Puolivälissä ollaan

Teksti
Kuva
Dario Agrati
Enduron MM-sarja on puolivälissään, kun tulevana viikonloppuna Italiassa ajetaan sarjan neljäs kilpailuviikonloppu.

Endurokuljettajat pääsevät juhlimaan juhannusta kilpailun merkeissä, kuten hyvin usein ennenkin, kun sarjan neljäs kisaviikonloppu ajetaan Italian Bettolassa. Bettola on pieni, vajaan 3 000 asukkaan kunta, joka sijaitsee noin 30 kilometriä Piacenzasta etelään. Suomalaisittain varmasti tutumpi paikka on Milano, jonne on matkaa noin 100 kilometriä.

Kilpailu

Kilpailu sujuu vanhalla tutulla kaavalla. Perjantai-illalla ajetaan supertesti, jonka alkamisajankohtaa järjestäjä arpoo edelleen. Suunnitelmissa on joko kello 19.00 tai 20.00 Suomen aikaa. Lauantaina ja sunnuntaina kierretään 46 kilometrin pituista, kahdeksikon muotoista reittiä 3,5 kierrosta. Ensin ajetaan extremetesti ja seuraavaksi endurotesti. Tämän jälkeen käydään varikolla huollossa, josta lähdetään kahdeksikon toiselle puolikkaalle, jossa ajetaan crossitesti ja palataan jälleen varikolle huoltoon ja aloittelemaan uutta kierrosta. Kisapäivän pituus riippuu käytettävästä aikataulusta, mutta koska kisapäivä käynnistyy kello 10.00 Suomen aikaa, voidaan ensimmäisiä kilpailijoita odotella maaliin noin kello 17 aikoihin.

Suosikit

EnduroGP-luokassa kolmen kärki on jo hieman karannut muilta. Pistejohtajana Italiaan tulee Josep Garcia, mutta toisena vain 10 pisteen päässä on Andrea Verona, joka harjoitteli viime viikonloppuna EM-sarjassa voittamalla San Marinon osakilpailussa yleiskilpailun kumpanakin päivänä. Veronasta puolestaan vain pisteen päässä on viimevuotista mestaruuttaan puolustava Steve Holcombe. Podiumille mielivät varmasti myös Nathan Watson ja Brad Freeman, joiden kummankin pistesaldoa rasittaa yksi nollapäivä.

Enduro1-luokasta Josep Garcia jahtaa kauden toista mestaruuttaan, mutta ero Steve Holcombeen on vain kuusi pistettä. Eroa ei paljon synny, sillä kaksikko on tähän mennessä jakanut keskenään kauden ykkös-ja kakkossijat. Pistekolmonen Jamie McCanney on jo 28 pistettä kärkeä jäljessä. Roni Kytönen on sarjassa yhdeksäntenä ja lähtee hyvillä mielin viikonlopun pistejahtiin. 

- Sain hyvin harjoiteltua tässä tauolla ja tunteja tuli hyvin pyörän päällä. Kilpailuja on myös tullut hyvin, joten lähden luottavaisin mielin viikonlopun MM-enduroon. Crossitesti vaikuttaa tosi hyvältä ja se on vastaavanlaista peltoa, mitä olen harjoitellut myös kotona. Tosin korkeuserot eivät olleet ihan samaa luokkaa mitä täällä, mutta tällaista kuivaa, kokkareista maaperää on tullut ajettua. Endurotesti on hyvin perinteinen italialainen, Kytönen kertoi.

Luokan toinen suomalaiskuljettaja Hermanni Haljala on sarjassa kymmenentenä ja alkukausi on ollut Haljalalle pettymys. Nyt on lupa odottaa parempaa, sillä pyörään on tehty muutoksia ja San Marinon EM-kisassa viikko sitten Haljala harjoitteli kakkossijalle.

Enduro2-luokassa Andrea Verona on voittanut kuudesta kisasta viisi ja ollut kerran toinen, joten tuskin täälläkään kovin huonosti menee. Ero toisena olevaan Samuele Bernardiniin on jo 27 pistettä. Kolmantena oleva Nathan Watson on sen sijaan vain kahden pisteen päässä kakkospaikasta.

Enduro3-luokan pistejohtaja on Brad Freeman yhdestä keskeytyksestään huolimatta. Todennäköistä on, että pistekakkonen Matteo Cavallo ei täälläkään pysty Freemania haastamaan, vaikka ero onkin vain neljä pistettä. Kolmossijalle on sen sijaan tunkua, sillä Hamish Macdonald, Albin Norrbin, Morgan Lesiardo ja Julien Roussaly ovat viiden pisteen sisällä toisistaan.

Juniorit

Junioreissa ovat juhlineet ruotsalaiset. Axel Semb johtaa sarjaa 14 pisteen erolla ennen Max Ahlinia. Kevin Cristino on kuitenkin vain viiden pisteen päässä Ahlinista, joten ei ainakaan järjestystä podiumilla kannata lähteä veikkaamaan. Samuli Puhakaisen kohdalla sarja on lähtenyt myös kaikkea muuta kuin odotetulla tavalla käyntiin. Sarjan 12 sija tässä vaiheessa on selkeä pettymys. Viikko sitten ajettu San Marinon EM-kisa antoi kuitenkin viitteitä paremmasta kun Puhakainen nousi siellä sunnuntaina podiumille. Mikäli tällä viikolla tehdyt pyörän säädöt ovat vielä parantaneet ajettavuutta, niin tulos voi olla lopultakin sitä mitä Puhakainen on hakenut. 

Youth-luokassa kärkikaksikko alkaa karata muilta. Pistejohdossa Bettolaan tulee Alberto Elgari, mutta vain kuuden pisteen päässä niskaan puhaltaa Manuel Verzeroli. Pietro Scardina, Clement Clauzier ja Romain Dagna tähtäävät myös podiumille. Suomalaisvärejä puolustavat Tiitus Enjala ja Juho Ahokas. Enjala on sarjassa sijalla 13 ja lisäpisteitä voisi hyvinkin tulla, sen verran hyvin sujui EM-kisa San Marinossa. Juho Ahokkaalla ei vielä MM-pisteitä ole, mutta vauhti San Marinossa antoi uskoa siihen, että täällä voisi hyvinkin jo pistetili aueta.

Naisilla on vuorossa vasta sarjan kolmas kisaviikonloppu, sillä he eivät ajaneet edellisessä osakilpailussa Romaniassa. Pistejohdossa on Mireia Badia. Hänellä on 12 pisteen johto ennen toisena olevaa kaksikkoa Francesca Nocera ja Rachel Gutish. Gutish oli loistovauhdissa San Marinossa voittaen siellä molemmat päivät, joten ei olisi ihme vaikka hän nappaisi täältäkin täydet MM-pisteet.