Kovatasoinen SM-kilpailu Jämsässä

Teksti
Roni Kytönen tähdittää Jämsässä ajettavaa cross countryn SM-kilpailua.
Kuva
Jani Hovi
Jämsässä järjestettävä cross countryn neljäs SM-osakilpailu on ennakkoon katsottuna kauden kovatasoisin CC-kisa.

Lauantaina Haaralankankaan ( Haaralantie 135, Jämsä) motocrossradan ympäristössä ajettavassa kauden neljännessä SM-osakilpailussa reitin pituus on noin 13 kilometriä. Aamun ensimmäisen lähdön kilpailijat eivät tosin kierrä koko reittiä, vaan he ajavat hieman helpomman, lyhennetyn reitin, pituudeltaan noin 8 kilometriä. SM-pisteistä ajetaan kahdessa luokassa ja Suomen Cupin pisteitä on puolestaan jaossa neljässä luokassa.

Aamun ensimmäinen lähtö tapahtuu kello 9:00, jolloin reitille pääsevät luokat Nuoret, V60, Matkaendurot, Kunto ja Classic. Ajoaika näissä luokissa on 1 tunti. Lähdössä mukana oleva V60-luokka ajaa Suomen Cupin pisteistä ja sarjassa kolmen kärjen muodostavat Karri Tikkanen, Juha Piiroinen ja Harri Viertoma. Kolmikko on muuten ajanut kaikissa kolmessa aiemmassa osakilpailussa maaliin tässä järjestyksessä.

Seuraava lähtö tapahtuu kello 11:00 ja nyt reittiä kierretään täydet kaksi tuntia. Mukana on kolme luokkaa, joista C-luokka ajaa kansallisen kisansa, kun naiset kisaavat SM-pisteistä ja V50-luokka Suomen Cupin pisteistä.

Naisten luokassa kilpailu kärjessä on todella tiukkaa. Anu Nummela johtaa sarjaa kolmen pisteen erolla ennen Iina Turkkia, joka loukkaantui Sipoon EM-endurossa, eikä häntä nähdä Jämsässä mukana. Riina Lampinen on sarjassa kolmantena vain viisi pistettä Nummelasta. Sarjan neljäntenä on puolestaan kaksi edellistä osakilpailua voittanut Janette Mielonen, jolla on matkaa kärkeen 15 pistettä. Mielonen ajoi ensimmäisenä ruutulipulle myös kauden avauksessa, mutta tuolloin hänet hylättiin kisan jälkeen, kun Mielonen ei sammuttanut pyörää huollossa.

V50-luokassa pistejohtajana Jämsään tulee Jari Nurminen, joka on voittanut kauden kaikki osakilpailut. Sami Ikonen on sarjassa toisena yhdeksän pistettä vähemmän keränneenä. Kolmospaikka on Timo Soanjärven hallussa kakkossijan ollessa kahdeksan pisteen päässä. Neljäntenä oleva Niko Pahlberg on puolestaan vain kuuden pisteen päässä kolmannesta sijasta.

Päivän päälähtö

Kello 14:00 tapahtuvassa päivän päälähdössä on mukana neljä luokkaa, A, B, U20 sekä V40. A- ja B-luokkien kilpailijat ajavat SM-pisteistä, kun taas kahden muun luokan kilpailijat jahtaavat Suomen Cupin pisteitä.

A-luokan kilpailu tulee varmasti olemaan mielenkiintoinen. Eero Remes on voittanut kaikki kolme aiempaa osakilpailua ja takana on myös kaksi viikkoa sitten voitettu Ruotsin Ränneslätttsloppet. Remestä lähtee kuitenkin haastamaan koko joukko kovia nimiä. Antti Hänninen on sarjassa toisena 13 pisteen päässä Remeksestä. Roni Salin on pisteissä kolmantena kuusi pistettä Hännisestä. Mitä sitten tulee tekemään mukaan tuleva kova jämsäläisjoukko Roni Kytönen, Eemil Pohjola, Mika Tamminen ja Peetu Juupaluoma? Unohtaa ei kannata myöskään Jiri Leinoa. Turkulainen oli kahdessa ensimmäisessä osakilpailussa Remeksen jälkeen toinen, mutta jäi pisteittä Asikkalassa. Leino on nyt pisteissä viidentenä.

U20-luokassa Juho Ahokas lähtee parhaista asemista Jämsän kisaan. Pistekakkonen Joni Hakulinen ei ole loukkaantumisen takia lähtölistalla, mutta Albert Juhola on mukana. Hänellä on eroa kärjessä olevaan Ahokkaaseen 11 pistettä. Kärkijoukkoihin pyrkii varmasti myös luokan hallitseva mestari Niko Puotsaari, jolla ei vielä tältä kaudelta pisteitä ole.

V40-luokassa Mika Karma on kiusannut muita voittamalla kaikki osakilpailut. Teemu Sundelin on  pisteissä toisena yhdeksän pistettä Karmasta jääneenä. Pisteissä kolmantena on Lari Lehtiö, joka ajoi motocrossliigassa Suomen Cupin hopealle viikko sitten Imatralla. Eroa toisena olevaan Sundeliniin on 13 pistettä. Neljäntenä sarjassa oleva Juha Raitmaa on puolestaan vain kolmen pisteen päässä Lehtiöstä.

Kilpailun lähtöluettelo

Kilpailun livetulokset

Kilpailun käsiohjelma