Monta suosikkia Unkarissa

Niko Puotsaari lähtee rannevammasta huolimatta metsästämään MM-pisteitä.
Kuva
Jani Hovi
Enduron MM-sarja jatkuu viikonloppuna Unkarissa, jossa on odotettavissa tiukkaa kisaa voitosta. Ennakkosuosikkia on todella vaikea nimetä.

Vain viikko ehti kulua edellisestä enduron MM-osakilpailusta, kun vuorossa on jo seuraava. Nyt endurokaravaani siirtyi Unkariin, jossa kisataan sarjan toiseksi viimeinen kisaviikonloppu. Kilpailukeskuksena toimii Zalaegerszeg, joka on 60 000 asukkaan kaupunki läntisessä Unkarissa, vain 40 kilometriä Itävallan rajalta.

Unkarin kisa toteutetaan myös jo hyväksi havaitulla kahdella erillisellä lenkillä, joiden välissä käydään huollossa varikolla. Toki ennen varsinaiselle reitille pääsyä ajetaan perjantaina supertesti. Tällä kertaa supertesti sijaitsee aivan varikon tuntumassa. Samaa testiä hyödynnetään myös muina päivinä, jolloin se toimii kierroksen päättävän extremetestin näyttämönä. Perjantain supertesti alkaa Suomen aikaa kello 19:00.

Lauantaina kilpailu käynnistyy kello 10:00 ja ensin kilpailijat suuntaavat endurotestille, jonka jälkeen palataan huoltoon. Toisella lenkillä ajetaan ensin crossitesti sekä sen jälkeen varikon kyljessä oleva extremetesti. Reitillä on pituutta noin 65 kilometriä ja se kierretään kolmeen kertaan. Maaliin ensimmäisiä kilpailijoita odotellaan noin kello 17:00 aikoihin.

- Endurotestillä on mittaa ehkä kuutisen kilometriä. Se on paikoitellen tosi nopeaa ja jouheaa lehtimetsää. Siihen tulee varmasti melkoinen tomukerros pintaan, mutta hyvältä se näyttää. Crossitesti on ehkä kolmisen kilometriä pitkä. Siinä on enemmän peltoa, joka on tosi pehmeä. Testistä ehkä puolet on samanlaista metsää kuin endurotestilläkin. Siellä on myös korkeuseroja, mäkiä on muutama. Extremetesti on sitten rakennettu tuohon varikon kylkeen. Se on jalkapallokentällä ja siinä on vain keinotekoisia esteitä, tukkeja, kivikkoa ja renkaita, selvitti endurotestiltä tavoitettu Niko Puotsaari.

Suosikit

EnduroGP-luokkaa johtaa edelleen Andrea Verona, mutta sarjakakkosena oleva Wil Ruprecht otti Slovakiasta voiton molempina päivinä ja on varmasti vaikea voitettava myös Unkarissa. Nathan Watson puolestaan epäonnistui Slovakiassa ja haluaa varmasti paikata tilanteen täällä. Unohtaa ei sovi myöskään Steve Holcombea, joka oli hyvin lähellä voittoa jo viime sunnuntaina. Mies on selkeästi kunnossa, joten nyt voi kaikki hyvinkin osua kohdalleen.

Enduro1-luokkaa dominoivat italialaiset ja etenkin Andrea Verona, jolla on alla 9 päivävoittoa 10 mahdollisesta. Luultavasti tuo yksi kakkossijakin oli vain pelkkä tilastotappio. Tuon tappion Veronalle aiheutti Thomas Oldrati, joka voi hyvänä päivänä hätyytellä myös GP-luokan podiumpaikkoja. Luokan podiumille tähtää myös Matteo Cavallo, jolla on tältä kaudelta jo entuudestaan viisi kolmossijaa.

Enduro2-luokassa kisa käydään tiukimmin neljän kuljettajan välillä. Wil Ruprecht tulee pistejohtajana Unkariin taskussaan tuoreet voitot Slovakiasta. Steve Holcombe oli puolestaan Slovakiassa kakkonen molempina päivinä ja kauden avausvoiton seuraksi olisi mukava ottaa pari lisää. Josep Garcia osoitti olevansa jälleen ajokuntoinen ja voitot maistuisivat hänellekin, mutta niitä jahtaa myös sarjassa toisena oleva Nathan Watson.

Enduro3-luokan ykkössuosikki on Brad Freeman neljällä perättäisellä päivävoitollaan. Mikael Persson ja Matteo Pavoni tekevät kuitenkin kaikkensa, että saisivat Freemanin voittoputken poikki. Löytyykö sitten tämän kolmikon ulkopuolelta joku yllättäjä, se jää nähtäväksi.

Juniorit

Junioreissa Zach Pichon oli pitkään voittamaton, mutta nyt on tullut kolme tappiota peräkkäin ja ranskalainen haluaa varmasti takaisin voittojen tielle. Suomalaisittain on todella hienoa, että noista kolmesta tappiosta kaksi on Pichonille aiheuttanut Roni Kytönen, joka on pistetaulukossa toisena. Suomalaisia ei ainakaan haittaa, vaikka Kytönen jatkaisikin Pichonin kiusaamista. Kärkikaksikon takana on kuitenkin kovia nimiä, kuten Luc Fargier, Jed Etchells ja Max Ahlin. Heistä kuka tahansa voi ottaa hyvänä päivänä voiton, kuten Ahlin Slovakiassa lauantaina osoitti.

Suomalaisvärejä ei Kytösen lisäksi luokassa puolusta enää kuin Peetu Juupaluoma, sillä Eetu Puhakaisen polvi ei vielä ajoa kestä tuon Slovakian testipätkällä sattuneen loukkaantumisen takia. Myös Hermanni Haljala on poissa Unkarin starttiviivalta ja mies hoitelee itseään kuntoon kotimaassa.

- Tein päätöksen lentää Suomeen parantelemaan mahdollista koronan jälkitautia. Tutkitutan itseni kunnolla varmuuden vuoksi, koska olen ollut käytännössä kipeä Portugalin MM-kisasta lähtien, Haljala selvitti.

Youth-luokassa Harry Edmondson on ollut itse varmuus ja kun tuohon varmuuteen yhdistetään vielä nopeus, niin alkaa näyttää siltä, että vain melkoinen epäonni voi viedä britiltä mestaruuden. Tähän mennessä Edmondsonin huonoin sijoitus on toinen. Tosin päivävoittoja on ”vain” neljä, mutta ei mestaruuteen tarvitsekaan kaikkea voittaa. Kevin Cristino on ajanut kolme päivävoittoa ja lisää on saatava, mikäli haluaa päättää sarjan mestarina. Samuli Puhakaisella on kaksi päivävoittoa, mutta vastaavasti rasitteena on kaksi nollapäivää ja se on valitettavasti liikaa. Mitali toki on otettavissa, mutta hopeaankin on matkaa jo 32 pistettä. Kun niskaan puhaltaa vielä Thibault Giraudon vain seitsemän pisteen päässä, niin kyllä Puhakainenkin saa parhaansa tehdä.

Pyry Juupaluoma on tässä vaiheessa sarjassa kahdeksantena ja hyvää kokemusta on tullut ensi kautta ajatellen todella mukavasti. Kokemusta on ollut hakemassa myös Niko Puotsaari, joka joutui jättämään Slovakissa toisen päivän kesken lauantaina kipeää saaneen ranteen takia. Nyt ranne kuitenkin kestää ajamisen ja mies tähyää sarjasta lisäpisteitä.

- Ei ranne ainakaan tuossa testiradalla vihoitellut yhtään. Tosin se oli tasaista peltoa, joten siinä nyt ei kipuja oikein voisi huomatakaan. Teipataan ranne kunnolla ja Buranaa taskuun, niin eiköhän sillä kisa läpi päästä. Keli on kyllä sen verran lämmin, että ainakin on itseään tankattava reilusti. Sunnuntaina saattaa hiukan sataa ja se olisi oikein hyvä asia, koska reittikin pölyää aika lailla. Endurotestin olen kävellyt kolmeen kertaan ja kävelen sen nyt vielä kertaalleen. Extreme on vasta valmistumassa, ja siellä en ole käynyt kuin kerran. Crossi on käyty läpi kaksi kertaa ja sen kävelen myös vielä kertaalleen ja se saa sitten riittää. Kyllä minä tykkään näistä kaikista pätkistä. Tämä on varmaan reitillisesti Slovakian kanssa yksi parhaista MM:istä. Tässä on nyt kaikki kunnossa, pyörä toimii ja huoltopaikkakin on hyvä, ei muuta kuin ajamaan vain, Puotsaari odotteli.