Holcombe jälleen ykkönen, suomalaisilla haastava päivä

Kari Salminen
Portugalin MM-enduron ensimmäinen kisapäivä päättyi jälleen Steve Holcomben juhlaan. Suomalaisittain päivä ei mennyt aivan toivotulla tavalla.

Enduron MM-sarjan kauden toinen kisaviikonloppu käynnistyi eilen illalla Portugalissa supertestin merkeissä ja jatkui tänään ensimmäisen varsinaisen kisapäivän tiimoilta. Sää Portugalissa suosi kilpailijoita, auringon paistaessa taivaalta ja lämpötilan ollessa 25 asteen tuntumassa. Päivän aikana ajettiin neljä kierrosta, jotka pitivät sisällään kolme maastokoetta. Näin ollen päivän aikana ajettiin yhteensä 12 pätkää. Ylivoimaisesti eniten haasteita kuljettajille tänään antoi kalliolla ajettu extremetesti, jossa kuljettajat etsivät pitoa renkaisiinsa.

Holcomben hallintaa

Yleiskilpailussa parasta vauhtia piti jälleen Steve Holcombe. Beta-kuljettaja ajoi päivän kaikille neljälle endurotestille pohja-ajat ja kun hän oli muutenkin päivän tasaisin kuljettaja, tuli EnduroGP-luokan voitto Holcomben nimiin lopulta 27 sekunnin erolla. Samalla Holcombe otti jälleen E3-luokan voiton. Yleiskilpailun toisesta sijasta aamupäivän ajan taisteli kolmikko Alex Salvini, Brad Freeman ja Loic Larrieu. Kolmannen kierroksen endurotestillä Larrieu putosi taistelusta pois teknisen vian vuoksi ja ranskalaisen pistetaulukkoon tuli pyöreä nolla lauantain osalta. Lopulta Freeman oli Salvinia vahvempi ja nousi viimeisen kierroksen aikana kakkoseksi 3,8 sekunnin erolla. Betan ohjaimissa ollut Freeman voitti samalla E1-luokan ja Honda-kuljettaja Salvini E2-luokan. Danny McCanney oli yleiskilpailun neljäs (E3-luokan 2.) ja Christophe Charlier viides (E2-luokan 2.)

Remes vaikeuksissa

Eero Remeksen päivä ei käynnistynyt toivotulla tavalla ja kisan puolessa välissä Remes oli yleiskilpailussa seitsemäntenä. Kolmannen kierroksen avanneella extremetestillä Remes oli hankaluuksissa ja menetti aikaa lähes puoli minuuttia, ollen tuossa vaiheessa yleiskilpailussa sijalla 12. Kisan loppupuoliskolla Yamaha-kuljettaja pääsi parempaan vauhtiin ja kellotti jo kolmannen kierroksen crossitestillä yleiskilpailun toiseksi nopeimman ajan. Maalissa Remes oli yleiskilpailun seitsemäs ja E2-luokan neljäs.

- Aamulla ajo ei kulkenut kunnolla, mutta sitten kun päivän mittaan reitille tuli vähän uraa, niin meno parani. Kolmannen kierroksen extremellä horjahdin hieman kivikkonousussa ja jäin kiinni. Sitten kun sain pyörän irti, niin jäin seuraavaan kivennousuun kiinni, kun ei ollut vauhtia tarpeeksi. Ilman tuota hässäkkää olisin ollut varmaan luokan kakkonen. Uskon pääseväni heti huomenna aamulla jo hyvään vauhtiin, joten huomisesta tulee varmasti parempi päivä, Remes kertoi.

Kytönen kahdeksas

Junior-luokassa Remeksen tiimikaveri Wil Ruprecht piti johtoa hallussaan kolmannen kierroksen puoleen väliin asti. Sitten sarjaa johtava TM-kuljettaja Andrea Verona väänsi kaasua ja ajoi lopulta voittoon 38 sekunnin erolla Ruprechtiin. Enric Francisco oli kolmas. Suomalaisista Roni Kytönen ajoi hyviä aikoja motocrosstestille ja oli parhaimmillaan pätkällä toiseksi nopein. Kytönen maalissa luokan kahdeksas, jääden Veronalle 1.46

- Päivä sujui hyvin, mutta toisen kierroksen endurotestillä kaaduin kaksi kertaa peräkkäin. Muuten kulki ihan hyvin ja extremellekin sain ajettua ihan kohtuullisia aikoja lopuksi, Kytönen kertoi heti kilpailupäivän jälkeen.

Testipätkällä ranteensa satuttanut Eemil Helander taisteli kivun ja jäykän ranteen kanssa koko päivän. Kun Helanderin ranne ei kunnolla liikkunut, joutui hän muutamaan ajotyyliään ja se ei ollut toimiva ratkaisu. Helander oli lopulta luokan 19. ja jäi kärjestä vajaa neljä minuuttia.

Youth-luokassa Uuden-Seelannin Sherco-kuljettaja Hamish MacDonald oli päivän voittaja. Vajaan minuutin hänelle jäi Claudio Spanu, joka oli toinen. Matteo Pavoni oli kolmas, jääden kuusi sekuntia toisesta sijalta. Hugo Svärd oli luokan kuudes, jääden 2.20 voitosta.

Portugalin toinen kisapäivä käynnistyy huomenna aamulla klo 9 paikallista aikaa.