Mestareita selville

Jesse Uusitalo kruunattiin ATV-luokan Suomen mestariksi.
Kuva
Jani Hovi
Kahden luokan MX-liigamestarit saatiin selville jo ennen viimeistä osakilpailua, kun Iiro Laitinen ja Mauno Nieminen karkasivat tavoittamattomaan pistejohtoon. Naisten Suomen Cupin voitti puolestaan Hanna Mertsalmi. Myös ATV-sarjat saatiin päätökseen.

Kilpailu Lappeenrannassa käynnistyi MXH-luokan ensimmäisellä erällä. Parhaiten aloitti Mika Röyhkiö johtamalla kaksi ensimmäistä kierrosta. Seuraavaksi kärkeen nousi Aleksi Juntunen, mutta takaa tuli Jere Tynkkynen joka otti kärkipaikan seitsemännellä kierroksella ja ajoi maaliin ykkösenä. Toisena ruutulipulle ajoi Juntunen ja kolmanneksi Tomi Kuikka.

Toista erää vei viisi ensimmäistä kierrosta Roni Virtanen. Kuudennella kierroksella ohi tulivat Aleksi Juntunen ja Jere Tynkkynen. Tässä järjestyksessä tultiin myös maaliin. Yhteistuloksissa päivän voittaja oli toisen erän voittonsa ansiosta Aleksi Juntunen. Tasapistein Juntusen kanssa päivän kakkoseksi sijoittui Jere Tynkkynen. Kolmantena miehenä podiumille nousi Roni Virtanen.

Laitisesta MXB-luokan mestari

MXB-luokan avauserässä kärkikolmikko ajoi samoilla sijoilla ensimmäisestä kierroksesta lähtien. Iiro Laitinen ei antanut muille mitään mahdollisuuksia, vaan vei erää lähdöstä maaliin, ottaen samalla tukevan askeleen kohti liigamestaruutta. Tommi Laine ajoi maaliin toisena ja Aleksi Nieminen sijoittui kolmanneksi.

Myös toinen erä kirjattiin Iiro Laitiselle lähes puolen minuutin marginaalilla ja tämä tiesi samalla sitä, että Laitinen sai kunnian olla tämän kauden ensimmäinen liigamestari. Erän kakkoseksi ajoi Andreas Blomberg ja kolmanneksi ruutulipulle ehti Aleksi Nieminen. Yhteistuloksen perusteella podiumille kavuttiin järjestyksessä Laitinen, Nieminen ja Blomberg.

Nieminen varmisti mestaruuden MX125-luokassa

MX125-luokassa Joni Mäkelä hallitsi erää ensimmäisestä kierroksesta lähtien. Mäkelän takana paikkoja vaihdettiin sen sijaan useaan otteeseen. Ensin kakkospaikalla ajoi Nestori Tolvanen, seuraavaksi Veniamin Voronkov, hänen jälkeensä Aaro Kankaanpää, kunnes lopulta pari kierrosta ennen maalia kakkospaikalle nousi Mauno Nieminen. Kankaanpää oli lopulta erän kolmonen.

Toisessa erässä Mauno Nieminen nousi kärkeen viidennellä kierroksella ja meni tämän jälkeen menojaan. Tämähän tarkoitti sitä, että Niemisestä tuli kauden toinen liigamestari. Kakkossijasta vääsivät tosissaan ruutulipulle saakka Veniamin Voronkov ja Aaro Kankaanpää. Voronkov nappasi kakkospaikan puolen sekunnin turvin. Nieminen oli siis luonnollisesti päivän voittaja. Toiseksi sijoittui Voronkov ja kolmas tasapistein Voronkovin kanssa oli Kankaanpää.

Mertsalmi otti omansa MXD-luokassa

MXD-luokan Suomen Cupissa Hanna Mertsalmi on ajanut pelkkiä voittoja tällä kaudella. Nainen ei pettänyt kannattajiaan täälläkään, vaan otti avauserän voiton näytöstyyliin ja mestaruus oli enää erää vaille valmis. Noora Uro piti kakkospaikkaa hallussaan neljä kierrosta, mutta sitten takaa nousi Ria Virtanen ja pudotti Uron erän kolmanneksi.

Toinen erä sujui Mertsalmen osalta ensimmäisen malliin. Kärkeen, karkuun ja voittoon, mutta eihän kukaan varmasti muuta odottanutkaan. Samalla varmistui myös Suomen Cupin voitto. Toiseksi erässä ajoi Laura Kurkinen ja kolmanneksi Ria Virtanen. Päivän voittaja oli siis Mertsalmi, taoiseksi sijoittui Virtanen ja kolmanneksi Kurkinen.

ATV-mitalit jakoon

MXATV-luokan ensimmäisessä SM-erässä Lasse Ruotsalainen ja Jesse Uusitalo ajoivat ensimmäisestä kierroksesta lähtien sijoilla yksi ja kaksi. Kolmospaikka oli hieman tiukemmassa. Miko Väisänen piti paikkaa hallussaan erän puoliväliin asti, mutta joutui sitten luovuttamaan paikkansa Max Karilaiselle, joka piti sen maaliin saakka.

Toista erää vei neljä kierrosta Max Karilainen, mutta viidennellä kierrroksella Jesse Uusitalo nousi johtoo ja ajoi erän voitoon ennen Karilaista. Kolmanneksi ajoi Lasse Ruotsalainen. Yhteistuloksissa voiton otti Uusitalo, toinen oli Ruotsalainen ja kolmas Karilainen. Samalla saatiin myös SM-sarja päätökseen ja Suomen mestari on Jesse Uusitalo. SM-hopeaa saa Max Karilainen ja SM-pronssi menee Lasse Ruotsalaisen palkintokaappiin.

MXATV Veteraanien Suomen Cupissa Jani Saarinen tuli jo valmina Cup-mestarina Lappeenrantaan. Hän on voittanut kaikki erät tällä kaudella ja avauserässä voittoputki sai odotetusti jatkoa. Toisena maalissa oli Petri Kares ja kolmantena Jarmo Huhtala. Toisessakin erässä jatkui Saarisen voittokulku. Huhtala ajoi nyt toiseksi ja Kares kolmanneksi. Tämä oli myös päivän yhteistulos. Saarinen vei siis Cup-mestaruuden nimiinsä maksimipistein. Cupin hopean saa tänään neljänneksi sijoittunut Teemu Savolainen ja Cupissa kolmanneksi sijoittuu nyt kuudenneksi ajanut Jukka Valtonen.