Sixi käynnistyy huomenna

Teksti
Tämän vuoden Six Days ajetaan jylhissä maisemissa.
Kuva
Future7media
Enduromaajoukkeiden MM-kilpailu, eli tuttavallisemmin Sixi, käynnistyy huomenna Argentiinan San Juanissa, jossa Sixin merkeissä ajettiin edellisen kerran vuonna 2014.

Tänä vuonna Sixi ajetaan kaukana Argentiinassa ja se on varmasti suurin syy siihen, että kilpailijoita on paikalla selkeästi normaalia vähemmän. Nelihenkisiä trophyjoukkueita lähtee MM-jahtiin mukaan vain 12 ja kolmihenkisiä trophyjoukkueita sai kokoon 11 maata. Naisten mestaruudesta lähtee ajamaan 8 kolmikkoa. Myös Suomi loistaa kisassa poissaolollaan, sillä yhtään suomalaisjoukkuetta ei kisassa nähdä.

Kerhojoukkueita on mukana yhteensä 80, eikä niiden joukossakaan ole suomalaiskolmikkoa. Aivan ilman suomalaisväriä kisassa ei kuitenkaan olla, sillä kisassa on mukana Reijo Karppinen, joka lähtee matkaan yhtenä lenkkinä joukkueessa, jonka muut kuljettajat tulevat Brasiliasta ja Japanista.

karppinen

Markku Pesonen (vas.) ja Reijo Karppinen pitivät sinivalkoisia värejä esillä kilpailun avajaisissa.

Kilpailu

Kilpailukeskus sijaitsee San Juan Villicum -moottoriradalla 20 kilometrin päässä San Juanista.

Ensimmäisen ja toisen päivän reitti suuntautuu koilliseen. Reitillä on kolme maastokoetta ja se kierretään kahteen kertaan. Mittaa päivälle tulee 226 kilometriä. Ajoaikaa on annettu 7 tuntia.

Kolmannen ja neljän päivän reitti suuntautuu puolestaan lounaaseen. Edessä on jälleen kolme maastokoetta ja kaksi kierrosta. Reitillä on pituutta aiempien tapaan 230 kilometriä ja ajoaikakin on samaa luokkaa, 7 tuntia.

Viidentenä päivän päästään jälleen uudelle reitille. Taas mennään kohti koillista, mutta pysytään edellisen päivän reitin eteläpuolella. Mittaa tulee muutama kilometri lisää, sillä järjestäjän mittaus tarjoaa 234 kilometriä ja kolme maastokoetta / kierros. Aikaa kuluu jälleen sama 7 tuntia.

Viimeinen päivä on perinteisesti loppucrossipäivä. Paikkana on varikolta länteen sijaitseva Aserin kansainvälinen motocrossrata jonne kilpailijat saapuvat 15 kilometrin siirtymän jälkeen. Ajoaikaa on annettu ruhtinaalliset 45 minuuttia.

Suosikit

Ykkössuosikkina mestaruusjahtiin lähtee viime vuoden voittaja Iso-Britannia, vaikka aivan ykkösmiehistöllään ei sekään matkassa ole. Steve Holcombe ja Brad Freeman puuttuvat joukkueesta, joka viittaa siihen, että Beta ei ole ilmeisesti tuonut kalustoaan Argentiinaan. Joukkueessa ajavat Jamie McCanney, Jed Etchells, Nathan Watson ja Alex Snow. Kovimman vastuksen nelikko saa todennäköisesti Italian, Ranskan ja Espanjan miehistöiltä. Unohtaa ei pidä myöskään USA:n nelikkoa, jonka vauhti lienee kohdallaan, vaikka kuljettajia ei MM-sarjassa olekaan nähty.

Junioreissa Italia on vienyt kaksi edellistä mestaruutta ja mielessä on varmasti hattutemppu. Itse nostaisin kuitenkin ykkössuosikiksi Ranskan kolmikon Thibault Giraudon, Antoine Alix ja Leo Joyon. Myös ruotsalaiskolmikko Albin Norrbin, Axel Semb ja Max Ahlin on varmasti kiinnostunut podiumin korkeimmasta korokkeesta. Luonnollisesti myös USA on aina yllätysvalmis.

Naisissa ykkössuosikin nimeäminen onkin vaikeinta. Iso-Britannia on vienyt nimiinsä kolme edellistä Sixiä, mutta viekö neljännen, se on arvoitus. Rosie Rowett ja Nieve Holmes ovat mukana tälläkin kertaa, mutta Jane Daniels on vaihtunut Elizabeth Tettiin. Australia antaa taatusti kovan vastuksen. Podiumille voisi veikata myös USA:ta ja Ranskaa.

iso-britannia

Iso-Britannian kovat maajoukkueet.

Kisaa tiiviisti seuraavien kannattaa muistaa, että aika Argentiinassa on viisi tuntia Suomen aikaa perässä. Jos siis esimerkiksi kilpailun lähtöaika on kello 9.00 paikallista aikaa, ollaan Suomessa jo reilusti iltapäivän puolella.

sx