Noudatetaan ohjeita

Kuva
Jani Hovi
Kuinka kauan motocrossradat ja endurolenkit pysyvät auki? Meillä kaikille on mahdollisuus vaikuttaa siihen omalta osaltamme.

Maailma on tällä hetkellä poikkeuksellisessa tilanteessa, jollaisessa ei ole oltu luultavasti noin sataan vuoteen. Koronavirusepidemia on pistänyt asiat sekaisin monella tavalla ja luonnollista onkin, että se on vaikuttanut myös meidän lajeihimme. Olemme kuitenkin vielä sikäli hyvässä tilanteessa, että Suomessa saa käydä ajamassa motocrossradoilla ja endurolenkeillä, ainakin toistaiseksi. Kukaan ei tiedä, miten epidemia tästä etenee ja miten se tulee vaikuttamaan harrastamiseen. Tällä hetkellä olemme kuitenkin ”onnekkaita” kun saamme harrastaa. Moni muu laji on laitettu täydelliseen kieltoon ja yleinen harrastustoiminta on tällä hetkellä todella vähäistä.

Kun moni laji on kokonaan kielletty, joutuvat jäljelle jääneet silmätikuiksi. Miksi nuo saavat ajaa motocrossradoilla, kun me emme saa pelata jalkapalloa ulkona? Vaikka asia on täysin eri, niin ymmärrettävästi vastarintaa syntyy. Turvavälit ihmisten välillä, yli 10 hengen rajoitukset ja monet muut määräykset valtiovallan taholta on tarkoitettu epidemian torjumiseksi. Suomen Moottoriliitto ja monet moottorikerhot ovat myös laatineet harjoituspaikoille ajamiseen liittyviä ohjeistuksia, joissa tarkennetaan vielä valtiovallan määräyksiä. Turvavälit varikolla olevien autojen suhteen, maltilla harjoittelemiset ja muut ohjeistukset on laadittu myös sen takia, jotta saamme jatkaa harrastamista mahdollisimman kauan.

Mikäli emme näitä määräyksiä noudata, ei mene aikaakaan, kun radat suljetaan kokonaan. Jo tällä hetkellä paikalliset viranomaiset käyvät säännöllisesti tarkastamassa mitä radoilla tapahtuu. Jos he huomaavat sääntöjä rikottavan, tajuavat kaikki varmasti seuraukset. Ajaminen loppuu. Jos taas viranomaiset eivät käy paikalla katsomassa, riittää pari valitusta ulkopuolisilta ihmisiltä touhun lopettamiseen. Koska lajimme eivät ole muutenkaan kovin hyvässä huudossa monien silmissä, on tällaisena aikana turha kaivaa verta nenästään vielä lisää. Nyt on aika noudattaa sääntöjä ja ohjeita, jotta ajaminen voi jatkua mahdollisimman pitkään ja me kaikki saamme tehdä sitä, mistä pidämme.

Muistakaa vielä, että sääntöjä ja määräyksiä ei ole tehty sen takia, että harrastaminen vaikeutuu. Ne on tehty sen vuoksi, että nykyinen epidemia saadaan kuriin ja normaali elämä pääsee jatkumaan kaikkien osalta mahdollisimman pian. Meneepä siihen aikaa sitten kuukausi tai kolme, tai vaikka puoli vuotta, tapahtuu se jossain vaiheessa kuitenkin. Siihen asti meidän jokaisen tulee tehdä kaikkemme, että emme edestä viruksen etenemistä. Mitä nopeammin virus saadaan pysäytettyä, sitä nopeammin pääsemme jälleen harrastamaan normaalisti.

Noudatetaan ohjeita ja määräyksiä, niin saamme harrastaa mahdollisimman pitkään lajejamme ja pysymme samalla myös terveinä!