Kytönen voittoon Oulussa

Roni Kytönen ajoi voittoon Oulussa.
Kuva
Petri Kurkinen
Endurokauden pohjoisin SM-kilpailu päättyi tänään Oulussa Roni Kytösen juhlaan.

Historian ensimmäinen Oulussa ajettu SM-enduro kaasuteltiin tänään. Varsin lämmin päivä toi oman mausteensa kilpailuun, jonka maastokokeet olivat varsin vaihtelevia. Kierroksen ensimmäinen maastokoe ajettiin laskutetturinteen maastoissa ja kaksi muuta olivat perinteisempiä enduropätkiä. Näistä jälkimmäinen piti sisällään myös runsaasti kivikkoa, joka jakoikin päivän päätteeksi kuljettajien mielipiteet. Kokonaisuudessaan kärkikuljettajille kertyi Oulussa reilut puolitoista tuntia ajoaikaa, joten sitäkin kautta kilpailu SM-tittelin arvoinen.

Kilpailu käynnistyi aamulla Eero Remeksen tahdissa, kun Husqvarna-kuljettaja kellotti avauspätkälle viiden sekunnin pohja-ajan. Remes menetti kuitenkin johtopaikkansa heti seuraavalla pätkällä, kun Roni Kytönen ajoi pohjat ja siirtyi kisan kärkeen. Honda-kuljettaja ei luovuttanutkaan enää kärkipaikkaansa loppupäivän aikana, vaan voitti kisan lopulta 34 sekunnin turvin.

- Koko päivä tuli ilman suurempia virheitä tai kaatumisia. Yllätyin hieman, kun pystyin ajamaan kivikkopätkänkin niin hyvin. Lasketturinteen pätkä jäi oikeastaan ainoastaan harmittamaan, sillä Eero (Remes) joka kierroksella minua nopeampi siellä, Kytönen nauroi.

Kytönen sai Ouluun käyttöönsä MM-pyöränsä, joka saapui Suomeen kuluneella viikolla Italiasta.

- Käytin tätä pyörää Portugalin MM-kisassa. Aluksi mietin, että teen kolmospätkällä pieniä muutoksia iskunvaimentimiin, mutta en koskenut lopulta niihinkään lainkaan, Kytönen jatkoi.

Yleiskilpailussa toiseksi ajoi Remes, joka voitti samalla E2-luokan lähes kolmen minuutin turvin.

- Pidin itse eniten ensimmäisestä maastokokeesta, joka oli jouhea ajettava. Kakkospätkälle en löytänyt oikein mitään rytmiä ja kolmospätkä oli omaan makuuni turhan kivinen. Lasketturinteen pätkä sujui ajallisestikin parhaiten ja sanoinkin viimeisellä kierroksella Rollelle (Kytönen), että vanha mies pääsi onneksi pöllyttämään junioreita, Remes nauroi.

Remes 2022

Eero Remes voitti E2-luokan ja oli yleiskilpailun toinen. Kuva: Petri Kurkinen

Yleiskilpailussa kolmanneksi, ja samalla E1-luokassa toiseksi ajoi Eemil Pohjola. SE-Teamin Honda-kuljettaja oli koko päivän myös hyvässä vauhdissa ja kellotti yhdet yleiskilpailun pohjatkin. Pohjola jäi lopulta Kytöselle minuutin.

- Päivä kulki ihan hyvin. Juniori ja veteraani meni kovaa edellä, mutta muuten täytyy olla tyytyväinen päivään. Erot olivat lopulta aika pieniä tuolla pätkillä. Viimeisellä kierroksella laskettelurinteessä kolautin vähän polvea ja sitten toiseksi viimeisellä pätkällä kaaduin oikein kunnolla, mutta onneksi ei sattunut yhtään ja pyöräkin säilyi ehjänä, Pohjola kertoi.

Pohjola 2022

Eemil Pohjola oli tyytyväinen päiväänsä. Kuva: Petri Kurkinen.

Yleiskilpailun neljänneksi ajoi Antti Hänninen, joka oli huomattavasti paremmassa menossa kuin kauden edellisessä SM-kilpailussa Hyvinkäällä. Samalla Hänninen voitti myös E3-luokan. Hänninen jäi Kytösestä 3.23 Ensimmäisellä kierroksella ajonsa kanssa tuskaillut Peetu Juupaluoma pääsi loppua kohti parempaan vauhtiin ja oli lopulta yleiskilpailun viides, jääden Hänniselle kuusi sekuntia.

Luokkakohtaiset tulokset

E1-luokassa Kytösen ja Pohjolan takana luokan kolmanneksi ajoi Hugo Svärd. Neljäs oli Juho Ahokas ja viides Vili Viitanen. E2-luokassa Remeksen ja Juupaluoman perässä kolmanneksi kaasutteli Eetu Puhakainen, joka johti luokan SM-sarjaa ennen Oulun kilpailua. Puhakainen menetti johtonsa sarjassa Juupaluomalle, joka pitää sitä hallussaan nyt kahden pisteen erolla. Luokan neljäs oli Saku Karlström ja viides Väinö Santamäki. E3-luokassa Hännisen jälkeen toiseksi ajoi Mika Tamminen ja kolmas oli Ville Meisola. Edellisen kilpailun voittanut Roni Salin oli neljäs ja Mika Karma viides.

tamminen

Mika Tamminen oli E3-luokan kakkonen tänään Oulussa. Kuva: Petri Kurkinen.

U20-luokan SM-osakilpailun voitto meni vajaan kahden minuutin turvin Juho Ahokkaalle. Riku Ratinen oli toinen ja Niko Puotsaari kolmas. Joni Hakulinen oli neljäs ja hän olikin viimeinen maaliin päässyt kuljettaja luokassa. Ahokas nousi luokan SM-kärkeen kahden pisteen turvin ennen Puotsaarta.

Ahokas 2022

Juho Ahokas nousi U20-luokan SM-sarjan johtoon. Kuva: Petri Kurkinen

Ahokas ajoi voiton myös B-luokassa, perässään Viitanen. Kaksikko sai nousupisteet täyteen ja ajavat jatkossa A-luokassa. Ratinen oli luokan kolmas. C-luokan voitti Erno Alatalo, joka ajaa jatkossa B-luokassa. Luokan kakkonen oli Mikko Viljakainen Harri Määttä kolmas.

V40-luokan Suomen cupin voiton otti Mika Karma, ennen Sami Eskolaa ja Tuomo Jurmua. V50-luokan Suomen cupin ykkönen oli puolestaan Sami Ikonen. Toinen oli Antti Laine ja kolmas Timo Soanjärvi.  V60-luokan voittoon kaasutteli Martti Ketelä, ennen Jari Jauhiaista ja Maire Jänttiä.

Enduron SM-sarjan kaksi viimeistä kisapäivää ajetaan heinäkuun lopussa Sipoosta.

Kilpailun täydelliset tulokset.