Motopalvelu katsojaopas: Kurjenkierros SM-enduro

Tässä kauden viimeisen enduron SM-kisan katsojaopas.

Endurokauden viimeinen SM-osakilpailu kaasutellaan sunnuntaina Seinäjoella, jossa sarja vieraili viimeksi vuonna 2016. Kilpailukeskus sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Seinäjoelta, osoitteessa Jöllöntie 29, Isokoski. Seinäjoella ratkaistaan yleisten SM-luokkien lisäksi myös U20-luokan Suomen mestaruus, sekä V40, V50- ja naisten luokkien Suomen Cupin paremmuus. Lisäksi kilpailussa ratkaistaan kerhojoukkueiden Suomen mestaruus, perinteisellä kerrasta poikki -systeemillä. Mestaruuksia on siis samassa kisassa jaossa peräti kahdeksan kappaletta, joka on Suomen endurohistorian ennätys.

Edit. 25.9. 14:00

V50-luokan Suomen Cupin viimeinen osakilpailu ajetaan lokakuussa Mikkelissä, eli heidän sarja ei pääty Seinäjoelle.

Puhakaisen ensimmäinen?

E1-luokan SM-pistekärjessä on kahden osakilpailun jälkeen Roni Kytönen, joka on kuitenkin samaan aikaan taistelemassa MM-pisteistä Italiassa. Näin ollen Samuli Puhakainen lähtee sarjan toiselta sijalta ykkössuosikkina kauden päätökseen mestaruutta ajatellen. Sarjassa kolmantena oleva Paavo Henriksson on jo 11 pisteen päässä Puhakaisesta, joten TM-kuljettajalle riittää kolmas sija mestaruuden varmistamiseen. Hugo Svärd on sarjassa neljäntenä, mutta hän on Kytösen tavoin Italiassa. Antti Ahtila on sarjassa viidentenä, 18 pistettä Kytösen takana ja viisi pistettä Henrikssonin takana. Näin ollen Ahtilan täytyy olla kisassa vähintään toinen, mikäli hän mielii ohittaa Kytösen pisteissä. Lari Jukola on kuudentena, vain pisteen päässä Ahtilasta.

Pohjolan juhlaa

E2-luokassa Eemil Pohjolan mestaruus on sinettiä vaille valmis, sillä hän johtaa sarjaa 17 pisteen erolla Henry Oleniukseen ja 18 pisteen erolla Jani Saloseen. Olenius ja Salonen ratkaisevat luultavasti kaksi muuta mitalia keskenään, mutta epäonnistumisiin ei ole varaa. Peetu Juupaluoma on sarjassa neljäntenä, mutta hän on kahdeksan pistettä Salosen takana. Kauden edellisessä SM-kisassa Juupaluoma oli luokan toiseksi nopein kuljettaja Pohjolan jälkeen, joten samaa voidaan odottaa myös nyt.

Hänninen vs. Tamminen

E3-luokassa nähdään mielenkiintoinen mestaruustaistelu. Antti Hänninen johtaa sarjaa neljän pisteen erolla Mika Tammiseen. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kumpi voittaa kisan, voittaa myös mestaruuden. Jiri Leino on sarjassa kolmantena ja hän on viisi pistettä Tammisen perässä. Mikäli Leino voittaisi kisan, Tamminen olisi kakkonen ja Hänninen kolmas, olisi koko kärkikolmikko tasapisteissä. Kaikilla olisi tässä tapauksessa yksi voitto, yksi kakkossija ja yksi kolmossija. Mikäli näin kävisi, mitalijärjestys ratkeaisi niin, että kaikkien kolmen kisan ajat laskettaisiin yhteen ja nopein kuittaisi SM-kullan.

Puhakaisen toinen?

U20-luokassa on ajettu vain yksi kilpailu, jonka voitti Samuli Puhakainen. Sarjassa toisena on Pyry Juupaluoma, mutta hän on loukkaantumisen takia sivussa. Rasmus Tuominen on sarjassa kolmantena, ennen Lukas Kuhmosta. Näin ollen Puhakaiselle riittää kakkossija kisasta mestaruuteen, mikäli Tuominen voittaa kisan.

Reitti

Kilpailun reitillä on pituutta noin 65 kilometriä ja maastokokeita on neljä. SM-luokat ajavat 2,5 kierrosta ja kymmenen maastokoetta, muiden luokkien ajaessa 1,5 kierrosta ja kuusi maastokoetta.

 

MK 1

Noin 3,5 kilometriä pitkä maastokoe kiertelee vanhalla louhosalueella.

 • Lähtö: Laulateentie
 • Maali: Marjamäentie

Pysäköinti tienvarteen ennen louhosta, maalissa ei pysäköintitilaa.

MK2

Kilpailun pisimmällä maastokokeella on mittaa 6,5 kilometriä ja se pitää sisällään kivikkoa, hiekkasyheröä ja nopeita tieosuuksia.

 • Lähtö: Viitalantie 190
 • Maali: Kylmäläntie

Pysäköinti lähdössä tienvarteen, maalissa paremmin tilaa

MK 3

Kisan hitain maastokoe on noin 4,4 kilometriä pitkä ja se pitää sisällään kivikkoa ja loppupuolella myös nopeampaa hiekkaosuutta.

 • Lähtö: Kylmäläntie
 • Maali: Virkajärventie

Maalissa pysäköintitilaa

MK 4

Motocrossradalla ja sen reunoilla kulkeva maastokoe, joka on tuttu myös edelliseltä kerralta.

 • Lähtö ja maali: Kuortaneentie 1810

Pysäköinti motocrossradan parkkipaikalle.

 

Maastokokeiden ajat:

 • MK1 9:05 A, B, V40
 • MK2 9:45
 • MK3 10:35
 • MK4 11:00
 • MK5 11:30 C, V50, V60 ja Naiset lähtevät SM-luokkien perään
 • MK6 12:10
 • MK7 13:00
 • MK8 13:25
 • MK9 13:55
 • MK 10 14:35

Alla kilpailun reittikartta