Rankka SM-päätös

Niko Puotsaari vei nuorten Suomen mestaruuden.
Kuva
Jani Hovi
Enduron SM-sarja saatiin päätökseen Mikkelissä, joten näin on kaikki tämän kauden SM-mitalistit saatu selville.

Enduron SM-sarja päättyi Mikkelin Moottorikerhon Otavan maastoissa järjestämään kilpailuun. Kisa oli pitkä ja lisäksi vielä perinteistä suomienduroa, joka ei aivan kaikkia kuljettajia miellyttänyt. Myös aikataulu oli paikoin melkoisen tiukka, josta kertoo myös se, että vain yksi kuljettaja selvisi päivästä ilman AT-pisteitä. Itse en ainakaan vastaavaa muista ihan lähihistoriasta, joka tosin omalla kohdallani ei ulotu kuin reilun 30 vuoden päähän. Jotain kisasta kertoo varmasti sekin, että keskeyttäneitä oli yli puolet startanneista ja kolmessa luokassa maalia ei nähnyt kukaan.

Yksi kuljettaja oli kuitenkin selkeästi yli muiden. Tällä kaudella jo sekä yleismestaruuden että SME3-luokan tittelin varmistanut Eemil Pohjola yllätti kaikki ja lähti kisaan 125-kuutioisella pyörällä. Mitä pidemmälle kisa eteni, sitä selvemmin ilmeni, että ajomiehelle on ihan sama, minkä kokoisella pyörällä kisaan lähtee. Pohjola ajoi nimittäin selkeästi yleiskilpailun voittoon. Toki reilua eroa kisan kärjessä auttoi se, että Pohjola oli ainoa kuljettaja, joka selvisi reitistä ilman AT-pisteitä.

- Oli tosi kivaa ajaa pitkästä aikaa piikillä. Olen edellisen kerran ajanut piikillä 10 vuotta sitten kun ajoin junioreissa. Pehmeissä paikoissa oli vähän vaikeaa ja tuli läheltä piti tilanteita, koska piikkiä joutuu ajamaan niin isoilla kierroksilla. Aikataulu oli kyllä tiukka. Sille tiukalle välille minulla jäi ehkä pari minuuttia huoltoaikaa ensimmäisellä kierroksella. Hyvin kuitenkin meni, Pohjola jutusteli.

d

Eemil Pohjola.

Yleiskisan toiseksi sijoittunut Peetu Juupaluoma otti 4 AT-minuuttia ja ilman niitä ero olisikin ollut vain kuusi sekuntia. Juupaluoman kakkossija tiesi hänelle myös SM-hopeaa. Yleiskilpailussa kolmanneksi ajoi Niko Puotsaari. Neljäs oli Antti Hänninen, joka sai kaulaansa SM-pronssin ja päivän viides oli Eetu Puhakainen.

Luokittain

SME1-luokassa kaksi ensimmäistä mitalistia oli jo selvillä Hugo Svärdin viedessä mestaruuden ja Albert Juholan hopean. Pronssista taistelivat Niko Puotsaari ja Jussi Arvaja. Svärdiä ei enää Mikkelissä nähty ja Eemil Pohjolan kuitatessa luokkavoiton Niko Puotsaari ajoi luokan kakkoseksi. Se riitti SM-pronssiin. Päivän kolmas oli Jani Viljanen.

SME2-luokan vei Mikkelissä nimiinsä jo mestaruuden varmistanut Peetu Juupaluoma. Eetu Puhakainen oli päivän kakkonen ja samalla varmistui SM-hopea. Jaakko Rinkinen taisteli SM-pronssista ja ajoi kolmanneksi, mutta sekään ei riittänyt, koska Dick Bergman ajoi maaliin kuudentena. Näin pronssinen SM-lätkä Bergmanin kaulaan.

SME3-luokassa jaossa oli enää pronssimitali, sillä mestaruus oli Eemil Pohjolan ja hopea Antti Hännisen, joka ajoi Mikkelissä luokkavoiton. Toiseksi sijoittui Juuso Jaatinen ja muita ei maaliin asti selvinnytkään. Näin pronssi meni Ville Meisolalle, vaikka tilille tulikin keskeytys, sillä pronssiin mahdollisuudet omannut Juha-Pekka Tirkkonen ei Mikkelissä ajanut.

SMU20-luokassa mestaruus oli kahden kauppaa. Niko Puotsaari ja Albert Juhola starttasivat kisaan vain pisteen erolla, joten nopeammasta tuli Suomen mestari. Puotsaari teki homman selväksi ensimmäisestä maastokokeesta lähtien. Hän oli nopein jokaisella maastokokeella ja otti näin tyylillä päivän voiton lisäksi Suomen mestaruuden. Juhola oli päivän kakkonen ja se tiesi SM-hopeaa. SM-pronssi meni kolmanneksi ajaneen Oskari Vuoren palkintokaappiin.

- En jännittänyt etukäteen ja kisa lähtikin kulkemaan tosi hyvin. Olen tyytyväinen, totesi Puotsaari lyhyesti.

Naisten luokassa Viivi-Maria Mäkinen tuli pistejohdossa Mikkeliin. Kisasta oli tuloksena voitto ja sehän tarkoitti mestaruutta. Päivän kakkonen oli Iina Turkki ja siinä olivatkin maaliin päässeet.

- Oli tosi rankka päivä. Enempää en olisi jaksanut ajaakaan. Sikäli meni hyvin, etten jäänyt kiinni kertakaan. Aikataulu ja pätkät olivat tosi haastavia. Jännitin jo ennen kisaa niin, että näin yöllä painajaisia pyörän hajoamisesta jo ykköspätkälle. Olen tosi tyytyväinen mestaruuteen, iloitsi Mäkinen.

g

Viivi Mäkinen.

Koska pisteissä toisena ollut Janette Mielonen tuli hylätyksi myöhästymisrajan täytyttyä, nousi toiseksi ajanut Iina Turkki SM-hopealle ja Mieloselle tuli sarjasta muistoksi pronssinen SM-mitali.