Nordling: ”Kaikki on kisaa varten kunnossa”

Teksti
Kuva
Jani Hovi
Päijänteen ympäriajo käynnistyy viikon kuluttua. Kilpailun johtaja Sauli Nordling on tässä vaiheessa kaikin puolin tyytyväinen mies.

Kilpailuun on nyt viikko aikaa, miltä Päitsi näyttää kilpailun johtajan näkökulmasta?

- Kaikki näyttää tosi hyvältä. Mitään isompaa ongelmaa ei ole tullut vastaan. Ainoa mikä mietityttää, on keli. Ylempänähän on lunta aivan riittämiin, mutta jos öisinkin ollaan plussan puolella, niin se saattaa aiheuttaa ongelmia etelän päässä. Jos oikein pahalta alkaa näyttää, niin tehdään sitten pikku muutoksia. Tosin kyllähän Päitsiin pikkuisen kuraakin kuuluu.

Mikä on tänä vuonna ollut vaikeinta?

- Oikeastaan ainoa pikku ongelma on ollut toimitsijoiden saaminen Lahden seudulla. Samaan aikaanhan järjestetään Salpausselän kisat ja monella on perinteenä olla koko suvun voimin talkoissa siellä. Nyt kun se on vielä 100-vuotisjuhlakisa, niin kaikki ovat sitä suuremmalla syyllä menossa sinne. Muuten ei ole tullut mitään ongelmia vastaan. Kaikki on mennyt viranomaisten kanssakin todella hienosti.

Kilpailijamäärä ei ole kovin suuri. Onko tällä vaikutusta kisaan?

- Ei sillä kisaan ole muuta vaikutusta kuin, että se on taloudellisesti tosi huono asia. Onneksi kuitenkin mukana on satakunta sellaistakin kuljettajaa, jotka ajavat Helsinkiin asti, eivätkä pelkästään trophy-luokan reittiä, joka päättyy Jämsään.

Onko kisassa tänä vuonna jotain uutta ja poikkeavaa?

- Ei oikeastaan mitään. Mennään pitkälti samalla formaatilla kuin viime vuonnakin. Mitään ei ole muutettu ja reittikin on sama.

Onko jotain, mistä erityisesti haluaisit muistuttaa kuljettajia?

- Pitäkää huolta siitä, että kilpailunumerot ovat sääntöjen mukaiset. Asiaan tullaan varmasti puuttumaan katsastuksessa, mikäli näin ei ole. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että jos illan pimeinä hetkinä maastokokeella joudutaankin turvautumaan käsiajanottoon, niin on paljon helpompi saada homma toimimaan kunnolla, kun edes numerot ovat kaikilla samannäköisiä.

- Muistakaa myös, että kypärävalojen käyttö on ehdottomasti kiellettyä siirtymillä. Tätä tullaan myös valvomaan ja reitillä on useita ryhmiä tarkkailemassa asiaa. Väärästä käytöstä seuraa sääntöjen mukainen rangaistus.

- Nopeusrajoituksia ei ole mitään syytä rikkoa. Niiden mukaan ajamalla ehtii aivan varmasti. Koska käytössä on lisäksi vapaa 1-5 minuutin myöhästymisaika AT-asemille, niin ei kannata pilata kisaa ja kisabudjettia täysin turhilla sakoilla.

Entä katsojat, onko sinulla terveisiä heille?

- Kun menette maastokokeille, niin pysäköikää autot samalle puolelle tietä, niin ei tukita liikennettä. Antakaa tarvittaessa kilpailijoille ohitustilaa ja noudattakaa niin pysäköintikielto- kuin kaikkia muitakin merkkejä. Älkää tukkiko myöskään paikallisten yksityisteitä. Näin menetellen kaikilla on mukavampi kisakokemus. Tervetuloa sankoin joukoin seuraamaan Päitsiä.