Prätkällä töihin

Teksti
Moottoripyöräilyn iloa halutaan korostaa jälleen valtakunnallisella Prätkällä töihin -päivänä perjantaina 4.6.2021, jolloin kaksipyöräisiä toivotaan joukolla päristelemään liikenteeseen.

Teknisen Kaupan Liiton moottoripyöräjaosto haluaa kannustaa kaikki moottoripyöräilijät näyttävästi liikenteeseen Prätkällä töihin -päivänä perjantaina 4.6. 

– Kampanjapäivänä toivomme Suomen moottoripyöräilijät pyörän selkään ja näkymään suuren maailman tyyliin liikenteessä – turvallinen ajoasenne huomioiden, kehottaa Teknisen Kaupan Liiton moottoripyöräjaoston uusi puheenjohtaja Jarkko Tuomisto.

Prätkällä töihin -päivän keulakuvina nähdään tänä vuonna kaksi moottoripyöräpoliisia, Kimmo Järvinen sekä Sari Hukkanen. Poliisit haluavat tuoda esille turvallisen ajotavan ja -asenteen merkitystä moottoripyöräilyssä.

– Villi vapauden tunne ja ajamisen riemu voidaan saavuttaa myös turvallisesti ja järki päässä, sanoo kymmeniä moottoripyöräpoliiseja kouluttanut Järvinen.

Poliisitkin pakahtuvat ajamisen ilosta

Samaan tapaan kuin puihin ja luontoon puskee vihreää, moottoripyöräilijät kaivavat kevätauringon paahteessa prätkät talleistaan ja ilmaantuvat jälleen katukuviin. Keväiset tienpenkat tuottavat kipinöitä myös poliisien kantapäihin, sillä moottoripyöräpoliisit iloitsevat alkavasta kesäkaudesta siinä missä muutkin motoristit.

– Kyllä tätä työtä tehdään puhtaasti rakkaudesta lajiin, Järvinen hymyilee.

– Kesää odotetaan joka kerta yhtä innolla, vaikka talvitauko tuhansien ajokilometrien jälkeen on aina paikallaan, neljättä vuotta moottoripyöräpoliisina työskennellyt Sari Hukkanen sanoo.

Moottoripyöräpoliisien ajokilometrit ovat vaikuttavia. Ajokaudella ajetaan tyypillisesti kymmenisen tuhatta kilometriä ja yksi vuoro kestää kellon ympäri. Poliiseja ei pidä poissa pyörän selästä edes sade tai suomalaisen kesän koleus. Varusteet vain valitaan kelin mukaan.

Asenne pitää tiellä

– Moottoripyöräilyyn liittyy toki riskejä, mutta omaan turvallisuuteen voi moottoripyöräilyssä monin keinoin vaikuttaa, Tuomisto toteaa.

– Oma asenne on kaikista tärkein juttu. Moottoripyöräpoliiseille tapahtuu todella vähän vahinkoja, vaikka olemme liikenteessä lähes miljoona kilometriä vuodessa. Vakavia onnettomuuksia tapahtuu erittäin harvoin ja viimeisiin kuolemaan johtanut onnettomuus tapahtui 1967, Järvinen sanoo.

– Vahinkoja sattuu harvoin, koska osaamme käyttää ajoneuvoa riittävän hyvin, hallitsemme liikennesäännöt ja kunnioitamme niitä. Lisäksi valmistaudumme erilaisiin tilanteisiin huolellisesti ja saamme joka vuosi ajokoulutusta ennen kuin nousemme pyörän selkään, Hukkanen luettelee.

Prätkällä töihin turvallisesti

Hukkanen ja Järvinen korostavat hitaan ajamisen opettelua. Ensin opetellaan hallitsemaan moottoripyörä alhaisissa nopeuksissa ja vasta pikkuhiljaa nopeuksia kasvatetaan.

– Kun osaat ajaa hiljaa, osaat ajaa myös kovempaa. Hidasajoa kannattaa harjoitella aina erityisesti uuden ajokauden alussa. Ajotuntejakin on silloin tällöin hyvä ottaa. Puolueettomat ammattilaisen silmät kertovat paljon ajotaidon nykytilanteesta. Muistathan myös aina pyörän selkään hypätessäsi tarkastaa jarrut ja muut hallintalaitteet sekä pyörän painopisteet, Hukkanen muistuttaa.

– Suomen teillä kulkee loistavia motoristeja, joilla on asiat ja asenteet erittäin hyvällä mallilla, Järvinen kiittää.

Poliisit pitävät moottoripyöräilyä hyödyllisenä liikkumismuotona kaupungeissa, sillä moottoripyörät helpottavat ruuhkia sekä vähentävät tunkua pysäköintipaikoilla.

– Toivotamme kaikille iloa ajamiseen. Moottoripyöräillessä huono tuuli tai stressi haihtuu ja työmatka voi toimia siirtymäriittinä vapaa-aikaan.

Moottoripyöräliikkeissä uutuusmallit kokeiluun

Moottoripyörien suuret koeajopäivät oli tarkoitus järjestää kevään aikana, mutta aluehallintoviraston rajoitusten ja suositusten takia ne peruttiin. Moottoripyöräliikkeissä järjestetään kuitenkin omia koeajotapahtumia, joissa moottoripyörien uutuusmalleja pääsee kokeilemaan.

– Liikkeistä asiantuntevan myyjän opastuksella jokainen löytää varmasti mieluisensa moottoripyörän, jolla voi kesän aikana hurauttaa myös prätkällä töihin, Tuomisto vinkkaa.

Päristelystä kuvat mp-messujen Instagram-tilille

Prätkällä töihin -päivänä 4.6 omasta päristelystä toivotaan kosolti kuvia Instagramiin hashtagilla #prätkällätöihin. Parhaat kuvat nostetaan @mpmessut -Instagram-tilin kuvavirtaan.