Rantala, Leppälä ja Pirttinen hakemaan sinettiä jääratamestaruuksilleen

Teksti
Ossi Rantala pitää hallussaan A450-luokan ykkössijaa ennen kauden päätöstä.
Kuva
Juhani Lind
Moottoripyöräilyn jääradan Suomen mestaruuskausi huipentuu Pihtiputaalla lauantaina. Mestaruudet ovat edelleen avoinna kaikissa SM- ja Suomen Cup -luokissa.

Alavudenseudun Moottoripyöräilijöiden (ASMP) Ossi Rantala kipusi edellisessä osakilpailussa kahden lähtövoittonsa ansiosta A450-luokan SM-sarjan kärkipaikalle Valkeakosken Moottorikerhon Mika Kallion edelle. Mikkelin Moottorikerhon Lasse Kurvinen ja yli kaksikymmentä kertaa jääradan Suomen mestaruuden voittanut, Konneveden Moottorikerho / UA:n Kari Vehniäinen ovat tasapisteissä seuraavilla sijoilla. Pihtiputaan lauantaissa on paljon ratkaistavana, mutta Kallio on sivussa ratamoottoripyöräilyn MotoGP:n MM-sarjan avaukseen liittyvien työkiireidensä takia.

A250-luokassa Helsingin Moottorikerhon vasta 13-vuotiaalla Viktor Leppälällä on todelliset huippumahdollisuudet napata tulokaskaudellaan kyseisen, maamme toisen pääluokan Suomen mestaruus. Sarja-avauksen lähdöt voittanut Leppälä on vain kolme pistettä edellä kakkospaikkaa pitävää Mika Kalliota, mutta viimeksi mainittu ei siis aja lauantaina. Sarjakolmosena on ASMP:n Ossi Ojala, jonka takana vaanii, joskin jonkin verran jääneenä viime talven kummankin luokan Suomen mestari Rantala.

- Lähdin kauden alussa hakemaan molemmista luokista parasta mahdollista tulosta, mutta nyt minulle on tarjolla yksi kulta ja yksi pronssi. Parhaani olen tehnyt. Olosuhteet ovat olleet, mitkä ovat. Minulla on ollut pikkupyörän moottorin kanssa ongelmia eikä treenikauteni ollut paras mahdollinen, varusmiespalvelusta suorittava Rantala kertoo.

- Lauantaina tavoitteeni on voittaa molemmat luokat. Pitää ottaa hyvä startti, olla tiukkana ja pitää tiukasti ajolinjat, etteivät muut tule ohi. Leppälän vauhti ei ole ollut yllätys. Tiesin, että hän on kova tänä talvena.

Ylöjärveläinen Leppälä on mielissään SM-sarjan piikkipaikastaan eikä ota paineita mahdollisista kultajuhlista.

- Kausi on mennyt hyvin. Vähän olen yllättynyt, mutta silti jo ennen kisoja vaikutti ajotreeneissä hyvältä. Kisojen kärjessä on ollut siistiä ajaa, vaikka se luokin painetta. Yritän silti vain keskittyä omaan tekemiseeni. Sarjajohtoni on hyvä, kun Kallio ei ole mukana. Lähden hyvillä fiiliksillä Pihtiputaalle eikä tunnu kauheasti paineita. Haen mestaruutta, viime viikolla toisen lajinsa, motocrossin kesäkelikauden Latviassa korkkaamassa käynyt Leppälä painottaa.

Jalasjärven Moottorikerho / UA:n Aatos Pirttinen, 12, on puolestaan ollut pitelemätön pienemmillä pyörillä kilpailevien, 10-15-vuotiaiden junioreiden luokassa voittaen kaikki neljä lähtöä. Keski-Suomen Moottorikerhon Miro Lehtosella on laskennallisesti mahdollisuudet nousta Suomen mestariksi, mutta hallitsevan mestarin Pirttisen etumatka on jo hurja. Saarijärven Moottoripyöräurheilijoiden Toivo Kaskismaa joutuu vielä taistelemaan SM-pronssista ja omaa mahdollisuudet nousta -hopealle.

- Varmasti on vähän jännittävämpää mennä lauantaina kisaan kuin yleensä. Kun saadaan koneet kestämään, on mahdollisuus mestaruuteen. Ei ole ollut ongelmia, muttei sitä voi ikinä tietää, kun ajetaan viritetyillä vehkeillä. Tavoitteessa olen pysynyt, vaikkei olekaan mennyt ”ökyhyvin”. Haen nytkin voittoa ja mestaruus maistuisi, Pirttinen sanailee iloisesti.

Pirttinen kilpailee Pihtiputaalla myös 125-luokan Suomen Cupissa, missä hän on neljäntenä.

- Minulla itselläni on kokoa vähän 125-luokkaan, mutta on silti saumat mitaliin. Se ei ollut kauden tavoite, mutta totta kai tässä on alkanut huulia lipoa sen suhteen, että jos kuitenkin mitali tulisi.

Uutuutena Pirttinen hyppää kansalliseen B250-luokkaan tavoitteenaan kerätä nousupisteitä A-luokkaan, jotta hän pääsisi aloittamaan ensi kauden suoraan SM-sarjasta.

Myös Suomen Cup -kausi pakettiin

Kun SM-luokat ajavat muiden osakilpailujen tapaan kaksi lähtöä Pihtiputaalla, on Suomen Cup -luokissa jäljellä enää yksi lähtö lauantaina.

125-kuutioisten pyörien 125-luokan Suomen Cupin ykkösenä on Varkaus Racing Teamin Juho Mähönen, joka on voittanut kauden kaksi ensimmäistä lähtöä. Helsingin Moottorikerhon Mauno Keskikallio on sarjakakkosena ja Warkauden Moottoripyöräurheilijoiden Niko Pekkonen kolmantena.

Konkarikuljettajien, 45-80-vuotiaiden Master-luokassa VRT:n Antti Pekkonen johtaa Suomen Cupia minimaalisesti ennen Jakobstads Motorklubb - Pietarsaaren Moottorikerhon Peter Lillkvistiä. Forssan Moottoriseuran Raimo Mononen kyttää kolmospaikalla.

Pihtiputaalla ovat mukana myös kansalliset luokat B450 ja B250. Lisäksi päivän ohjelmassa nähdään näytösajo sähkömoottoripyörällä.

Harjoitukset käynnistyvät lauantaina kello 10:00 ja kilpailulähdöt kello 12:00.

Napabull Racingin isännöimän kilpailun järjestämispaikkana toimii Hiekan uimaranta osoitteessa Pohjoisniementie 1, Pihtipudas. Tapahtumaan on yleisöllä vapaa pääsy. Kilpailukeskuksesta löytyy kioski.

Live-stream YouTubessa

Lauantain kilpailutapahtumien suora lähetys on katsottavissa MJP-Eventsin YouTube-kanavalla:
youtube.com/live/wwPvsPd4bKY?feature=share

---

SML SM-Jäärata, 3/3-osakilpailu, Pihtipudas, lauantai 9.3.2024

Napabull Racing ry.
Hiekan uimaranta
Pohjoisniementie 1
44800 Pihtipudas

Aikataulu

8:00 Ilmoittautuminen ja katsastus
9:40 Ohjaajakokous

10:00 Harjoitukset, aika-ajot

12:00 Kilpailulähdöt

Pääsyliput
Vapaa pääsy

Lisätiedot ja lähtöluettelo
https://motti.moottoriliitto.fi/sml/fi/publicEvents

Tulokset
https://tulosarkisto.fi/races/view/793

Live-tulokset
www.race-monitor.com/Live/Race/140347

Sarjataulukot
https://tulosarkisto.fi/championships/index/256

Sarjataulukoiden arkisto
https://motti.moottoriliitto.fi/sml/fi/publicRankResults

SML SM-Jäärata kilpailukalenteri 2024
10.2.2024 Alavudenseudun Moottoripyöräilijät
25.2.2024 Oriveden Moottorikerho
9.3.2024 Napabull Racing