Juha-Pekka Leino on poissa

Kuvakaappaus YLE Areenan Päijänneajolähetyksestä vuodelta 1985.
Kuva
YLE
Yksi Suomi-Enduron ikoneista on kuollut. Suru-uutisen mukaan J-P Leino nukkui pois viime viikolla.

Viime viikolla menehtynyt Juha-Pekka Leino oli malliesimerkki vanhan maailman endurotähdestä. Turun Moottorikerhon kasvatti ei koskaan elämöinyt varikoilla tai kilparatojen ulkopuolella. Hiljainen, vaatimaton ja kaikille kohtelias J-P sai menestyksekkäällä kilpaurallaan osakseen paljon näkyvyyttä ja huomiota. Sen mies keräsi vain ja ainostaan ajamalla.

Me aikalaiset muistamme hyvin, kuinka J-P vetäytyi kisapaikoilla mieluummin rauhassa taustalle, kun kuhina varikolla yltyi. Hän antoi muiden intoilla ja säntäillä, seuraten tapahtumia sivumpaa.

Me aikalaiset muistamme myös sen, kuinka erilainen Juha-Pekka Leino nousi esiin silloin, kun EK:n lähdössä lippu heilahti. Piikin Yamaha vinkui sauhun katkeamatta spoorissa, kun J-P pisteli hienolla ajotekniikallaan pätkää eteenpäin. Miehen ajotyyli oli linjassa muun esiintymisen kanssa. Ei repimistä, ei riehumista, vain viileän rauhallista ja tehokasta etenemistä vauhdilla, johon ei J-P:n loiston vuosina juuri kukaan kyennyt.

Erityisesti spoorikuskina J-P Leino oli lähes lyömätön. Vaikka hän monena talvena valitteli spooritreenin puutetta länsirannikon lumitilanteesta johtuen, aina kisoissa kyyti oli kuitenkin kylmää.

Juha-Pekka Leinon menestyksekkäimmällä aikakaudella 80- luvun puolivälistä 90-luvun puoliväliin hän edusti edistyksellistä ajotekniikkaa. Aikaan, jolloin spooria ajettiin yleensä edessä istuen ja molemmat jalat maassa, laulatti J-P piikkiään ryhdikkäässä asennossa istuen, melko takana ja aina vähintään toinen jalka tapilla.

Juha-Pekka Leino oli oman aikakautensa tähtikuljettaja ja meille aikalaisille urheilullinen esikuva. OFFROADPron väki ottaa osaa Juha-Pekan läheisten suruun.

 

Jutun kuva on YLE Areenan lähetyksestä Päijänneajosta vuodelta 1985. Ohjelman voit katsoa TÄSTÄ