Pohjola omaa luokkaansa Oulussa

Eemil Pohjola (kesk.) voitti historian ensimmäisen Oulussa ajetun endurokilpailun. Aleksi Vilkko (vas.) oli kakkonen ja Paavo Henriksson kolmas.
Kuva
Jani Hovi
Historian ensimmäinen Oulussa järjestetty endurokilpailu päättyi odotetusti Eemil Pohjolan voittoon.

Aamuinen auringonpaiste vaihtui myöhemmin pilvipoudaksi, mutta sadetta ei onneksi saatu. Lämpötilakin oli 25 asteen tuntumassa, joten kukaan ei varmasti ainakaan palellut. Pientä alkukankeutta oli järjestelyissä, sillä kivikkoinen MK2 jouduttiin osalta luokkia perumaan kokonaan, koska siellä ajettiin jonkin verran harhaan. Laskettelurinteessä ajettu ensimmäinen maastokoe sai puolestaan kaikilta kiitosta. Maastokoe 3 oli melkoista hiekkapatikkoa, joten kaikki kolme maastokoetta olivat luonteeltaan erilaisia. 

Ensimmäisinä reitille pääsivät A-, B- ja V40-luokkien kilpailijat, jotka kiersivät kolme maastokoetta sisältäneen reitin neljään kertaan. 

Kun ensimmäinen kierros oli takana, johti Eemil Pohjola kisaa jo 50 sekunnin marginaalilla. Kakkospaikkaa piti hallussaan toisella maastokokeella pohjat ajanut Aleksi Vilkko. Kolmantena oli Paavo Henriksson perässään Markus Michelsson ja Albert Juhola. 

Toinen kierros ei kärkikolmikon järjestystä muuttanut. Pohjola kasvatti johtonsa jo lähes kahteen minuuttiin. Vilkon ja Henrikssonin ero toisiinsa oli lähes puolitoista minuuttia. Nelospaikasta oli menossa tiukka kisa Michelssonin ja Juholan välillä. Kuudennella maastokokeella Juhola nousi kolmen sekunnin turvin Michelssonin edelle. 

Kolmas ja neljäs kierros eivät enää järjestystä kärjessä muuttaneet. Eemil Pohjola otti odotetusti yleiskilpailun voiton ylivoimaisella lähes neljän minuutin erolla ennen toiseksi sijoittunutta Aleksi Vilkkoa. Samalla Pohjola voitti myös A3-luokan. 

- Toinen maastokoe oli melkoista kivikkoa ja se ei kyllä sopinut minulle ollenkaan. Kokeilin erilaisia säätöjäkin, mutta mikään ei auttanut. Oli kyllä melkoisen raskas kisa, Pohjola kertoi. 

- Ajan välillä näitä normaaleja kisoja, kun extremekisoja on niin vähän. Kivikkopätkä oli helppo ja meni oikein hyvin. Muilla maastokokeilla minulla ei ollut mitään jakoa Pohjolan vauhtiin, Vilkko puolestaan selvitti. 

Yleiskilpailun kolmantena podiumille nousi Paavo Henriksson, joka oli samalla myös A1-luokan nopein. A2-luokassa voiton otti yleiskisassa neljänneksi ajanut Markus Michelsson. 

V40-luokassa parhaasta vauhdista vastasi Jari Mattila. Tiukkaa kuitenkin oli, sillä toiseksi ajanut Arto Kallioinen hävisi vain parikymmentä sekuntia. Kolmantena maaliin ehti Mika Paavola jääden 11 sekuntia kakkossijasta. 

Kierros vähemmän 

C-luokissa ja V50-luokassa kilpailijat pääsivät hieman helpommalla. He kiersivät reitin kolmeen kertaan. 

C1-luokassa johtopaikka vaihtui useaan otteeseen kärkikolmikon kaikkien kuljettajien ollessa välillä kisan johdossa. Nopeimmaksi osoittautui lopulta Leevi Ritari. Hän löi toiseksi ajaneen Elias Lindhin reilulla minuutilla. Kolmanneksi kiirehti Erno Alatalo. 

C2-luokassa Joonas Huuskonen ajoi vain yhden pohja-ajan, mutta tasaisuus on valttia. Voitto kirjattiin vajaan minuutin turvin ja seuraavan kisan Huuskonen saakin ajaa B-luokassa. Toiseksi kiireisin oli Tuukka Jylhä ja kolmantena pääsi podiumille nousemaan Pasi Matilainen. 

C3-luokan voittajaksi ja samalla nousun B-luokkaan ajoi Ville Kettunen. Luokan kakkonen oli Eeli Saari ja kolmantena maaliin ehti Timo Hartikainen. 

V50-luokassa Jari Hellman ajoi kaikki maastokokeet hiukan muita nopeammin ja kuittasi näin voiton runsaan kahden minuutin erolla ennen toiseksi sijoittunutta Harri Ritaria. Kolmossija kirjattiin Antti Puolakalle. 

Kaksi kierrosta 

Naiset ja V60-luokan kilpailijat kiersivät reitin kahdesti ja päälle vielä kertaalleen ensimmäisen maastokokeen. Classic-luokassa selvittiin pelkällä kahdella kierroksella. 

D-luokassa Viivi-Maria Mäkinen ja Sanna Sainio takoivat vuorotellen pohja-aikoja. Sainio oli maastokokeilla kilpasiskoaan nopeampi, mutta kahdeksan AT-minuuttia oli ehdottomasti liikaa ja näin voitto meni Mäkiselle. Sainio oli AT-minuuteistaan huolimatta kisan kakkonen. Kolmanneksi sijoittui Milja Käpynen. 

V60-luokassa Veli-Matti Mäkinen teki selvää jälkeä ajamalla yhtä maastokoetta lukuun ottamatta kaikille muille pohjat. Tämä riitti päivän voittoon puolentoista minuutin erolla ennen toiseksi ajanutta Jussi Tuomistoa. Päivän kolmonen oli Ari Kannela. 

Classicissa ykköspytyn pokkasi ainoana matkaan lähtenyt Martti Ketelä.