Niskanen vei MK-enduron mestaruuden

Teksti
Saku Niskanen lensi moottorikelkka enduron Suomen mestaruuteen.
Kuva
Milla Vahtila
Sprinttikauden voittoon ajanut Saku Niskanen sinetöi lauantaina itselleen myös SM Pro -luokan enduron mestaruuden.

Tänä vuonna enduron kilpailukausi jäi vain kahden kilpailun mittaiseksi, koska viikon takainen Kemijärven Giant keskeytettiin kilpailijan menehtymiseen johtaneen ajo-onnettomuuden tähden. Koko moottorikelkkailukansa ja Suomen Moottorikelkkailijat ry surevat tapahtunutta ja ottavat osaa kelkkailijan omaisten menetykseen.  Sallan enduro päätti Case Construction SM -sarjan ja kelkkailun kisakauden, johon mahtui niin hienoja urheiluhetkiä kuin moottoriurheilun kääntöpuoliakin.

Vasta 20-vuotias Saku Niskanen (Ylä-Savon Moottorikerho) vei enduron Suomen mestaruuden aika lailla niin nuorena kuin se vain on mahdollista.

– Ei olisi voinut mennä kausi paremmin, kun tuli molempien sarjojen voitto, Niskanen iloitsee.

Siinä missä kauden ensimmäinen enduro ajettiin Pohjois-Karjalassa osittain räntäsateessa ja plussakelissä, Sallassa nautittiin hyvin erilaisista olosuhteista.

– Sallassa saatiin ajaa kunnon lumienduroa puuterilumessa, ja aurinko paistoi koko päivän. Ei olisi voinut olla paremmat olosuhteet. Yhdessä mutkassa tuli käytyä kyljellä ja siihen kului joku 10-15 sekuntia, mutta muuten kisa meni osaltani aika täydellisesti.

Niskanen vahvistaa, että aikoo jatkaa kelkkauraansa vielä ainakin muutaman kauden.

– Kesällä keskitytään kunnon kasvattamiseen muun muassa pyöräilemällä ja käymällä salilla, ja kun lumi taas syksyllä tulee maahan, hypätään kelkan selkään.

Enduron viime kauden mestari Tero Lokka (Lapin Moottorikelkkailijat) voitti kauden avausenduron, mutta lauantain kilpailu kaatui hänellä teknisiin ongelmiin jo ensimmäisellä erikoiskokeella.

– Kaasuvaijeri meni poikki, ja huollossa meni sen vaihtamisessa niin pitkään, että myöhäistyin toisen ek:n lähdöstä ja sain aikasakkoa. Kisa oli osaltani siinä, mutta ajoin kuitenkin toisenkin ek:n omaksi ilokseni, kun oli niin hieno sää ja hyvät olosuhteet, Lokka kertoo vastoinkäymisestä huolimatta hyvätuulisena.

Kuuluuhan tämä lajin henkeen, että kaikki ei aina mene kuin elokuvissa ja tekniikka voi pettää. Jossain kohtaa kautta mietinkin, että nyt on kelkka pelannut vähän epäilyttävänkin hyvin, hän toteaa naureskellen.

Lokka ei suostu vastaamaan juuta tai jaata sen suhteen, jatkaako kilpailemista myös ensi kaudella.

– Vähän jäi taas sellainen olo, että olisi voinut ajaa enemmän kilpailuja, hän myöntää.

SM Pro -luokan toiseksi ajoi Sallassa Eetu Muhonen (Itä-Savon Moottorikelkkailijat) ja kolmanneksi Kimmo Takalo (Järvenpään Moottorikelkkailijat). SM-tuloksissa kolmanneksi sijoittui kuitenkin Niskasen ja Lokan jälkeen Arttu Svärd (Lakeuden Moottorikelkkailijat).

Semi-Pro-luokan voitti Sallassa Aleksi Mäntyharju (Etelä-Pohjanmaan Moottorikelkkailijat), mutta luokan voittajaksi kruunattiin Ville Ylianttila (Arctic Race Rovaniemi).

SM Ladyt -luokan voittoon ajoi Sallassa Venla Jyrkinen (Oulun Seudun Moottorikelkkailijat), joka samalla sinetöi itselleen luokkansa Suomen mestaruuden. SM Historicin voiton vei Jari Ketomaa (Mikkelin Moottorikerho). Kauden kokonaistuloksissa hän oli neljäs, kun Historicien Suomen mestaruuden vei Antti Takanen (Kainuun Moottorikerho). Legendat B -luokan voittoon ajoi Sallassa Juha Perkkalainen (Kartanon Moottorikelkkailijat), joka vei myös luokkansa mestaruuden. Legendat-luokan voitti Sallassa Janne Nurminen (Arctic Race Rovaniemi), joka voitti myös kauden kokonaiskilpailun.

Jere Mononen (Korpi Racing) kilpaili Sallassa yksin SM Junioreissa, ja luokan mestaruus meni Eetu Korhoselle (Kainuun Moottorikerho). SM Mastersien voittoon Sallassa ja koko luokan mestaruuteen ajoi Tuomo Forsell (Tuupovaaran Moottorikerho). Harraste A -luokan voiton vei lauantaina Samuli Keinänen (Hankasalmen Moottorikelkkailijat), ja luokan mestaruuden otti Simo Toivomäki (Järvenpään Moottorikelkkailijat). Harraste B:n voitti Sallassa Mika Pöytälaakso (Laihian Moottorikelkkailijat), ja luokan voiton vei tällä kaudella Ville Nieminen (Sysmän Moottorikelkkailijat).

 

Luokkien kolmen kärki Sallan SM-endurossa:

SM-Historic
1. Jari Ketomaa
2. Heikki Häyrynen
3. Antti Takanen

SM-Ladyt
1. Venla Jyrkinen
2. Noora Nummijoki
3. Tanja Kaitainen

LegendatB
1. Juha Perkkalainen
2. Raimo Virta
3. Jukka Heinonen

Legendat
1. Janne Nurminen
2. Jukka Leskelä
3. Juha Kumpulainen

SM-Juniorit
1. Jere Mononen

SM-Masters
1. Tuomo Forsell
2. Matti Välitalo
3. Mika Palojärvi

SM-Pro
1. Saku Niskanen
2. Eetu Muhonen
3. Kimmo Takalo

Semi-Pro
1. Aléksi Mäntyharju
2. Ville Ylianttila
3. Ilari Westhal

Harraste-A
1. Samuli Keinänen
2. Simo Toivomäki
3. Sami Sorsa

Harraste-B
1. Mika Pöytälaakso
2. Väinö Löytynoja
3. Simo Tonteri

Endurokauden kokonaistulokset ja SM-tulokset: https://kelkkatulokset.fi/pisteet-enduro2022.pdf

Sallan SM-enduron tulokset: https://kelkkatulokset.fi/salla2022/