Motopalvelun vuodessa 2020 maailmanmestaruus, adventure-matkailua, mitaleja ja tapahtumia

Teksti
Kulunut vuosi on ollut Motopalvelu Niemitalolla vauhdikas.
Kuva
Virpi Miettinen
Motopalvelu Niemitalon perinteinen puuropäivä jäi joulukuulta väliin ensimmäistä kertaa lähes kolmeen vuosikymmeneen, mutta Orimattilan suunnalla jatkui ja jatkuu siitä huolimatta hyvä pöhinä.

Orimattilassa on järjestetty kauden päätöksenä puuropäivä jo 1990-luvun puolivälin tienoilta saakka. Alkuun kyseessä oli Motopalvelu Niemitalo -moottoripyörätalon tukemien kuljettajien mitalikahvittelu, mutta jo vuosikausia tapahtuma on kulkenut puuropäivän nimellä. Yleensä puuroa on nautittu lisukkeineen joulukuussa. Samalla on kisailtu leikkimielisesti ilman moottoripyöriä erilaisten pelien muodossa. Tilaisuus on ollut avoin kaikille.

Tänä vuonna puuropäivää ei järjestetty niin kovin tutun syyn takia, eli koronaviruspandemian seurauksena.

- Korona on ollut vallitseva käsite eikä sitä jaksaisi tai haluaisi enää nostaa esiin. Koronasta huolimatta tänä vuonna päästiin lopulta ajamaan tosi hyvin kisaa, seurat saivat järjestettyä hienoja koitoksia ja harrastajat harrastivat laajalla rintamalla. Pyörä-, varaosa- ja tarvikemyyntiä on ollut mukavasti ja huoltotoimintaa pyöritetty aktiivisesti. Kuskejamme ajoi jälleen mitalisijoille tai lähelle mitalia ja moni harrastaja kiersi eri lajien kisoja. Nuoret ovat menneet eteenpäin ja motocrossin MX-liigassa oli oikein runsaasti kuskeja, etenkin lapsia, mikä on hieno asia. Järjestimme itse tapahtumia ja olimme monessa mukana. Adventure-matkailuakin tuli tehtyä. Vuosi oli erikoinen ja omalla tavallaan haastava, mutta meillä oli silti hyvä kausi, Motopalvelun Timo Niemitalo muistuttaa kiittäen yrityksen asiakaskuntaa ja yhteistyötahoja.

Puuropäivillä on perinteisesti päästy juhlistamaan Suomen mestaruusmitaleja, joita tänä vuonna Team Motopalvelun kuljettajista ottivat motocrossissa MX2-luokan SM-hopeallaan Matias Vesterinen ja MX1-luokan SM-pronssillaan Emil Silander. Sipoon Moottorikerhon Alexander Wiik juhli 45-vuotiaiden veteraanien MXV45-luokan Suomen Cup -mestaruutta. Karkkilan Moottorikerhon Ria Virtanen pokkasi naisten MXD-luokan Suomen Cupissa hopeaa. Karkkilan Moottorikerhon Pasi Virtanen otti 55-vuotiaiden veteraanien MXV55-luokassa Suomen Cup -pronssia. Jonni Hujala oli hopealla MXC/B-luokan ja Kasimir Hindersson pronssilla MX125-luokan MX-liigassa. Motopalvelu toimi myös 137 Motorsport -tiimin motocrosspyörien ja varaosien toimittajana. 137 Motorsportin Kim Savaste voitti MX1-luokan ja Kimi Koskinen MX2-luokan Suomen mestaruuden. Eelis Viemerö nappasi alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokan SM-pronssia.

Endurossa mitalisijat olivat lähellä, kun Jani Salonen ajoi E2-luokassa SM-neloseksi. Dick Bergman oli samassa sarjassa ja Juuso Jaatinen E3-luokan SM-taistossa kahdeksas. Santeri Tuuli löytyi E3:ssa paikalta yhdeksän. Bergman ajoi lisäksi cross countryn SM-sarjassa neljänneksi. Sami Kärkkäinen vetäisi cross countryssa 40-vuotiaiden veteraanien V40-luokan Suomen Cupissa hopealle, Roni Heikkala alle 20-vuotiaiden U20-luokan Suomen Cupissa neljänneksi ja Melissa Mäntylä naisten Suomen Cupissa kuudenneksi.

Peetu Aalto oli jääradalla 450-luokan SM-sarjassa seitsemäs ja 250-luokassa kahdeksas.

Kansainvälisesti kirkkaimpana timanttina loisti Lasse Kurvinen, joka voitti uransa ensimmäisen maailmanmestaruuden flat trackissä.

Team Motopalvelun kuljettajille ja Motopalvelun tukemille ajajille tuli yleisesti lukuisia hyviä sijoituksia eri lajien SM- ja Suomen Cup -sarjoissa sekä muissa sarjoissa. Niemitalo myös muistuttaa, ettei kaikessa ole aina kyse totisesta kilvanajosta, vaan monipuolinen harrastaminen on ehdoton edellytys moottoripyörälajien hyvinvoinnin kannalta.

GasGas mallivalikoimaan

Motopalvelu on toiminut pitkään KTM:n ja Yamahan jälleenmyyjänä, kattavana varaosa- ja tarvikekauppiaana sekä huoltona. Yrityksen merkkivalikoima laajeni syksyllä, kun KTM-konsernin varsin hiljattain itselleen hankkima, alkuperältään espanjalainen GasGas tuli osaksi Motopalvelun myyntikonseptia. Ensimmäiset KTM:n alaisuudessa valmistetut GasGasit ovat vuosimallistoa 2021.

- GasGasin myynti on lähtenyt käyntiin hyvin, ja merkki on tervetullut lisä valikoimaamme. Pyörä on KTM:ää hieman edullisempi, ja näillä näkymin saamme myyntiin myös trial-pyöriä, Niemitalo kertoo.

- Yleisesti kaupallisesti katupuolen adventure-pyöräily nosti edelleen päätään tänä vuonna ja kyllä muutenkin katupyöräkauppa kävi keväällä ja kesällä hyvin. Myös offroad-puolella oli toimivaa myyntiä. Ihmiset varmaan ostivat nyt pyöriä sen takia, että ainakin ulkomaanmatkailu oli pannassa. Vapaa-aika täytettiin muulla mielenkiintoisella, ja koronasta huolimatta ihmiset harrastivat.

KTM:n koronavuoden linjausten seurauksena merkin motocross- ja enduropyöriä on saatavilla rajoitetusti vuosimallistona 2021. Pyöriä on mennyt Motopalvelussa jo hyvin kaupaksi, mutta lattialta löytyy vielä uutuuksia hankittavaksi. Tiedossa kuitenkin on, ettei pyöriä ole saatavilla enempää tehtaalta. Mahdollisen poikkeuksen muodostavat erikoismallit.

Huomionarvoista on myös se, että Motopalvelun nettikauppa www.motopalvelu.com/verkkokauppa on juuri auennut uudistuneena. Yrityksessä kehitetään jatkossakin niin sanottuja sähköisiä asioita sekä kanavia. Motopalvelu haluaa olla harrastajien tavoitettavissa mahdollisimman helposti ja monipuolisesti. Tuotteiden saatavuuden pitää olla hyvää sekä kattavaa.

Oman erittäin merkittävän paikkansa sähköisessä maailmassa säilyttää konkreettinen myymälä Messinkitiellä Orimattilassa. Kivijalkakauppa on Motopalvelun perusta, jonka ympärille toimintaa ja nimenomaan asiakaspalvelua rakennetaan yhä edelleen.

Myös näkyvyys niin kilpailuissa, mediassa kuin sosiaalisen median kanavissa on tärkeää Motopalvelulle.

Monessa mukana jatkossakin

Motopalvelu on vahvasti esillä kotimaisen media-alan ainoan offroad-moottoripyöräjulkaisun, Xracing OFFROADPron tuoreimmassa lehdessä 8/2020. Perinteiseen tapaan lehdestä löytyy Motopalvelun mainos, minkä ohella Motopalvelun tukemista kuljettajista flat trackin maailmanmestari Lasse Kurvinen kertoo tarinaansa sivuilla. Toisessa jutussa käydään läpi vasta 13-vuotiaan motocrosskuljettaja Kasimir Hinderssonin polkua kohti kansainvälistä menestystä. Motocrossin SM-pronssimitalisti Emil Silander tuo Aamukahvi-sivujen raati-palstalla esiin mietteensä uudesta säännöstä, jossa SM-osakilpailuissa ajetaan superfinaali kaudella 2021. Kärme Kustaan kiemurat on niin ikään esillä, ja kyseisessä endurokilpailussa ajaa aina loppuvuosittain useita Motopalvelun joukkueita, niin tälläkin kertaa marraskuun lopulla.

- Lehdessä näkyminen heijastaa sitä, mitä tavoittelemmekin. Olemme monessa mukana. Palvelemme asiakkaitamme pyörämyynnin, varaosien, huoltojen ja monipuolisen auttamisen kautta. Se koskee niin kärkiukkoja kisarintamalla kuin harrastajia. Myymme uusia ja käytettyjä pyöriä, ja pyrimme myös ottamaan vaihtolaitteita vastaan. Kierrämme itse kisoissa esittelemässä toimintaamme, ja jos emme pääse paikalle, koitamme olla muuten mukana. Orimattilan Moottorikerho on oman alueemme seura, mutta kyllä meitä muidenkin kerhojen kisoissa ja tapahtumissa näkee, Timo Niemitalo kuvailee.

- Toivottavasti kerhot saavat järjestettyä paljon kisoja kaudella 2021. Viime keväältä väliin jääneen Päitsinkin (Päijänteen Ympäriajo) pitäisi olla siellä kaikessa mukana, koska se taitaa olla sellainen ainoa selkeä kisa, mitä muukin kuin alan media ja väki seuraa. Niin ikään nyt peruttu Tampere Supercross on puolestaan ollut joka kerta loppuvuotena huikea tapahtuma. Vaikka se sinänsä paketoi kisakauden kokoon, on se myös sykäys jo seuraavaan vuoteen. Siellä on hyvä tuoda esiin uutuusmalleja ja siellä on muutenkin mukava pöhinä.

- Olisi myös tosi tärkeää ja mielenkiintoista saada toteutettua KymiRingin MXGP- ja MotoGP-kisat ensi kesänä. Ne ovat isoja koitoksia ja maailmanlaajuisesti merkittäviä. Saataisiin KymiRing avattua kunnolla ja tuotua lajeja esiin Suomessa. MXGP ja MotoGP toimivat näyteikkunoina lajeillemme. Siellä olisi myös pikkupoikien ja -tyttöjen mahdollista nähdä idoleitaan, ja ehkä vähän vanhempikin väki innostuisi heistä, vaikkei julkisesti, ainakin ”salaa”.

Motopalvelu oli menneellä kaudella vahvasti mukana myös Black7 Racedayssa, mikä oli suosittu motocrossjunioreiden kilpailuviikonloppu Vantaan Lavangossa heinä-elokuun vaihteessa.

Samaan aikaan järjestettiin Motopalvelu KTM Adventure Run, jonka suunnittelijana toimi endurolegenda Kari Tiainen apureidensa Matin ja Iston kanssa. Maisemareitti Keski-Suomessa oli seikkailumatkailua parhaimmillaan. Retkelle oli uskaltautunut muun muassa pari moottoripyöräkaupan konkaria ja Dakarin kiertäjä unohtamatta Päijänteen Ympäriajon kokeneita ajajia.

Elokuun alkupuolella motoristit viihtyivät puolestaan KTM Family Day -tapahtumassa Alastaron moottoriradalla, missä oli paikalla myös Motopalvelu.

Eikä sovi unohtaa KTM-motocross- ja enduromalliston 2021 koeajoja Orimattilan motocrossrata-alueella syksyllä.

Kun isä-Kurvinen jääratapyörän osti

Niemitalo muistuttaa kuljettajia näkyvyyden hoitamisesta. Oivallinen esimerkki putkeen menneestä toiminnasta on flat trackin maailmanmestari Lasse Kurvinen. Hänen ajamalla tekemä saavutus oli huikea, mutta seuraavien viikkojen aikana Kurvinen ja hänen taustaryhmänsä olivat myös itse aktiivisia median suuntaan. Se poiki juttuja ja TV-aikaa muun muassa moottoripyörämediaan, Vauhdin Maailmaan, Helsingin Sanomiin, Yleen, paikallismedioihin ja Kansainvälisen Moottoriliitto FIM:n eri kanaviin.

- Lassen tapaus osoitti median osalta, mitä kaikkea voi tapahtua, kun onnistuu radalla ja pystyy hyödyntämään tilaisuuden. Monta palasta loksahti kohdalleen, muttei vain vahingossa, vaan myös tietoisesti tekemällä. Toivottavasti näkyvyys hyödyttää niin Lassea kuin muitakin kuskeja ja lajejamme, Niemitalo luotaa.

- Se taisi muuten olla loppuvuosi 1995, jolloin saimme meille Motopalveluun myyntiin pari erikoisvarusteltua Hondan crossipyörää. Lassen isä osti yhden pojalleen jääradalle. Keväällä 1996 saimmekin lukea silloisesta Racing Star -lehdestä, kuinka Lasse oli voittanut 17-vuotiaana historian nuorimpana kuskina viissatasten Suomen mestaruuden.

Motopalvelu Niemitalon henkilökunta toivottaa kaikille oikein hyvää ja rauhallista joulua sekä nautintoa vuoteen 2021.

Motopalvelu Niemitalo

Messinkitie 5
16300 Orimattila
Puh.(03) 777 2255
Avoinna ark. 7.30-17.00
www.motopalvelu.com
www.facebook.com/Motopalvelu
www.instagram.com/motopalvelu