Odotuksissa kovaa taistoa cross countryn SM-avauksessa

Teksti
Kuva
Jani Hovi
Offroad-moottoripyöräilyn cross countryn Suomen mestaruuskausi saa pirteän avauksen, sillä Parolannummelle on lauantaiksi ilmoittautunut enemmän kuljettajia kuin viime vuonna yhteenkään kilpailuun. SM-luokka on ennakkoon kovatasoinen.

Massalähtöihin nojautuvassa cross countryssa on koettu viime vuosina laskua kuljettajien osallistujamäärissä, mutta kilpailukausi 2024 saa ennakkoon mukavan startin Hattulan Parolannummella lauantaina. Edessä on Suomen mestaruussarjaluokkien lisäksi usean Suomen Cup -luokan ensimmäinen osakilpailu sekä monen kansallisen luokan kesäkauden avaus. 14:ttä kertaa järjestettävän Panssari CC:n kaikkiin luokkiin on ilmoittautunut yhteensä 313 ajajaa. Viime vuonna missään kilpailussa ei ylletty kolmeensataan osallistujaan. Toki parhaiden vuosien jopa 500-700 ajajan kilpailuihin on vielä matkaa.

- Parolannummen kisassa oli viime vuonna noin 250 ilmoittautunutta, joista osa jäi pois ennen starttia. Nyt tavoitteemme oli 300 ilmoittautunutta, minkä hienosti saavutimme. Katsotaan, jos saisimme toiseen SM-osakisaan Järilään parin viikon päästä vielä enemmän kuskeja. Tämä on hyvä aloitus tämmöiselle uudelle ”vanhalle” lajipäällikölle, 68-vuotias Reijo Kivelä naureskelee viitaten paluuseensa vetämään Suomen Moottoriliiton alaista lajia muutaman vuoden tauon jälkeen.

Kivelä on iloinen myös siitä, että A- ja B-luokkien yhteiseen SM-osakilpailuun ilmoittautui kovia suomalaiskuljettajia, vaikka muutamia maamme kärkinimiä tai muuten vain tunnettuja kuljettajia jäikin houkutteluista huolimatta sivuun. Starttiviivalla nähdään muun muassa hallitseva Suomen mestari ja enduron kolminkertainen maailmanmestari Eero Remes, joka lisäsi nimensä listoille viime hetkillä. Mukana ovat myös cross countryn hallitseva SM-hopeamitalisti Hermanni Koskinen ja SM-pronssimitalisti Dick Bergman. Lisäksi kärkitaistoon uskaltaa odottaa ainakin cross countryn Suomen mestaruuksiakin juhlinutta Roni Salinia, enduron moninkertaista Suomen mestaria ja Päijänteen Ympäriajon tuoretta voittajaa Antti Hännistä, cross countryn ja enduron SM-mitalistia Jiri Leinoa, cross countryn nuorten Suomen Cup -mestaria Albert Juholaa, enduron nuorten Suomen mestaria Niko Puotsaarea sekä monen offroad-lajin osaajaa Miro Niemeä. Paluun kisaradoille tekee myös Paavo Henriksson, joka on voittanut enduron Suomen mestaruuden ja ollut parhaimmillaan CC:n SM-sarjassa toinen.

Lajin harrastajamäärät ovat viime vuosina laskeneet monen muun offroad-moottoripyörälajin tapaan. Työ cross countryn osallistujamäärän kasvattamiseksi on vasta alkanut uuden lajiryhmän toimesta, ja esimerkiksi lauantaille on ilmoittautunut vain seitsemän alle 20-vuotiasta ajajaa Suomen Cup -osakilpailuunsa sekä neljä matkaendurokuljettajaa kansalliseen koitokseensa. 40-, 50- ja 60-vuotiaita veteraaneja on sen sijaan reilusti ja cross countryn vankkana pohjana pidettävissä C- ja kuntoluokassa on oikein hyvinkin ilmoittautuneita. Naisten SM-avaukseen on nimensä listannut sellainen nippu kuljettajia, että sijoituksista voi odottaa syntyvän tiukkoja vääntöjä.

- Uskon, että saamme nähdä hyviä lähtöjä lauantaina.

Nastarenkaat ja mönkijästartti

Kilpailumaastot Parolannummella ehtivät jo sulaa lumesta ja jäästä vahvasti, mutta harmillisesti kilpailun alle on luvattu yöpakkasia ja lauantaille koko päiväksi miinusasteita sekä lumisadetta. Kilpailemista keli ei estä, mutta järjestäjän aiemmasta ilmoituksesta poiketen kuljettajat saavat käyttää halutessaan pyörissään nastarenkaita. Lisäksi yhtäaikaa tapahtuvan massalähdön sijaan liikkeelle ampaistaan niin sanotulla mönkijälähdöllä, jolloin kuljettajat starttaavat liikkeelle yksitellen ranking-järjestyksen mukaisesti.

60-vuotiaiden veteraanien Suomen Cup -avaus sekä kansalliset luokat nuoret, kuntoluokka, classic ja matkaendurot käynnistävät lauantain tunnin mittaisella lähdöllään aamulla kello 9:00.

Toisena lähtönä on vuorossa kaksituntinen kilpailu naisten SM-avauksen, 50-vuotiaiden veteraanien Suomen Cup -avauksen ja kansallisen C-luokan merkeissä.

Kolmantena lähtönä noin kymmenen kilometrin mittaiselle reitille starttaavat A- ja B-luokat ensimmäisessä SM-osakilpailussaan sekä alle 20-vuotiaat nuoret ja 40-vuotiaat veteraanit Suomen Cup -avauksensa parissa.

Kilpailun seuraaminen on yleisölle maksutonta. Paikalta löytyy buffet.

Kilpailupaikka Parolan vanha lentokenttä sijaitsee osoitteessa Parolannummentie 291, Hattula. Kilpailun isäntäseurana toimii Hämeenlinnan Moottorikerho ja kilpailun tuotot ohjataan enduron Suomen miesten, naisten ja junioreiden maajoukkueiden hyväksi syksyllä Espanjassa järjestettävään MM-maajoukkuekilpailuun.

---

SML Panssari CC SM XIV 2024, SM-osakilpailu 1/4, lauantai 20.4.2024

Parolan vanha lentokenttä
Parolannummentie 291, Hattula
Hämeenlinnan Moottorikerho ry

Aikataulu
9:00 Lähtö 1: V60, kuntoluokka, nuoret, matkaendurot, classic.
11:00 Lähtö 2: Naiset, V50 ja C.
14:00 Lähtö 3: A, B, U20 ja V40.

Lisätiedot ja lähtöluettelo
https://motti.moottoriliitto.fi/sml/fi/publicEvents

Tulokset
https://tulosarkisto.fi/races/view/758

Sarjataulukot
https://tulosarkisto.fi/championships/index/33/2024

Sarjataulukoiden arkisto
https://motti.moottoriliitto.fi/sml/fi/publicRankResults

SML SM -cross country kilpailukalenteri 2024
20.4.2024 Hattula, Hämeenlinnan Moottorikerho ry
4.5.2024 Kokemäki, Rauman Seudun Moottorikerho ry
5.10.2024 Orimattila, Orimattilan Moottorikerho ry
12.10.2024 Kitee, Kiteen Moottoripyöräklubi ry