Pohjois-Savon jääratakiertue

Teksti
Kuva
Markku Laukka
Pohjois-Savon jääratakiertueella kilpailtiin lauantaina rapsakassa parin kympin pakkasessa Keiteleellä ja sunnuntaina hieman inhimillisemmissä olosuhteissa Kuopiossa.

Neljän ajetun kilpailun jälkeen voidaan todeta kilpailuareenoiden sisältävän todella monipuolisesti erilaisia jääratoja, joissa osassa keskinopeus nousee noin 110 km/h ja osassa ajetaan taas reilusti alle satasta keskimäärin kierroksella.

Radat ovat sisältäneet todellisia jarrukaarteita sekä erittäin vaativia ajettavia kaarroksia, joissa kunkin kuljettajan taidot todella haastetaan.

On hienoa ajaa jääratapyörällä täyttä vauhtia pääsuoran kaarteeseen, jossa lähes U-malliseen mutkaan ei juurikaan jarruun kosketa, vaan täydestä vauhdista lähestytään kaarretta täysin eri ajatusmallilla. Se miten tämä on jääradalla mahdollista, onkin eri ajotekniikoiden yhdistelyä ja se tekeekin lajista monipuolisen ja soveltuvan aivan eri taustaisille kuljettajille.

Keiteleen rata haastoi erilaisella jääalustalla, joka oli lumesta sulanutta jäätä. Pito oli erittäin paljon huonompi kuin sunnuntain täysin neitseellinen Kallaveden jää Kuopiossa.

Voidaan sanoa, että Kuopion rata sisälsi hyppyreitäkin, kun 160 km/h vauhdissa jään korkeuserot ”hyppyyttivät” kuskien välilevyjä. Jääradalla jokaisella kierroksella on erilainen olosuhde, jokaisella radalla on omat haasteensa ja pyörien olisi oltava keskimääräisesti hyviä ajaa jokaisella osa-alueella ehkä jopa vaihtelevalla ajotyylillä, siinä sitä haastetta riittää!

Pohjois-Savosta Team Motopalvelu haki edelleen voittoja. Lahtelainen Eemeli Lahti kukisti kilpakumppaninsa B450 luokan erissä ja Mäntyharjun Lasse Kurvinen veteraaneissa ja sprint450 lähdöissä.

Lasse johtaa nyt neljän voiton myötä 20 pisteellä veteraanien Suomen Cuppia, joten Saarijärvellä olisi mahdollisuus varmistaa mestaruus hyvällä ajolla.

Peetu Aalto saapui jääareenoille ja osallistui piikkiluokkaan sekä pienempään A-luokkaan saavuttaen kelpo sijoitukset piikeissä oltuaan Keiteleellä neljäs ja Kuopiossa toinen. A250 luokassa sijoitukset olivat Peetulla Keiteleen kahdeksas ja Kuopion yhdeksäs.

Vertti Takala on näyttänyt neljän osakilpailun jälkeen, että kovalla itseluottamuksella ja hyvällä ajolla voidaan huonot lähdöt paikata voitoilla. Vertti onkin vahva ennakkosuosikki molempien SM-luokkien mestariksi.

B-luokissa nähtiin taas eri voittajia ja LK-racingin Castrol-tuotepaketin suorituspisteet menivät junnuluokissa Keiteleellä Ojalehdolle, mutta Kuopiossa suoritus kovasta yrittämisestä ja viimeisen kaarteen mahtavasta kahden kuljettajan ohituksesta vastannut Aleksi Markkanen vei Lasse Kurvisen arvostelupisteet. Näin ollen junnuluokissa on kovaa kisaa ja se vie kuljettajia kehityksessä eteenpäin, välillä kova yrittäminen kostautuu ja välillä palkitsee.

Lasse on tosin jättänyt Eemeli Lahden suorituspisteiden ulkopuolelle, vaikka Eemelin otteet jääradalta ovat olleet erinomaiset.

Kuopion kilpailu oli katsojamenestys, osin varmasti median uutisoinnin houkuttelemana, kun kovan luokan MotoGP kuski Jack Milleri saapui näytösajoon. Miller otti selkävoiton leikkimielisessä kisassa managerinsa Aki Ajon kanssa, mutta kova juttu oli ottaa osaa SM-450 luokkaan ja saapuea kolmantena maaliin. Mahtavaa näkyvyyttä hienolle lajille!

Kuopion kisa oli tapahtumana varmasti monelle mieleenpainuva ja Team Motopalvelu/ LK-racing teltalla vierailleet lapset pääsivätkin uudet pipot päässä, taskut täynnä tarroja kotiin. Kävi jotkut istumassa jääratapyörien päälläkin kaasutellen ja päristellen, sieltä se kiinnostus lähtee saapua ensi vuonnakin.

Jääratakausi jatkuu Saarijärvellä 3.3. ja Konnevedellä onkin ensi sunnuntaina jälleen uutta. Seuraa uutisointia ja tule katsomaan mitä tapahtuu jääradoilla.

Tiedote: LK-Racing Polaria

Lasse Kurvinen ehti viettämään aikaa lasten parissa ennen kilpailukauden aloitusta ja tyytyväisiä junnuja lähti seuraamaan kisaeriä taskut täynnä tarroja ja lämmin pipo päässä.