Joni Kaivolainen – jalat maassa maailmalle

Vasta 16-vuotias Kaivolainen ajoi elämänsä ensimmäisen endurokilpailun joulukuussa Hämeenlinnassa, Kärme Kustaa enduron muodossa. Ensimmäinen varsinainen kilpailu oli edessä, kun kausi avattiin Hyvinkäällä tammikuun lopussa. Hyvinkäällä ongelmat siivittivät Kaivolaisen kilpailua, mutta hienot maastokoeajat herättivät huomiota.

Kauden toisessa kilpailussa Karkkilassa kaikki menikin sitten ilman ongelmia ja tuloksena oli C-luokan ylivoimainen voitto ja maastokoeaikoja vertaillessa, olisi vauhti riittänyt A-luokassakin viiden joukkoon. Voiton johdosta Kaivolainen nostettiin B-luokkaan ja näin avautui mahdollisuus ajaa SM-pisteistä Mikkelissä. Sama tahti jatkuikin Mikkelissä ja tuloksena oli B-luokan ylivoimainen voitto ja 125-kuutioisten SM-luokassa kahdeksas sija. - Olihan kahdeksas sija ehdottomasti yllätys. Lähdin kilpailuun ajamaan nousupisteistä ja B125-luokan voitosta, ilman sen suurempia tavoitteita SM-pisteiden suhteen, kertoo Kaivolainen.

Lumispoori tuntuu hyvältä

Kaivolaisen, niin kuin monen muunkin nuoren endurokuljettajan ura sai alkunsa motocrossista. Kolme vuotiaana ensimmäisen kerran motocrosspyörällä ajanut Kaivolainen ajoi ensimmäisen motocrosskilpailunsa vuonna 2008. Viime kaudella ohjelmassa oli MXJ- ja MX125- luokan kilpailuja, joissa menestystä ei kuitenkaan tullut enduron tavoin. - Olen aina tykännyt endurosta ja varsinkin lumispoorissa ajosta, se on jotenkin vaan tuntuu hyvältä ja on hauskaa. Jatkossa keskityn pelkästään enduroon ja panostan sen harjoitteluun, Kaivolainen pohtii.

Harjoittelumäärät ovatkin nuorella iällä tärkeitä ja etenkin ajoharjoittelun osuus nousee arvokkaaksi. - Ajan tällä hetkellä viisi kertaa viikossa, joista kerran tai kaksi pimeällä.

Hyvin menneen alkukauden jälkeen Kaivolainen asettaa kauden tavoitteet maltilliseksi. - Nuorten SM:ssä tähtään viiden joukkoon ja tietysti tavoitteena on saada B-luokan nousupisteet täyteen ja nousta A-luokkaan.

Päitsin arvo korkealla

Myös Päijänteen Ympäriajo on ohjelmassa. - Ehdottomasti lähdetään Päitsille. Se on todella hieno kilpailuja ja on mahtava päästä viimein ajamaan sitä. Jo vuosia mia on ollut tavoitteena voittaa siellä tänä vuonna B125-luokka.

Myös tulevaisuuden tavoitteet on Kaivolaisella selvät. - Ensin on tavoitteena voittaa nuorten Suomenmestaruus ja sen jälkeen aikuisten mestaruus. Ja totta kai olisi hienoa päästä ajamaan EM- ja MM-sarjaa, jos vaan vauhti joskus siihen riittää, Kaivolainen päätti.

Kaivolaisen seuraava kilpailu on lauantaina ajettava enduron tukikilpailu Kuhmoisissa.

Jani Hovi / Xracing