Mäntylä ja Pesonen Suomen mestareiksi

Jani Hovi
Melissa Mäntylä ja Eemil Pesonen ajoivat luokkiensa Suomen mestareiksi ensimmäisenä kisapäivänä Imatralla.

SML AMOQ SM-motocross-sarja päättyy Imatran kisaviikonloppuun. Sarjan toiseksi viimeinen kilpailupäivä käynnistyi MXD-luokan ensimmäisellä kisaerällä. Parhaiten puomilta irtosi jälleen kerran Noora Uro perässään Hanna Mertsalmi, Melissa Mäntylä, Milla Turunen ja Carita Lomp. Toisella kierroksella Uro joutui päästämään Mertsalmen ja Mäntylän ohitseen. Tämän jälkeen kärkikolmikon järjestys ei enää vaihtunut. Mertsalmi ajoi erävoittoon ja Mäntylä varmisti kakkossijallaan naisten motocrosshistorian ensimmäisen Suomen mestaruuden. Kolmantena maaliin ajanut Uro varmisti puolestaan SM-hopean.

Toisessa erässä oli panoksena SM-pronssi, josta kisasivat Carita Lomp ja Milla Turunen. Lomp lähti erään 10 pistettä Turusta paremmasta asemasta. Hanna Mertsalmi ja Melissa Mäntylä aloittivat parhaiten. Kun vielä Noora Uro nousi neljännellä kierroksella kolmanneksi, oli maaliintulojärjestys sama kuin ensimmäiselläkin kierroksella. Carita Lomp oli molemmissa erissä neljäs ja kuittasi näin SM-pronssin.

Melissa Mäntylä

- Loukkasin treeneissä käteni ja nyt se on teipattu vahvasti ja Buranaakin tarvittiin. Yritin vain ajaa omaa ajoani ja mietin, että jos se riittää Hannan (Mertsalmi) ohittamiseen, niin sitten ohitan. Ei riittänyt, niin en halunnut lähteä ottamaan mitään turhia riskejä, selvitti Mäntylä.

Tiukalle meni

MXC/A-luokassa oli odotettavissa tiukka kisa, sillä Eemil Pesonen johti sarjaa vain 8 pisteen erolla ennen Jasper Köiviä. Ensimmäinen erä käynnistyi Rene Nymanin johdolla. Kolmannella kierroksella kärkeen nousi Eemil Pesonen ja piti paikkansa kunnes kahdeksannella kierroksella johtoon nousi Matias Miettinen. Seuraavalla kierroksella Pesonen joutui päästämään myös Köivin ohitseen. Maaliin tultiin järjestyksessä Miettinen, Köiv ja Pesonen, joten mitalijärjestys ratkaistiin viimeisessä erässä.

Eemil Pesonen

Toiseen erään lähdettiin tilanteesta, että Pesosella ja Köivillä oli vain kuusi pistettä eroa toisiinsa. Köiv otti nopeasti kärkipaikan ja Pesonen ajoi neljäntenä. Kun Pesonen nousi kolmanneksi, hän alkoi järkevästi varmistella kolmossijan tuovaa mestaruutta, eikä lähtenyt tavoittelemaan kärkikaksikkoa Köiv ja Miettinen. Tässä järjestyksessä tultiinkin maaliin. Sama kolmikko jakoi keskenään myös SM-mitalit. Mestaruus meni Pesoselle pisteen erolla ennen hopealle ajanutta Köiviä. Miettinen sai kaulaansa SM-pronssin.

- Alussa mietin kun olin viidentenä, että pääsenkö kolmen joukkoon, koska tiesin sen riittävän mestaruuteen. Kun nousin kolmanneksi, niin lähdin vain varmistamaan sitä sijaa ja ajamaan niin rauhallisesti, ettei satu mitään, kertoi Pesonen toisen erän jälkeen.

Suomen Cupit

MXV55-luokan ensimmäisessä erässä maaliin ajettiin järjestyksessä Antti Paasonen, Jouni Moilanen ja Pekka Koirikivi. Näin Suomen Cup-mestariksi kruunattiin Koirikivi. Samalla varmistui myös, että cup-hopea meni Pasi Virtaselle. Cupin pronssi sen sijaan ratkesi vasta toisessa erässä. Paasonen ajoi myös toisen erän voittoon, mutta nyt toinen oli Koirikivi. Moilanen oli maalissa kolmantena ja se tiesi hänelle Suomen Cupin pronssia.

Koirikivi

Pekka Koirikivi

MXV45-luokassa Cup-mestaruuden varmisti jo aiemmin Alexander Wiik. Mestarin ottein Wiik kuittasi nimiinsä Imatralla myös ensimmäisen erän. Lari Lehtiö ajoi maaliin erän kakkosena ja se tarkoitti myös Cup-hopeaa. Erän kolmas oli Teijo Häkänen. Kimmo Sten ajoi maaliin viidentenä ja samalla Cupin pronssille. Toisessa erässä ei siis enää ajettu mitaleista vaan päivän voitosta. Kun Wiik voitti tämänkin erän, voidaan todeta, ettei mestaruus ainakaan väärälle miehelle mennyt, sillä Wiik voitti sarjan kaikki 12 kisaerää. Erässä toiseksi ajoi Lehtiö ja kolmas oli Sten.

Alexander Wiik

MXV35-luokassakin mestaruus ratkesi jo ensimmäisessä erässä kun Kimmo Laakso ajoi erävoittoon ja mestaruuteen. Eemi Mutikainen oli erän kakkonen ja Janne Metsämäki kolmas. Näin Mutikainen säilytti vielä teoreettisen mahdollisuuden hopeaan, joka oli kuitenkin käytännössä jo menossa Metsämäen palkintokaappiin. Toinen erä meni myös Laaksolle Mutikaisen ollessa jälleen toinen. Kolmantena ruutulipulle ajoi Matti Korkeamäki ja Janne Metsämäki varmisti erän nelossijallaan Cupin hopean. Eemi Mutikaiselle siis pronssinen Cup-mitali.

Kimmo Laakso

Kilpailut Imatralla jatkuvat huomenna. MX125-luokan mestaruus meni Aaro Mennalle, mutta MX2- ja MX1-luokassa on vielä kaikki auki. Kilpailu käynnistyy kello 12:00.