Kojo: ”Ajaapa tuo hiljaa, mutta on mukana MM-endurossa”

Joose Kojo lähtee hakemaan elämyksiä Heinolan MM-endurosta.
Kuva
Jani Hovi
C-luokassa kotimaan kisoissa ajava Joose Kojo starttaa perjantaina MM-enduroon. Harrastajakuljettaja lähtee hakemaan kilpailusta ainutlaatuisia kokemuksia.

Heinolan MM-enduro pyörähtää liikkeelle perjantaina illalla supertestin merkeissä. Luonnollisesti huomio kilpailussa kiinnittyy MM-luokkiin ja maailman tähtiin, mutta heidän lisäkseen kilpailussa on mukana myös harrastajakuljettajia. Muutama vuosi sitten MM-osakilpailuihin mukaan otettiin Open-luokka, joissa osallistumiskynnys on matalampi ja niihin mukaan pääsevät kaikki halukkaat. Yksi Heinolassa Open-luokassa ajavista kuljettajista on Joose Kojo, joka kiertää kisoja normaalisti kotimaassa C-luokassa.

- Yksi tšekkiläinen ystäväni halusi tulla tänne ajamaan tämän kisan, joten samalla minä sanoin, että lähden myös mukaan. Nyt tuo ystäväni on loukkaantunut ja hänen ajamisensa on epävarmaa, mutta minä lähden kisaan, Kojo kertoo.

Kojo on aiemmin kokenut MM-huuman Suomessa ralliauton ratissa, jonka parissa hän on kiertänyt myös kilpailuja maailmalla. Moottoripyörällä mies on puolestaan ajanut Päitsin. Nyt hän haluaakin kokea, millaista MM-enduro on ja luonnollisesti kerätä kokemuksia, joita voi sitten myöhemmin keinutuolissa muistella.

- On hienoa lähteä viihdyttämään yleisöä, vaikka moni ajatteleekin varmasti, että ajaisi itse kovempaa, kun katselee minun menoani. Itsetuntoa on kuitenkin sen verran, ettei se minua haittaa, Kojo nauraa.

Kojo tietää itse suurimman haasteensa kilpailussa. Ajotunteja on keväältä alla noin seitsemän, joten Heinolan viikonlopun aikana nuo tunnit tulevat enemmän kuin tuplaantumaan.

- Ajokuntoni on kysymysmerkki ja toinen iso kysymysmerkki on vauhti. Enkä tarkoita tällä sitä, miten pärjään tuloksellisesti, vaan aikataulussa pysymistä. Kisakuskien vauhti on siirtymilläkin niin paljon kovempi, enkä tiedä kuinka pitkälle pääsen ennen kuin AT-minuutit tulevat täyteen, Kojo pohtii.

Kojon tavoitteet kilpailuun ovat kuitenkin selvät miehelle itselleen ja varmasti myös kaikille muille.

- Ajan sen minkä kunto ja taidot antavat myöten. Tätä hommaa teen omaksi ilokseni ja se on tärkeintä. Toivottavasti Heinolassa joku katsoja voi saada kipinän katsoessaan minua ja sitä kautta aloittaa oman harrastuksensa todetessaan, että ajaapa tuo hiljaa, mutta on mukana kuitenkin MM-kilpailussa. Täytyy myös muistaa, että kilpailuissa tarvitaan harrastajia, jotta järjestäjät saavat tuottoja ja katsojat enemmän nähtävää, Kojo päättää.

Kojon ajoa voi seurata Heinolassa Open 4T-luokassa numerolla 117.

Heinolan MM-enduro kaasutellaan 26.-28.5.