntasimme takaisin Santahaminaan, keskiviikkona iltavapaalta tavoitettu Kytönen kertoo.

Kiire odottamaan

Kolmikko on Santahaminassa urheilujoukoissa ja viettää tällä hetkellä alokasaikaa. 14. lokakuuta alkaneeseen palvelukseen tuli Kytösen ja Svärdin osalta pieni tauko Sixin johdosta ja Kytönen on päässyt nauttimaan armeijasta tähän mennessä vasta 17 päivän ajan. Armeijan perusasiat ovat kuitenkin tulleet jo selviksi.

- Täällä on koko ajan kiire odottamaan jotain.Jos ollaan ihan rehellisiä, niin eihän tämä touhu mitään mukavaa ole, Kytönen nauraa.

Toistaiseksi endurokuljettajat ovat aakkosjärjestyksen mukaisissa tuvissaan, mutta alokasajan jälkeen moottoriurheilijat pääsevät samaan tupaan ja yhteinen harjoittelukin helpottuu hieman sen myötä. Urheilujoukoissa aamupäivät on varattu normaalisti harjoittelulle, jolloin on mahdollisuus lähteä vaikka ajamaan.

- Harjoitusaika alkaa aamukahdeksalta ja päättyy puolen päivän aikaan. Siinä välissä voi lähteä vaikka Lavankoon ajamaan, jos haluaa. Tietysti tuo aika on melkoisen lyhyt enduroharjoitteluun, mutta mahdollisuus siihen on olemassa, Kytönen jatkoi.

Oppia Sixiltä

Kytönen oli mukana Suomen viidenneksi ajaneessa Trophy-joukkueessa. Jämsäläinen oli omassa, E1-luokassaan yhteistuloksissa seitsemäs ja yleiskilpailussa 20. Ennen kilpailua Kytösen tavoitteena oli ajaa hieman korkeammalle henkilökohtaisessa kilpailussa ja tietysti mielessä oli myös joukkuemitali.

- Kisan aikana olin pettynyt omaan suoritukseeni, mutta jälkeenpäin mietittynä ei se ihan huonosti mennyt. Loppuviikosta ajettiin paljon kovapohjaisia pätkiä, joilla oli paljon väärin päin kallistettuja kurveja, jotka olivat todella vaikeita minulle. Videolta näinkin hyvin, kuinka myöhään aina avasin kaasun kurvien jälkeen, kun vertasin omaa ajoani kärkikuljettajiin. Siinä tuli todella paljon eroa ja jatkossa tiedän, mitä pitää tehdä toisin, Kytönen arvioi.

Ensi vuoden suunnitelmat ovat Kytösen osalta vielä auki. Selvää on kuitenkin jo se, että hänet nähdään MM-sarjassa mukana.

- Tiimiasiat ovat yhä auki. Katsotaan, mitä mahdollisuuksia tässä tulee eteen. Aina on myös se mahdollisuus, että kierrämme sarjaa omin voimin, Kytönen päätti.