Kovatasoinen kauden päätös

Kuva
Jani Hovi
Neljä osakilpailua käsittävä cross countryn SM-sarja päättyy lauantaina ajettavaan Kiteen Moottoripyöräklubin isännöimään EastMX Karjalan Kankailla -kilpailuun

Roni Salin lähtee Kiteen kisaan lähes varmana mestarina, sillä mestaruus vaatii vain kaksi pistettä lisää tämänhetkiseen tilanteeseen. Käytännössä siis pelkkä maaliin ajaminen riittää. Salinille mestaruuden uusimiseen. SM-hopeasta sen sijaan tullaan käymään tiukka taistelu Paavo Henrikssonin ja Dick Bergmanin välillä, sillä kaksikko lähtee tasapisteistä tähän kauden päätösrutistukseen. Eroa pistejohdossa olevaan Saliniin on kuitenkin siis 23 pistettä. Pisteissä neljäntenä oleva Jiri Leino ei ole ilmoittautunut Kiteelle, vaikka mitalimahdollisuus olisikin hyvä. Leino on vain kolmen pisteen päässä kakkospaikasta, mutta miehen nimi puuttuu lähtöluettelosta.

- Täräytin viikko sitten Järilässä puuhun ja siinä sai polvi sen verran kipeää, että en pääse lähellekään kyykkyyn. Kävelemään pystyn, mutta polvi ei taivu ollenkaan. Peukalokin otti osumaa, mutta se nyt oli ennestäänkin kipeä. Nyt en kuitenkaan pysty senkään takia ajamaan lainkaan. Mitalin menetys ei harmita, mutta mestaruutta olisi tehnyt mieli yrittää. Ei tässä auta kuin suunnata katse jälleen seuraavaan vuoteen uusin odotuksin, Leino suunnitteli.

Kärjen järjestystä saattaa Kiteellä omalta osaltaan sekoittaa Peetu Juupaluoma, joka tosin omien sanojensa mukaan lähtee vain pitämään hauskaa. SM-mitaleille Juupaluomalla ei toki ole asiaa, sillä muita osakilpailuja hän ei ole ajanut. Kisan lähtölistalla on myös Ville Meisola, joka kaatui viime viikonloppuna Järilässä toiselta sijalta ja sai kovan iskun päähänsä. On mielenkiintoista nähdä, miten Meisola pystyy ajamaan.

Mielenkiinnolla voidaan odottaa myös motocrosskuljettajien suorituksia. Olkapääleikkauksen jälkeen koko motocrossin SM-kauden väliin jättänyt viime vuoden MX2-luokan Suomen mestari Kimi Koskinen on nähty harjoittelemassa metsässä, joten häneltä voidaan odottaa hyviä sijoituksia. Tällä kaudella MX1-luokassa pronssille ajanut Emil Silander tulee olemaan varmasti myös vahvoilla, eikä häneltä varmasti lopu ensimmäisenä kunto. Mukaan starttaavat myös Pekka Nissinen, Valtteri Malin ja Joni Mäkelä, joten kisassa todellakin nähdään Suomen huippuja motocrossin parista. Mielenkiintoista on nähdä myös jo aktiiviuransa lopettaneiden Jami Nummisen ja Tommi Mäkisen vauhti.

Mielonen vahvoilla

Naisten Suomen Cupissa Kiteelle tulee pistejohtajana Janette Mielonen. Hänellä on mukava 10 pisteen johto toisena olevaan Melissa Mäntylään. Kärkikaksikko on hieman muista karussa, mutta sitten onkin paljon tiukempaa. Kolmantena oleva Sanna Sainio on yhdeksän pisteen päässä kakkossijasta, ja seuraavilla sijoilla ovat pisteen välein Iina Turkki ja Riina Lampinen. Turkki tosin ei ole Kiteelle ilmoittautunut.

Kahden kauppa

U20-luokassa Suomen Cupin voitto lienee kahden kauppaa. Niko Puotsaari johtaa sarjaa viiden pisteen erolla ennen Juho Ahokasta ja käytännössä mestaruuden vienee jompikumpi. Sarjakolmonen Tiitus Enjala potee edelleen Hollannissa katkennutta jalkaansa ja pudonnee todennäköisesti mitaleilta. Vahvimmin mitalissa ovat kiinni Kaapo Kalatie, jolla on matkaa kolmossijaan 12 pistettä, sekä Markus Mikkola, joka on puolestaan neljän pisteen päässä Kalatiestä.

Mukkalan johdolla

V40-luokan kärkinimi on Janne Mukkala, joka johtaa sarjaa 13 pisteen turvin ennen toisena olevaa Janne Leanderia. Kolmospaikka on Sami Kärkkäisen hallussa. Ero Leanderiin on vain yksi piste, joten mitalista ja sen väristä on edessä tiukka kisa. Mitalia kärkkyvät vielä myös tähän mennessä pisteen eron toisiinsa saaneet Jari Nurminen ja Santeri Kätkytniemi. Nurmisen ero kolmossijaan on 12 pistettä, Kätkytniemellä piste enemmän.

Kaukon juhlat  

V50-luokan kisa ajetaan Kauko 80 v. juhlakilpailuna. Näin samalla juhlistetaan pitkän uran moottoriurheilussa tehneen kilpailun johtaja Kauko Päiväkummun 80-vuotissyntymäpäivää. Parhaista asemista mestaruutta ajatellen kisaan starttaa Timo Soanjärvi. Hänellä on 14 pisteen johto toisena olevaan Sami Ikoseen. Kolmospaikasta vääntävät tiukasti tasapisteissä olevat Harri Ritari ja Niko Pahlberg. Kaksikko on tässä vaiheessa vain neljän pisteen päässä cupin hopeasta.

Nähtävää koko päiväksi

Aikataulu

  • 8:45 Näytöslähtö luokat MX65 ja MX85
  • 9:30 luokat Nuoret, Kunto, Classic ja V60
  • 11:00 luokat C, V50 ja Naiset
  • 13:30 luokat A, B, U20 ja V40

Kilpailupaikkana on Kiteen Aimo Moottoriurheilukeskus osoitteessa Korventie 47, Kitee. 

Näyttävä ja ohituspaikkoja tarjoava reitti

Ensimmäinen starttiryhmä kilpailee seitsemän kilometrin mittaisella reitillä, kun kahdessa muussa ryhmässä ajetaan 13 kilometrin lenkkiä.

Pääpiirteissään moottorikelkkojen sprinttipohjaa mukaileva reitti sisältää aiemmilta vuosilta tuttua, leveää hiekkamaastoa, mistä löytyy runsaasti ohituspaikkoja. Kahden tunnin mittaisissa lähdöissä ajetaan myös enduromaisempaa hiekkakangasmaasto-osuutta. Kovavauhtisimpia kohtia on hidastettu shikaaneilla. Motocrossrata sisältyy reittiin melkein kokonaan. Lähtö sijaitsee motocrossradan entisellä starttipaikalla kilpailukeskuksessa. Myös maali on kilpailukeskuksessa.

Kilpailukeskuksesta löytyy haastattelupiste, jonne järjestäjät ovat tuomassa jututettavaksi paikallisten toimijoiden lisäksi motocrossissa nykyään kilpailevan, jalkapallolegenda Sami Hyypiän sekä moottoripyöräurheilusta kiinnostuneen, keihässuuruus Seppo Rädyn.

Kilpailukeskuksessa katsojia ja kilpailijaryhmiä palvelee kioski maukkaine ja ravitsevine tarjottavineen.

Koko kilpailupäivä Ruudussa ja YouTubessa

MJP-Events tuottaa Kiteen cross country -kilpailusta suoran lähetyksen Ruutu-kanavapalveluun ja YouTube-kanavalleen:
www.ruutu.fi
www.youtube.com/c/MJPEVENTS

Nähtävillä on koko päivä aina aamun lasten näytösajosta kaikkiin kolmeen starttiryhmään saakka.