Nurmio sai kutsun Viroon

Teksti
Kuva
Jani Hovi
Tallinnan Unibet Areenalla järjestetään trialin kutsukilpailu, jossa kirkkaimpana tähtenä loistaa maailmanmestari Toni Bou. Tuohon kisaan sai kutsun myös tuore Suomen mestari Niko Nurmio.

Viime vuonna ensimmäisen kerran järjestetty TRIXS trialkilpailu järjestetään Tallinnan Unibet Areenalla myös tänä vuonna. Kisa ajetaan 28. lokakuuta. Kisaan ei pääse mukaan kuka tahansa, vaan kyseessä on kutsukilpailu, jonka jaksot eivät todellakaan ole helpoimmasta päästä. Tästä pitää huolen niin maailman kuin Euroopan mestariksikin aikanaan taituroinut Jordi Pasquet, joka on kutsuttu kilpailun ratamestariksi. Unibet Areenalle tullaan Pasquetin johdolla rakentamaan seitsemän vaativaa jaksoa.

- Jaksoilla tulee olemaan erilaisia, eri elementeistä rakennettuja esteitä. Siellä tulee olemaan 3-4 metrin korkeuteen nousevia betonirakenteita, tukkeja ja kaapelikeloja, joiden päällä ja päälle kuljettajat joutuvat hyppäämään. Parhaimmillaan tai pahimmillaan kilpailijat joutuvat taituroimaan jopa 7-8 metrin korkeudessa. Tänne tulee myös jakso, jossa kilpailijat ajavat mies miestä vastaan mahdollisimman nopeasti. Tämä jakso päättyy viiden metrin korkeuteen, kuvaili apulaisratamestari Kaido Somelar.

Nimekäs joukko 

Viime vuonna kisa vilisi lajin maailman tähtiä ja kattaus on kova myös tänä vuonna. Joukon kirkkaimpana loistaa 33-kertainen trialin maailmanmestari Toni Bou, joka voitti kisan viime vuonna. Vastaansa hän saa muiden muassa tämän vuoden ulkoratojen MM-kakkosen Jaime Buston ja MM-kolmosen Gabriel Marcellin. Nuorempaa polvea kisassa edustaa Trial2-luokan hallitseva maailmanmestari Billy Green. Tuohon huippukuljettajien joukkoon sai tänä vuonna kutsun myös tuore Suomen mestari Niko Nurmio.

- Kisan järjestäjä otti minuun yhteyttä ja kutsui mukaan. Olihan se melkoinen yllätys, koska en edes olettanut, että tuollaiseen kisaan kutsuttaisiin maailman huippujen kanssa ajamaan. Jonkun pienemmän kategorian kilpailun olisin ymmärtänyt paljon paremmin, Nurmio kertoo.

Vaikka Nurmio onkin nähnyt videoita viime vuoden kisasta, joista selvisi hyvin myös jaksojen vaikeus, ei päätöstä mukaan lähdöstä kauan tarvinnut miettiä.

- Laitoin Joa Hindrenille viestiä ja kerroin että tuli kutsu Tallinnaan ja kysyin lähteekö hän mukaan koppariksi. Joa vastasi, että ilman muuta ja sanoi myös, että jos kerran kutsu tuli, niin onhan sinne mentävä, Nurmio toteaa.

Nurmio lähtee matkaan avoimin mielin ja ottamaan kokemuksesta irti kaiken mahdollisen. Vaikka tiedossa onkin huippuvaikeita ja vaativia jaksoja, ei Nurmio ole asiasta huolissaan.

- Varmasti sellaisia jaksoja ei ole tullut vastaan, joita siellä pitää ajaa, mutta en minä niitä suuremmin jännitä. Tietysti oma sellainen mausteensa tulee niistä korkeuksista ja siitä, että esteet ovat paljon korkeampia kuin mitä on tottunut ajamaan. Aina silloin myös riski kasvaa, jos lipsahtaa, mutta täytyy toivoa, ettei satu mitään. On vain pidettävä pää kylmänä, ajettava omaa parasta ajoaan, ja yritettävä pysyä esteiden päällä, Nurmio tietää.

Nurmio lähteekin kisaamaan tavoitteenaan päästä ajamaan yleisön eteen sellaista trialia, jota parhaimmillaan osaa ja pääsisi kunnolla suorittamaan jaksoja.

- Se on pääasia, että olisi hyvä päivä ja kaikki kunnossa, ettei nyt ainakaan helpoimmissa paikoissa tulisi turhia virheitä ja että pääsisi mahdollisimman monesta jaksosta läpi, Nurmio toivoo.