Perjantaina Suomen mahdollisuus loistaa

Teksti
Speedway Of Nations 2019, etualalla sinisellä tunnusvärillä Tero Aarnio
Kuva
Ian Charles
Speedway Of Nations, vapaasti suomennettuna speedwayn joukkue-MM alkaa huomenna perjantaina Latvian Daugavpilsissa.

Tulevan viikonlopun aikana ajetaan lähellä Venäjän rajaa sijaitsevassa kaupungissa kaksi semifinaalia, joista molemmista kolme parasta jatkaa finaaliin. Iso-Britannnian Manchesterissa ajettavaan finaaliin lokakuun puolivälissä on jo nimetty kotijoukkue, jonka haastamista Suomikin lähtee Latviassa tavoittelemaan.

Suomen joukkueeseen nimettiin ensimmäisessä vaiheessa kaikkiaan viisi kuljettajaa, joista joukkueenjohto on valinnut nyt kolme kuljettajaa, jotka radalla perjantaina nähdään. Viime vuosien selkeä Suomen ykköskuljettaja Timo Lahti ottaa ykkösnumeron jo tottunein ottein vastaan. Daugavpilsin rata on Lahdelle tuttu jo pidemmänkin ajan takaa, eikä siitä ole kuin muutama kausi kun Lahti oli paikallisen joukkueen kiintotähti sen ajaessa Puolan 1. divisioonassa. Vuonna 2018 vastaavassa tilanteessa ehkä elämänsä kilpailun ajanut Tero Aarnio ajaa puolestaan numerolla kaksi ja antaa varmasti jälleen kaikkensa maansa puolesta. Suomen U21 kuljettajana nähdään nuorten hallitseva Suomenmestari Timi Salonen.

Suomen kilpailu alkaa erästä neljä, kun vastaan asettuu Yhdysvallat. Sisemmiltä radoilta starttaava Suomi on erässä etulyöntiasemassa, vaikka amerikkaiset ovatkin kautta linjan parin viime vuoden aikana nostaneet kilpailukykyään kansainvälisellä tasolla. Erässä seitsemän vastaan asettuva Ruotsi on kovempi vastus, mutta ei missään nimessä mahdoton voitettava. Päästäkseen ottelun loppupisteissä neljän parhaan joukkoon, on Suomen yksinkertaisesti vain voitettava sekä Slovenia että Tsekki puhtaasti. Päivä kunto sitten ratkaisee erät ja niiden lopputulokset Puolaa ja Tanskaa vastaan, jotka ovat selkeät ennakkosuosikit suoraan jatkoon menijöiksi, ja itseasiassa MM-mitalisteiksi. Muiden ajaessa sopivasti sekaisin keskinäisissä erissä, saattaa Suomi olla selkeästikin mukana illan ja kolmannen jatkajan päättävässä finaalierässä.

Aarnio lähtee Latviaan hakemaan finaalipaikkaa: ”Kaikki on meille mahdollista, eikä vastus ole niin kova etteikö meillä olisi selvää mahdollisuutta pärjätä jatkopaikkoja ajatellen. Mukana olevista kuljettajista löytyy muutama yksittäinen nimi, jotka selvästi erottuvat tasoltaan joukosta, mutta muuten kaikki on auki. Kun syöttö on laitteissa ja miehessä kunnossa, niin kaikki on aina mahdollista. Daugavpilsin rata on meidän kaikille kuljettajille tuttu, ja nyt kun paikallinen joukkue putosi kakkosdivisioonaan täksi kaudeksi, niin ei siellä kukaan ole tällä kaudella mitenkään erikoisesti päässyt ajamaan. Siltäkin pohjalta asetelmat ovat tasaiset.”

MONSTER ENERGY SPEEDWAY OF NATIONS, KOKOONPANOT

SEMIFINAALI 1, DAUGAVPILS LATVIA 17.9.2021

  • YHDYSVALLAT: 1) Broc Nicol, 2) Luke Becker, 3) Blake Borello (U21) ja jj Steve Evans
  • PUOLA: 1) Bartosz Zmarzlik, 2) Dominik Kubera, 3) Jakub Miskowiak (U21) ja jj Rafal Dobrucki
  • TSEKKI: 1) Vaclav Milik, 2) Josef Franc, 3) Petr Chlupac (U21) ja jj Filip Sitera
  • TANSKA: 1) Leon Madsen, 2) Mikkel Michelsen, 3) Mads Hansen (U21) ja jj Hans Nielsen
  • SLOVENIA: 1) Matic Ivacic, 2) Nick Skorja, 3) Anze Grmek (U21) ja jj Gregor Arnsek
  • RUOTSI: 1) Fredrik Lindgren, 2) Pontus Aspgren, 3) Philip Hellstrom-Bangs (U21) ja jj Morgan Andersson
  • SUOMI: 1) Timo Lahti, 2) Tero Aarnio, 3) Timi Salonen (U21) ja jj Jyri Palomäki

Suomen semifinaali alkaa kello 19.00 Suomen aikaa ja on seurattavissa lajin erilaisista tulospalveluista ja stream-sivustoilta. Koko Speedway Of Nations, kuten myös loput kauden henkilökohtaisesta MM-sarjasta näkyy myös Viaplay-palvelusta