Kytönen toinen ja Puhakainen kolmas Italiassa

Roni Kytönen ajoi toiseksi tänään Italiassa.
Kuva
Dario Agrati
Roni Kytönen ajoi junioreissa toiseksi enduron MM-sarjan Italian osakilpailun ensimmäinen kilpailupäivänä. EnduroGP-luokassa voiton otti Josep Garcia.

Italian MM-endurossa perjantaina ajettu supertesti antoi EnduroGP-luokassa Josep Garcialle ruhtinaallisen puolen sekunnin edun Wil Ruprechtia vastaan kun lauantaiaamu käynnistyi Carpinetissa. Kaksikko eteni maastokokeilla tasatahtiin, eikä eroa tahtonut syntyä millään. Kun ensimmäinen kierros oli ajettu, oli Ruprecht puolestaan johdossa puolen sekunnin turvin. Toisen kierroksen pitkällä endurotestillä kisa vaikutti jo ratkenneen, kun Ruprecht puristi 10 sekunnin eron kilpakumppaniinsa, mutta mitä vielä. Heti seuraavalla extremellä Garcia kuittasi tilanteen 12 sekuntia nopeammalla ajalla ja nousi johtoon reilun sekunnin erolla ja lähti viimeiselle kierroksella vajaan kahden sekunnin johdossa. Endurotesti oli jälleen se, mikä ratkaisi kisan. Garcia oli 8 sekuntia nopeampi ja se riitti Ruprechtille. Extremellä eroa tuli toiset 8 sekuntia lisää ja Garcia olikin yhtäkkiä turvallisen tuntuisessa 17 sekunnin johdossa kun enää kaksi maastokoetta oli jäljellä. Ne eivät enää muutoksia tuoneet ja näin Garcia otti kauden toisen voittonsa. Ruprecht ajoi maaliin toisena ja kolmanneksi sijoittui Andrea Verona.

- Olen iloinen, että voitin, mutta tiedän paikkoja, joissa voin parantaa huomenna, totesi Garcia lyhyesti.

Garcia

Josep Garcia voitti päivän. Kuva: Future7media

- Päivä kulki suunnitelmien mukaan. Pieniä virheitä ja kaatumisia tuli, mutta reitti oli tosi kivikkoinen ja kului, koska kilpailijoita on paljon. Onnittelut Josepille (Garcia)! Annoin kaikkeni, mutta se ei tänään riittänyt. Huomenna yritetään uudestaan, lupasi kakkossijan pokannut Ruprecht.

- Oli ihan OK päivä. Aamu lähti vähän hitaasti liikkeelle. Luokkavoitto on hyvä, mutta yleiskisassa ero kahteen kärkimieheen jäi melko suureksi. Yritän parantaa huomenna, kolmanneksi sijoittunut Garcia sanaili.

Pichonin näytös

Junioriluokassa yksi kuljettaja on ollut kauden ensimmäisissä kisoissa aivan omaa luokkaansa. Zach Pichon oli tähän mennessä voittanut kaikki neljä ajettua kisapäivää, eikä ranskalaiselle pysäyttäjää täälläkään löytynyt. Pichon takoi etenkin 8,5 kilometrin mittaiselle endurotestille aivan erilaisia aikoja kuin kukaan muu. Viimeisellä kierroksellakin Sherco-kuljettaja ajoi endurotestille lähes 24 sekunnin pohjat ja kuitenkin kaikki muutkin ajoivat aivan tosissaan. Ei voi kuin ihmetellä.

Roni Kytönen teki sen minkä pystyi, mutta Pichonille ei Jämsän mieskään mahtanut mitään, vaikka yhden pohja-ajan ajoikin. Kytönen nousi kakkossijalle aamun ensimmäisellä endurotestillä ja tuon sijan hän piti myös maaliin saakka. Tosin peli meni lopussa melkoisen jännittäväksi, sillä Luc Fargier oli extremellä 12 sekuntia Kytöstä nopeampi ja oli ennen viimeistä maastokoetta vain runsaan sekunnin päässä Kytösestä. Kytönen täräytti kuitenkin maastokokeen läpi viisi sekuntia ranskalaista nopeammin ja homma oli sillä selvä.

- Tulos oli hyvä, mutta oli aika häslinki päivä. Ensimmäisellä extremellä jouduin vetämään liinat kiinni, kun kaksi katsojaa lähti kävellen ylittämään reittiä. Sitten toisella endurotestillä oli sellainen shikaani, mistä tarttui joku keppi pyörään niin, että se jätti jarrun päälle. Jouduin pysähtymään ja ottamaan sen käsin pois, mutta silti tuli toiseksi nopein aika siihen. Viimeisellä endurotestillä vedin vielä suhteellisen vauhdikkaat lipat, mutta onneksi ei sattunut mitään, Kytönen kertoi päivän jälkeen.

d

Roni Kytönen oli päivän kakkonen. Kuva: Henry Olenius.

Kolmanneksi junioreissa ajoi lopulta Jed Etchells viimeisen maastokokeen pohja-aikansa ansiosta. Hän kukisti lopulta Kytösen kanssa kakkospaikasta taistelleen Fargierin 17 sekunnin sadasosalla ja Fargier jäi näin lopulta neljänneksi. Muista suomalaisista Hermanni Haljala ajoi sijalle 14 ja Peetu Juupaluoma ehti maaliin sijalla 22.   

- Ajo oli tänään ihan hyvää ja crossitesti tuli tosi hyvin joka kierros, mutta ensimmäisellä ja toisella extremetestillä hävisin tosi paljon, toisella yli minuutin. Huomiselle lähetään parantamaan ajoa ja varsinkin extremetestillä, Juupaluoma kertoi.

Puhakainen kolmanneksi

Youth Enduro -luokassa Harry Edmondson tuli pistejohdossa Carpinetiin ja asemat sarjan kärjessä vain paranivat, sillä Edmondson kuittasi täältä kauden toisen voittonsa. Kevin Cristino ajoi jälleen myös hyvän päivän ja sijoittui toiseksi. Suomalaisittain luonnollisesti hienoa oli, että podiumille saatiin myös suomalaisväriä, kun kolmospaikan miehitti Samuli Puhakainen. Tuo sijoitus ei kuitenkaan tullut helpolla. Viimeinen kierros sujui kuitenkin Puhakaiselta parhaiten, vaikka podiumsijoitusta saikin jännittää viimeiselle maastokokeelle saakka. Puhakainen lähti viimeiselle maastokokeelle kyllä kolmospaikalta, mutta niskaan puhalsi Thibault Giraudon vain reilun puolen sekunnin päässä. Kun pohjat ajoi Cristino ja Puhakainen pysäytti kellot toiseksi nopeimpaan aikaan, oli kolmossija Puhakaisen. Giraudonin hyvä kisa päättyi puolestaan viimeiselle maastokokeelle pyörän tekniikan petettyä.

- Oli aika hankalaa koko päivän.  Se endurotesti oli minulle vaikea. Sellainen tyypillinen italialainen leveä ja kovavauhtinen. Sitten siellä on sellaista kivikkoa, jossa pitäisi ajaa kovaa. Siellä oli aina ihan herran hallussa, osuuko johonkin kiveen vai ei. Toisella kierroksella sitten osui ja vehkeet lähti aivan yllättäen alta ja vedin tosi rajut lipat. Minun mielestäni tuollaista on tosi tyhmää ajaa, koska siinä ei ajaminen ole enää omissa käsissä. Viimeisellä kierroksella se tuli sitten vähän paremmin. Siinä pääsinkin Giraudonin ohi. Viimeiselle pätkälle lähdin toisena ja se meni hyvin. Jäin odottelemaan Giraudonia maaliin, eikän hän sieltä enää tullutkaan. Kone oli leikannut kiinni ihan pätkän loppupuolella, Puhakainen selvitti päivän tapahtumia.

d

Samuli Puhakainen oli tänään kolmas Italiassa. Kuva: Henry Olenius.

Pyry Juupaluoma ajoi tänään myös hyvän päivän ja oli luokassa seitsemäs. Juho Ahokas oli puolestaan 17. ja Niko Puotsaari 19.

- Ihan ok päivä. Supertesti ja endurotesti oli kivoja mutta extremetesti oli tosi vaikea ja siellä tuli sählättyä liikaa. Yhdet lipat ja pari kiinnijäämistä tänään, huomenna jätetään ne pois ja nostetaan vielä vähän vauhtia, Puotsaari kertoi.