Pääsihteerillä on asia

Teksti
Suomen Moottoriliiton pääsihteeri Ville Salonen kertoo SML:n kuulumisia kesän kynnyksellä.

Kesän kilpailukausi on saatu monen lajin osalta käyntiin ja kevään aika on kulunut hyvin odottavissa tunnelmissa. Toimisto ja luottamusryhmät ovat tehneet työtä päättyneen talvikauden mahdollistamiseksi ja tietysti tulevan kesän kilpailutoiminnan osalta. Odotusta ovat omalta osaltaan luoneet voimassa olevat toiminnan rajoitukset ja niiden mahdollinen purkamisaikataulu sekä se, miten rajoitukset tulevat jatkumaan kesäkuun puolella? Varainhankinnan puolella on myös tehty töitä yhteistyössä Rivents oy:n kanssa ja kevään aikana on solmittu sopimuksia, joilla tavoitellaan parempia palveluja jäsenistölle sekä SML:n lajien näkyvyyden edistämistä kansallisissa medioissa. SML:n liittokokous järjestettiin ensimmäisen kerran etäyhteydellä, eikä pidä myöskään unohtaa MotoGP- ja MXGP -hankkeita, jotka ovat olleet keskeisiä keskustelun aiheita lähes viikoittain. Tasa-arvoasiat ovat myös olleet esillä keskusteluissa ja näin ollen onkin jälleen paikallaan avata jäsenistölle viime kuukausien pääasioita ja tapahtumia. Tässä tämän kertainen pääsihteerin pakina ajankohtaisista kevään asioista.

Aloitetaan järjestöuutisilla. Liittokokous on vuosittainen, perinteinen kevään sääntömääräinen jäsenistön kokoontuminen ja tänä vuonna kokous järjestettiin etäyhteyksin 11.5.2021 SML toimistolta käsin. Vuodet 2020 ja 2021 on nostaneet esille SML:n ry-sääntöjen päivittämistarpeen ja liittokokous vahvisti hallituksen esityksen ry-sääntöjen muutoksista. Uudet sääntökirjaukset mahdollistavat nyt etäkokousten järjestämisen ilman erillistä poikkeuslainsäädäntöä ja tämä antaa myös meille enemmän mahdollisuuksia jäsenistön tavoittamiseksi. Osanotto on ollut viime vuosikymmenen osalta hyvin pientä ja toivottavasti tämän uudistuksen myötä näemme yhä enemmän jäsenistön edustajia ottamassa liittokokouksiin. Tämän vuoden kokouksessa hallitukseen nimettiin kaksi uutta jäsentä ja käytän tässä mahdollisuuden toivottaa tervetulleeksi Patrick Mannerin ja Ari Leinosen, jotka nousevat uusina vahvistuksina mukaan hallitustyöhön. Kiitos on paikallaan myös poisjääneille hallituksen jäsenille ja kiitokset siis Pasi Jaatiselle ja Mika Saromalle menneistä vuosista ja menestystä tulevaan! Liittokokouksessa käytiin läpi myös vuoden 2020 talousluvut ja kaikki halukkaat voivat käydä katsomassa tuloslaskelman ja taseen kirjaukset SML:n verkkosivuilla julkaistusta vuosikertomuksesta.

Kevään isoja asioita ovat olleet Rivents oy:n johdolla toteutettava varainhankinta ja yhteistyötahojen kartoittaminen. SML uutisoi aiemmin tänä vuonna Lippu.fi-yhteistyöstä ja sopimuksen myötä SML:n kilpailukalenterin kilpailujen kansalliset, Suomen cup- ja SM-kilpailut pääsevät Lippu.fi palveluun. Kerhot pääsevät rakentamaan ennakkolipunmyynnin Lippu.fi palveluun ja tapahtuman tueksi järjestäjä saa käyttöönsä tarvittavat lippujen lukulaitteet. Yhteistyön myötä SML:n toiminnalle avautuu kokonaan uusi viestinnän ja palvelujen kanava, joka tukee myös muuta varainhankintaan. Tavoitteena on tuoda lajeja ihmisten tietoisuuteen ja samalla helpottaa kerhojen lipunmyyntiin liittyvää arkea.

Lippu.fi -sopimuksen lisäksi uusi yhteistyön avaus on tehty Ruutu +-kanavan kanssa. Ensimmäinen MX SM-kilpailulähetys näkyi kanavalla viikko sitten sunnuntaina ja myös tätä kautta rakennetaan tulevaisuuden yhteistyötä ja näkyvyysmahdollisuuksia kansallisesti kattavan median kanssa. Työ on nyt aloitettu MX SM-sarjan muodossa, mutta tavoitteena on tulevaisuudessa tottakai myös muiden lajien näkyvyyden kehittäminen, johon nyt aloitettu yhteistyö tähtää. Tulevaisuus näyttää miten Ruutu+ yhteistyö tuo mukanaan.

SML:n 0-100 – Some-kanavat ovat käynnistelleet toimintaansa viimeisen puolivuotisen aikana ja tavoitteena on rakentaa näkyvyyttä SML:n kaikille lajeille 100-vuotisjuhlavuoden 2022 pohjaksi. SML täyttää ensi vuonna 100 -vuotta ja 0-100-kanavien kautta kootaan yhteen kaikkia moottoriurheilulajeja, jotka kuvaavat koko SML:n toimintaa menneen sadan vuoden ajalta. Työtä tehdään toki myös kohti seuraavaa sataa vuotta ja lisää hankkeen etenemisestä jälleen kesän aikana. Moottoriurheilu omaa pitkät ja menestyksekkäät perinteet ja niiden nostaminen kansan tietoisuuteen on tärkeä juhlavuoden painopiste.

Monen lajin live stream -lähetykset ovat kehittyneet huimasti poikkeusajan aikana ja on tärkeää, että meillä on yhteinen tiedotuskanava, johon kerätään kaikki mahdolliset lähetykset moottoriurheilusta kiinnostuneiden tavoitettavaksi. Koronavuodet ovat aiheuttaneet paljon haasteita toiminnan toteuttamiselle, mutta live stream-lähetykset ovat kehittyneet aimo harppauksin ja kuluneen vuoden 2020 aikana on ollut mahdollisuus seurata monia eri lajeja ja tapahtumia toteutettujen lähetysten myötä. Jotain hyvääkin tämä poikkeuksellinen aika on siis meille tuonut. SML:n oma tiedottaminen on elänyt varsin hiljaista eloa, mutta siihenkin haetaan nyt muutosta Marko Vihriän ottaessa vastuuta SML:n lajien ja tapahtumien tiedotteiden laatimisesta. Marko tulee olemaan tiedotuksemme tukena ja lähdetään tätä kautta lisäämään myös SML:n kansallisen ja kansainvälisen toiminnan tiedottamista.

Ikäviä uutisia saimme kuulla MotoGP:n osalta muutama viikko takaperin, kun Dorna tiedotti Suomen osakilpailun siirtymisestä vuodella eteenpäin. On selvää, että tapahtuman siirtyminen on pettymys, mutta toisaalta positiivista on se, että viiden vuoden sopimus on nyt neuvoteltu alkamaan vuodesta 2022. Näin ollen sopimuksen mukaan Suomessa järjestetään viisi MotoGP-tapahtumaa seuraavien vuosien aikana. Nyt meiltä vaaditaan vielä hieman kärsivällisyyttä, ennen kuin ensimmäinen kisa päästään viemään läpi. Saman kohtalon koki myös Imatranajo-tapahtuma, joka niin ikään siirtyi vuodella eteenpäin. Haluan osoittaa kiitokset kaikille, jotka olette näitä tapahtumia vieneet eteenpäin. Nyt katseet vain ensi vuoteen ja täysillä eteenpäin kohti tulevan vuoden tapahtumia. Ei pidä myöskään unohtaa MXGP-kilpailua, jonka järjestelyt etenevät edelleen suunnitelman mukaisesti. Elokuussa on odotettavissa tämän vuoden suurin KV-kilpailu Kymiringin rata-alueella. Järjestelytoimikunta etsii vielä viimeisiä vapaaehtoisia ja halukkaat voivat ilmoittautua mukaan SML:n verkkosivujen lomakkeen kautta.

Tasa-arvo on noussut kevään kuukausien aikana keskusteluun ja oma näkemykseni on, että modernin ja nykyaikaisen lajiliiton tulee käydä avointa ja läpinäkyvää keskustelua kaikkien tasa-arvoon liittyvien asioiden osalta. Tällä hetkellä keskustelu on kohdistunut vahvasti naisten MXD-luokan SM-arvoon ja tällä hetkellä asia on SML:n työryhmien käsittelyssä. On tärkeää kulkea SML:n päätöksentekoprosessin mukaisesti ja luotan siihen, että saamme asiaan erittäin hyviä ja perusteltuja päätöksiä, kunhan annamme eri työryhmien tehdä työnsä rauhassa loppuun. Moottoriurheilussa meidän tulee aina edistää tasa-arvoa laaditun tasa-arvosuunnitelman mukaisesti, joka löytyy SML:n verkkosivuilta. Tärkeä viesti, jonka haluan tässä nostaa esille on se, että olkaa aina rohkeasti yhteydessä SML:n toimistolle. Meidän tehtävämme on palvella jäsenistöä ja viedä eteenpäin jäsenille tärkeitä asioita, oli aihe sitten itse sportti tai siihen liittyvät muut tärkeät asiat. Arvoluokkiin liittyen työvaliokunta on käynnistänyt lajiryhmien kanssa yhteistyössä kaikkien lajien arvoluokkien kartoituksen ja perusteiden läpikäymisen. Tämän työn kautta haetaan laajempia yhteisiä linjauksia eri arvoluokkien myöntämisen perusteille. 

Valmennuksen työryhmä on myös vienyt eteenpäin SML:n valmennusjärjestelmän suunnittelutyötä ja tällä hetkellä kartoitamme lajiryhmien kanssa lajien menestystä tavoittelevia kuljettajia sekä tärkeimpiä tukimuotoja. Tavoitteena on, että syksyn ja loppuvuoden aikana, meillä olisi jo kasassa valmennusjärjestelmään liittyviä uutisia koko jäsenistölle. On tärkeää, että pääsemme ajoissa rakentamaan vuotta 2022 ja tämän on valmennusryhmän työn selkeä tavoite. Tästä aiheesta myös lisää tämän kesän ja syksyn aikana.

Tulevat viikot antavat meille jälleen lisätietoja tämän kesän tapahtumiin liittyvistä rajoituksista ja niiden purkamisesta ja erityisesti yleisön mahdollisesta ottamisesta jälleen kilpailupaikoille. Tällä hetkellä on odotettavissa, että kesäkuun alusta ainakin perustasolla ja kiihtymistasolla olevien alueiden rajoitukset helpottuvat. Leviämistasolla helpotukset ovat pienimuotoisempia ja edelleen paikallinen AVI ja terveysviranomainen ovat kaikkien tapahtumien ja toiminnan järjestäjien tärkeitä yhteistyötahoja. Myös SML:n toimisto pyrkii auttamaan kaikissa tapahtumiin ja kilpailuihin liittyvissä asioissa. Näistäkin asioista tulemme tiedottamaan heti, kun lisätietoja on saatavilla.

Kesää kohti mennään ja tässä vaiheessa toivotan SML:n toimiston puolesta kaikille hyvää alkavaa kesäkuuta ja erityisesti menestystä kilpailunjärjestäjille ja kaikille kilpailijoille tuleviin!!

Vauhdikasta kesän alkua kaikille!

Kunnioittaen
Ville Salonen
pääsihteeri