Haljalalle uran ensimmäinen SM-voitto

Hermanni Haljala voitti Janakkalan toisen kisapäivän.
Jani Hovi
Hermanni Haljala kaasutteli tänään Janakkalassa uransa ensimmäiseen yleiskilpailun voittoon SM-osakilpailussa.

Aurinko helli jälleen kuljettajia ja katsojia, kun Janakkalan SM-enduron toinen kisapäivä kaasuteltiin Rastikankaan teollisuusalueella ja sen läheisyydessä. Suomalaiseen makuun reitti oli todella kuiva ja sitä kautta pöly oli paikoin todella sankka. Tänään radalla nähtiin vain SM-luokat, jotka ajoivat eiliseen tapaan kolme kierrosta ja 12 maastokoetta.

Peetu Juupaluoma kellotti aamun ensimmäiselle maastokokeelle pohja-ajan, mutta menetti johtopaikan toisella maastokokeella Roni Kytöselle. Kytösen hyvä tahti jatkuikin ensimmäisen kierroksen ajan ja hän johti kisaa neljän maastokokeen jälkeen viiden sekunnin turvin ennen Hermanni Haljalaa. Juupaluoma oli kolmantena, 14 sekuntia Kytösen takana. Eemil Pohjola oli sekunnin päässä Juupaluomasta neljäntenä, Samuli Puhakaisen ollessa viides.

Kytönen keskeytti

Kytösen hyvä meno jatkui lähes toisen kierroksen loppuun ja hän johti kilpailua 12 sekunnin turvin ennen Haljalaa. Päivän kahdeksas maastokoe koitui kuitenkin Kytösen kohtaloksi, kun hän työnsi pyöränsä reitiltä pois huoltoalueelle.

- Pätkän alussa tunsin, että pyörässä ei ole oikein potkua. Sitten pyörä rupesi pitämään melkoista ääntä ja yritin vaan päästä metsästä pois. Sitten meno loppui kokonaan hetken kuluttua. Harmittaa etenkin meidän kerhojoukkueen kannalta, sillä mestaruus olisi ollut varmalla ajolla selvä, Kytönen harmitteli.

Haljala nousi kahden ajetun kierroksen jälkeen kärkeen. Juupaluoma ja Pohjola olivat hänestä jo reilun 19 sekunnin päässä toisena ja kolmantena. Puhakainen oli neljäs, vain 1,5 sekuntia edellään olevan kaksikon perässä. Antti Hänninen otti viidennen sijan haltuunsa, mutta hän oli jo yli minuutin päässä kärjestä.

g

Eemil Pohjola.

Kolmannen kierroksen ensimmäisellä maastokokeella Juupaluoma oli hankaluuksissa, hänen kaaduttuaan rajusti. Tilanteessa Juupaluoma loukkasi hieman kättään ja vaurioitti pyöräänsä. Juupaluoma jäi pätkän pohja-ajalle 25 sekuntia. Ongelmissa oli myös Haljala, joka lähti Juupaluoman perään ja Juupaluoman kaaduttua sai tämän kiinni. Haljala ajoi Juupaluoman takana pölyssä ja kaatui puolestaan itse rajusti viimeisessä kivikkomäessä. Haljala jäi puolestaan pohja-ajasta kahdeksan sekuntia, joten hän piti yhä johtoa 11 sekunnin turvin ennen Pohjolaa. Puhakainen oli nyt kolmantena 1,3 sekuntia Pohjolan takana.

Loppuhuipennus

Kun kuljettajat lähtivät viimeiselle maastokokeella, piti Haljala johtoa itsellään yhdeksän sekunnin turvin. Puhakainen oli puolestaan noussut toiseksi, mutta Pohjola oli vain puolen sekunnin päässä kolmantena. Viimeisellä maastokokeella Haljala ei tehnyt virheitä, vaan ajoi yleiskilpailun voittoon 12 sekunnin turvin. Pohjola sammutti pyöränsä tukkisuoralla, mutta silti hän nousi kilpailussa kakkoseksi. Puhakainen jäi lopulta neljä sekuntia Pohjolasta ja oli kolmas. Juupaluoma oli neljäs, jääden 48 sekuntia voitosta. Hänninen oli viides ja hän jäi Haljalasta 1.35.

g

Niko Puotsaari.

Henric Stigell jatkoi mahtavaa paluutaan ja oli yleiskilpailun kuudes. Niko Puotsaari ajoi myös todella hienon päivän ja oli seitsemäs. Vili Viitanen kuuluu myös päivän yllättäjiin ollen kahdeksas. Ville Meisolan eilinen päivä meni tuloksellisesti pilalle jarruongelmien takia, mutta tänään Meisola ajoi yhdeksänneksi. Hugo Svärd ajoi nousujohteisen päivän ja oli kymmenes.

E1-luokassa voitto meni Puotsaarelle, ennen Viitasta ja Svärdiä. E2-luokan ykkönen oli Haljala, perässään Puhakainen ja Juupaluoma. E3-luokan kärkikolmikon muodosti puolestaan Pohjola, Hänninen ja Meisola. U20-luokassa Niko Puotsaari ajoi taas voittoon, ennen Albert Juholaa ja Oskari Vuorta. Naisten luokan voiton otti eilisen tavoin Janette Mielonen. Viivi-Maria Mäkinen oli tänään kakkonen ja Riina Lampinen kolmas.

h

Janette Mielonen.

Kerhojoukkueiden virallisia tuloksia ei vielä ole. Mutta epävirallisten tulosten mukaan Suomen mestaruus meni Hämeenlinnan Moottorikerhon joukkueelle Samuli Puhakainen, Eetu Puhakainen ja Antti Ahtila.